I forbindelse med sommerens store videnskabskonference i København, EuroScience Open Forum (ESOF), har Videnskab.dk udgivet en engelsk version af håndbogen i videnskabelig formidling for forskere, ‘Slip din viden løs‘, som blev rost af anmelderne fra Aktuel Naturvidenskab, Dansk Kommunikationsforening, og Dansk Journalistforenings medlemsblad Journalisten.
Den engelsk version hedder ‘Share your Research – a hands-on guide to succesful science communication’. Som titlen antyder, har håndbogen til formål at gøre det lettere for forskere og videnskabsfolk at nå ud til deres publikum: almindelige mennesker.
Den er skrevet som en praktisk guide, der kan være nyttig, når man skal holde oplæg eller skrive en populærvidenskabelig artikel.
Videnskab.dk tilbyder også engelsksprogede kurser, hvor du vil komme til at arbejde med bogens redskaber gennem praktiske øvelser og få feedback på dit arbejde fra bogens forfattere.
”Slip din viden løs” er skrevet af professionelle
Forfatterne er journalister og redaktører med en akademisk uddannelse og mange års erfaring med videnskabelig formidling bag sig. De har alle erfaring med at formidle videnskabeligt materiale i praksis – særligt som journaliser, der ved, hvad en god historie kræver. Og de stræber efter at udgive gode historier.
»Det er en stor fornøjelse dagligt at kunne skrive om al den fremragende forskning, der bliver foretaget ved de danske universiteter. Men vi ser det som vores mission at få forskerne til også selv at skrive,« siger Peter Hyldgård, projektchef hos Videnskab.dk og redaktør på bogen.
\ Fakta
”Share your research” er publiceret af Videnskab.dk, ScienceNordic.com og Forlaget Ajour. Ajour har tradition for at udgive praktiske håndbøger om journalistik og kommunikation. Bogen kan bestilles direkte fra udgiveren Forlaget Ajour her.
»Vi beskriver nogle af de simple værktøjer og formidlingstricks, som vi bruger i vores daglige arbejde. Ideen er, at vi via denne bog kan få flere forskere og videnskabsfolk til at dele deres viden med en bredere målgruppe,« siger han.
Hvorfor forskningsformidling?
Men hvorfor skulle videnskabsfolk bruge deres energi på at lære, hvordan de formidler deres forskning?
Det er der mange gode grunde til. En af dem er, at folk ønsker at vide mere om forskning og videnskab. Det kommer til udtryk ved de mange læsere hos Videnskab.dk og ScienceNordic.com; mere end 600.000 brugere besøger siderne hver måned, fordi de vil følge med i den seneste forskning og videnskab.
En anden grund er, at du, som forsker, skylder dig selv at gøre folk opmærksomme på din forskning. Som forsker opnår du også faglige fordele ved at formidle din viden:
»Der er en asymmetrisk forestilling om, at offentligheden bliver klogere, når forskere informere om deres forskning, men at forskerne ikke bliver klogere af det. Men det er ikke sandt. Du opnår noget rent,« siger Vincent Hendricks, professor i filosofi ved Københavns Universitet.
Han fortsætter:
\ Fakta
Forfattere: Peter Hyldgård Biolog og videnskabsjournalist. Projektchef på Videnskab.dk Niels Ebdrup Journalist og BA i æstetik og kultur og idehistorie. Journalist på Videnskab.dk Mette Minor Andersen Orator. Kommunikationsofficer hos DTU Fødevarer – Det Nationale Fødevareinstitut, Danmarks Tekniske Universitet, og inSPIReFood Irene Berg Petersen MA i historie, journalistik. Journalist på Videnskab.dk
»Til dels bliver du bedre til at komme ind til kernen og skære det overfladiske fra – også, når du skriver forskningsartikler. Men offentligheden vender nogle gange tilbage til dig med relevante problemer, der relaterer sig til din forskning, som du ikke selv havde tænkt på.«
Bogen er en værktøjskasse til faglig formidling
Bogen tilbyder værktøjer, som vil hjælpe dig til at sprede din viden ud til et bredere publikum og vil hjælpe dig til at:
-
Målrette din formidling
-
Finde den gode historie – og fortælle den
-
Skrive populærvidenskabelige historier og andre uspecialiserede tekster
-
Opnå synlighed på de sociale medier
-
Håndtere pressen
- Planlægge din formidling
”Share your research” er en slags kogebog – med korte tekster, der hjælper dig gennem processen at skabe og relatere dit budskab i den rigtige retning.
Gode råd fra nogle af verdens bedste formidlere
Bogen indeholder også interviews med en række ledende internationale forskere, som er faglige formidlere. De giver deres råd til andre eksperter, der ønsker at udbrede deres viden til omverden.
Den indeholder interviews med Eske Willerslev, Cédric Villani, Carl Johan Sundberg, Londa Scheibinger og Vincent Hendricks. Alle forskere, der deltog i ESOF konferencen 2014.
Alt i alt giver bogen en overskuelig introduktion til adskillige aspekter, som du som faglig formidler bør tage med i dine overvejelser.
“Share your Research” er udgivet med støtte fra Lundbeckfonden.