Ældgammel ’Lucy’-slægtning fundet
Det andet ældste skelet af en menneskelig forfader er dukket op af jorden i Etiopien. Skelettet er i familie med den berømte ’Lucy’ fra 1974, men en halv million år ældre.

Det nye fund tilhører racen Australopithecus afarensis og er 3,6 mio. år gammel. Det har fået kælenavnet 'Big man'.

Det nye fund tilhører racen Australopithecus afarensis og er 3,6 mio. år gammel. Det har fået kælenavnet 'Big man'.

‘Kadanuumuu' eller ‘Big man' er det nyopdagede skelet blevet døbt.

Han var et sted mellem 1,5-1,7 meter høj og har givetvis lignet mere et moderne menneske end en abe. Og så afslører han, at vi allerede gik på to ben for 3,6 millioner år siden.

Det rapporterer en forskergruppe fra Cleveland Museum of Natural History i Ohio, USA, ifølge scienceNOW.

Det nye fund tilhører arten af abemennesker kaldet Australopithecus afarensis.

'Big man' er derfor en nær slægtning til pigen 'Lucy', der blev verdensberømt i 1974, fordi hendes 3,2 millioner år gamle knoglesæt næsten var komplet og intakt.

Både ‘Big man' og Lucy er fundet i Afar-regionen i Etiopien.

Spottede en knogle fra en arm på jorden

‘Big man' havde lange ben og en overkrop og bækken sammenlignelige med moderne mennesker. Det indikerer ifølge forskerne, at han gik oprejst.

Skelettet er hovedløst, men inkluderer til gengæld knoglerester, som man ikke tidligere har fundet fra Australopithecus afarensis, blandt andet ribben og skuldeblade.

Det var et ualmindeligt skarpsynet medlem af forskergruppen, der i 2005 spottede et knoglefragment på jorden 48 kilometer nord for Lucy's grav. Det viste sig at stamme fra en underarmsknogle, og i løbet af de næste fire år blev skeletten tilføjet kropsdel på kropsdel.

Først skulderblade, så kraveben, ribben, ryghvirvel, bækken, en arm og til sidst nogle benknogler. I alt var 40 procent af skelettet intakt.

Fundet er publiceret online i Proceedings of the National Academy of Sciences.

Hvem er ældre en 'Big man'?

Big man' er det næstældste skelet, man nogensinde har fundet fra en hominid, også kaldet abemenneske.

Det ældste til dato blev fundet i 2009 og er 4,4 millioner år gammel. Det fik kælenavnet 'Ardi' og er en kvinde af arten Ardipithecus ramidus. Hun blev ligesom 'Big man' og 'Lucy' fundet i Etiopien.

Der er dog fundet ældre isolerede knoglerester fra hominider - blandt andet et seks millioner år gammel kranie fra Chad.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.