Vidner hører ofte forkert
Når vidner bliver bedt om at identificere en forbryderstemme, så tager de overraskende ofte fejl - også når de er sikre på, at de har ret.

Vi er slet ikke så gode, som vi tror, når det gælder om at genkende stemmer. Det giver problemer, når ørenvidner skal udpege en gerningsmand. (Foto: Colourbox)

Vi er slet ikke så gode, som vi tror, når det gælder om at genkende stemmer. Det giver problemer, når ørenvidner skal udpege en gerningsmand. (Foto: Colourbox)

Det er ikke hver gang, at en forbryder efterlader sig fingeraftryk eller dna-spor efter sin udåd, og når det skorter på håndgribelige beviser, må politiet tage fat i de vidner, der har været til stede.

Et voldtægtsoffer kan blive bedt om at udpege sin overfaldsmand ud fra stemmen, eller det kan ske, at en bankdame skal identificere en maskeret røver.

På den måde kan ørenvidnernes udsagn blive vigtige brikker i en efterforskning, men det kan være farligt at stole for meget på vidnerne.

»Når det gælder om at genkende stemmer, så er vores erindring ikke så pålidelig, som vi tror. Vi skaber nogle gange vores helt egen virkelighed,« fortæller Mette Hjortshøj Sørensen fra Aarhus Universitet.

Upålidelige ører

Mette Hjortshøj Sørensen er fonetiker og forsker i taleridentifikation. I øjeblikket arbejder hun på sin ph.d., hvor hun blandt andet undersøger, hvor pålideligt det er, når ørenvidner skal identificere en stemme.

Hun har blandt andet opsat et forsøg, hvor deltagerne lytter til en fremmed stemme, og efter en uge skal de komme tilbage og forsøge at vælge den rigtige stemme ud af seks forskellige muligheder i en såkaldt 'voice-line-up'.

»Faktisk var forsøgspersonerne ret dårlige. De kunne kun genkende stemmen omkring 57 procent af gangene, når der var tale om normale, gennemsnitlige stemmer. Med usædvanlige stemmer var det 75 procent af gangene, men selv her kunne en forbryder let gå fri. Og bemærkelsesværdigt nok, så skete det ofte, at personerne følte sig helt sikre, når de tog fejl,« siger Mette Hjorthøj Sørensen.

Vi er altså dårligere, end vi tror, når det gælder om at genkende stemmer, men hvad er det, der går galt?

Vi husker ikke helheden

Mette Hjortshøj drager en parallel til vores visuelle hukommelse, som også kan spille os nogle puds. Et studie fra 1990 viste, hvordan øjenvidner blev dårligere til at genkende et ansigt, hvis de først blev sat til at beskrive det - såkaldt verbal overskygning.

»Det ser ud til, at de ved at beskrive et ansigt kunne ændre deres egen erindring om, hvad de havde set. Hukommelsen bliver omprogrammeret, mens de taler om ansigtet,« siger hun.

Ifølge Mette Hjortshøj er det fordi, vi ikke altid husker ansigtet - eller stemmen - som en helhed, men i stedet noterer os særlige kendetegn.

»Hvis man har noteret sig, at en person har en stor næse, og bagefter skal finde ham i en line-up, så vil nogle være tilbøjelige til simpelthen at vælge personen med den største næse. Ligesådan, hvis en bankrøver har haft en hæs stemme, så vil man måske vælge den mest hæse stemme i en voice-line-up,« siger hun.

Sværere i virkeligheden

Mette Hjortshøj Sørensens forsøg viser ikke bare, at folk ofte tager fejl af stemmer, de viser også, at deltagerne alligevel ofte er overbevist om, at de har ret.

»Et vidne er måske ikke opmærksom på, hvor let det er at tage fejl. Meget få mennesker - og det inkluderer lingvister - kender til den forskning, der viser, at vi ikke er så gode til at kende selv familiære stemmer eller accenter, som vi gerne vil tro,« forklarer Dominic Watt, som forsker i kriminalteknisk fonetik ved University of York

Han påpeger også, at når det gælder virkelige forbrydelser og forbrydere, så er der endnu flere ting, der kan forstyrre vores genkendelse af en stemme.

Fakta

FONETIK

Fonetik er læren om sproglyd, og dermed også læren om stemmer og stemmeanalyse.

Kriminalteknisk fonetik kan bruges på flere måder. Eksempelvis kan fonetikere analysere stemmer på aflytningsbånd eller optagede telefonsamtaler, og sammenligne stemmen med stemmen fra en mistænkt, for på den måde at identificere en forbryder.

Hvis man ikke har nogen mistænkt, kan man også bruge en fonetisk analyse til at skabe en profil af gerningsmanden - man kan blandt andet forsøge at fastslå, hvilket område han er fra, på baggrund af hans dialekt.

I lande som England og Tyskland hjælper fonetikeksperter med flere hundrede kriminalsager årligt.

»Ørenvidners pålidelighed er afhængig af mange forskellige faktorer. Det akustiske miljø, for eksempel, og varigheden af den tale, man har hørt. Det afhænger også af om man kender stemmen i forvejen, og om der er tale om aktiv eller passiv eksponering,« siger Dominic Watt, som selv har hjulpet politiet i kriminalsager.

»Vi kan let blive snydt, for eksempel hvis en person taler med to forskellige dialekter. Så har vi svært ved at genkende stemmen,« siger Dominic Watt.

Danskere bliver lettere snydt

Det bekræftes af et andet af Mette Hjortshøj Sørensens forsøg, hvor hun undersøgte, hvad det er, vi lytter efter, når vi skal identificere en stemme.

I hendes forsøg deltog personer, der talte dansk, personer, der ikke talte dansk, og personer med dansk som andetsprog, og de blev alle bedt om at identificere danske stemmer.

Ikke-danskerne og de tosprogede lyttede især efter stemmens kvalitet og grundtone, mens danskerne i højere grad sammenlignede stemmerne ud fra udtale og dialekt.

»Danskerne var umiddelbart bedst til genkende en stemme. Men de var også lettere at snyde, for hvis en person lavede sin dialekt om, så havde danskerne meget svært ved at genkende stemmen,« siger Mette Hjortshøj Sørensen.

De helt håbløse

I Danmark er der ikke nogen retningslinjer for hvordan man bruger ørenvidner i efterforskningen, og ifølge Mette Hjortshøj Sørensen, så er det ikke noget, politiet arbejder med på en systematisk måde.

Hun er den eneste forsker i Danmark, der beskæftiger sig med kriminalteknisk fonetik, og hun håber, at hendes forskning blandt andet kan bruges til at skabe bedre brug af ørenvidner i praksis.

Eksempelvis vil hun gerne være med til at lave en international test, som kan bruges til at frasortere de mest upålidelige vidner.

»Der er en gruppe af deltagerne, måske 10-20 procent, som er helt håbløse i alle forsøg,« forklarer Mette Hjortshøj Sørensen.

Hun lavede et forsøg, hvor deltagerne blev præsenteret for to stemmer ad gangen, og skulle angive, hvor meget de lignede hinanden. Mange af stemmeparrene blev gentaget, og nogle af forsøgsdeltagerne var helt inkonsekvente i deres vurdering af de samme stemmepar.

»Det ser ud til, at der er en gruppe, som enten slet ikke kan koncentrere sig, eller ikke forstår opgaven. Det ville være meget hjælpsomt, hvis man kunne lave en test, så de blev sorteret fra i politiarbejdet.«

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk