Ældgammel ’Lucy’-slægtning fundet
Det andet ældste skelet af en menneskelig forfader er dukket op af jorden i Etiopien. Skelettet er i familie med den berømte ’Lucy’ fra 1974, men en halv million år ældre.

Det nye fund tilhører racen Australopithecus afarensis og er 3,6 mio. år gammel. Det har fået kælenavnet 'Big man'.

Det nye fund tilhører racen Australopithecus afarensis og er 3,6 mio. år gammel. Det har fået kælenavnet 'Big man'.

‘Kadanuumuu' eller ‘Big man' er det nyopdagede skelet blevet døbt.

Han var et sted mellem 1,5-1,7 meter høj og har givetvis lignet mere et moderne menneske end en abe. Og så afslører han, at vi allerede gik på to ben for 3,6 millioner år siden.

Det rapporterer en forskergruppe fra Cleveland Museum of Natural History i Ohio, USA, ifølge scienceNOW.

Det nye fund tilhører arten af abemennesker kaldet Australopithecus afarensis.

'Big man' er derfor en nær slægtning til pigen 'Lucy', der blev verdensberømt i 1974, fordi hendes 3,2 millioner år gamle knoglesæt næsten var komplet og intakt.

Både ‘Big man' og Lucy er fundet i Afar-regionen i Etiopien.

Spottede en knogle fra en arm på jorden

‘Big man' havde lange ben og en overkrop og bækken sammenlignelige med moderne mennesker. Det indikerer ifølge forskerne, at han gik oprejst.

Skelettet er hovedløst, men inkluderer til gengæld knoglerester, som man ikke tidligere har fundet fra Australopithecus afarensis, blandt andet ribben og skuldeblade.

Det var et ualmindeligt skarpsynet medlem af forskergruppen, der i 2005 spottede et knoglefragment på jorden 48 kilometer nord for Lucy's grav. Det viste sig at stamme fra en underarmsknogle, og i løbet af de næste fire år blev skeletten tilføjet kropsdel på kropsdel.

Først skulderblade, så kraveben, ribben, ryghvirvel, bækken, en arm og til sidst nogle benknogler. I alt var 40 procent af skelettet intakt.

Fundet er publiceret online i Proceedings of the National Academy of Sciences.

Hvem er ældre en 'Big man'?

Big man' er det næstældste skelet, man nogensinde har fundet fra en hominid, også kaldet abemenneske.

Det ældste til dato blev fundet i 2009 og er 4,4 millioner år gammel. Det fik kælenavnet 'Ardi' og er en kvinde af arten Ardipithecus ramidus. Hun blev ligesom 'Big man' og 'Lucy' fundet i Etiopien.

Der er dog fundet ældre isolerede knoglerester fra hominider - blandt andet et seks millioner år gammel kranie fra Chad.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk