Da Hitler overtog magten i Tyskland i 1933, var det kun 13 år siden, at store dele af Sønderjylland igen var blevet dansk.
Det tyske mindretal, som boede syd for Kongeåen i Sønderjylland, så Hitler og hans ekspansive politik som vejen til at vende tilbage til moderlandet og igen gøre Sønderjylland tysk.
Op gennem 1930’erne blev mindretallet, som dengang udgjorde knapt 30.000 indbyggere, gennem-nazificeret, fortæller Henrik Skov Kristensen i denne podcast.
\ Julius Bomholt prisen
Julius Bomholt prisen uddeles af kulturministeriet en gang om året for fremragende forskning.
Prisen er opkaldt efter Danmarks første kulturminister, socialdemokraten Julius Bomholt.
Henrik Skov Kristensen er museumschef ved Nationalmuseet og leder af Frøslevlejren, som er en del af Nationalmuseet.
Han har i år vundet Kulturministeriets Julius Bomholt pris for sin bog Gerningsmænd eller ofre, som handler om det tyske mindretals rolle under 2. Verdenskrig, og mindretallets erindringer om deres egen rolle.
Forskningen viser, at mindretallet i Sønderjylland kæmpede aktivt på tysk side og åbenlyst støttede den nazistiske udryddelseskrig. Alligevel har mindretallet husket historien og deres egen rolle helt anderledes. Siden krigen har de husket sig selv som ofre. Både under og efter krigen.
Seniorforsker og arkivar på Rigsarkivet Steen Andersen er en del af det udvalg, som har besluttet, at Henrik Skov Kristensen skulle modtage prisen.
Han fortæller, at Henrik Skov Kristensens historiske forskning er helt særlig, fordi den ikke blot handler om gamle dage, men i høj grad om hvordan vi, der lever i nutiden, husker fortiden.
Efter hans vurdering har forskningen betydet, at danskerne og det tyske mindretal i Sønderjylland har fået et bedre forhold og i år kan mødes og fejre genforeningen.
Lyt med og blive klogere på de historiske fakta om mindretallets rolle og ikke mindst den uoverensstemmelse, der er mellem fakta og mindretallets erindringer.
\ Sådan håndterer Videnskab.dk sponseret indhold
Videnskab.dk’s Center for Faglig Formidling leverer mod betaling kommunikations- og formidlingsydelser til forskningsinstitutioner, fonde og andre organisationer, som arbejder med forskning. Det foregår i henhold til statens regler for indtægtsdækket virksomhed.
Indhold som produceres i sådan en sammenhæng, eller som kurateres og kvalitetssikres af Center for Faglig Formidling, kan blive bragt på Videnskab.dk. Når det sker, opmærkes det tydeligt som sponseret indhold, så der ikke er tvivl om afsenderen.
Videnskab.dk følger de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier samt de presseetiske regler i arbejdet med tydeligt at adskille sponseret indhold fra den uafhængige journalistik.
Redaktionen på Videnskab.dk leverer uafhængig journalistik, som ikke påvirkes af økonomiske interesser af nogen art.
Arbejdet med sponseret indhold udføres af medarbejdere, der er tilknyttet Center for Faglig Formidling, hvis medarbejdere har stor erfaring med videnskabsformidling til den brede offentlighed.
Disse medarbejdere kan også udføre arbejde for Videnskab.dk’s redaktion. Det foregår i givet fald efter interne retningslinjer, som sikrer, at de pågældende ikke skriver journalistiske artikler om forskning fra de samme fonde og forskningsinstitutioner, de har udarbejdet formidlingsartikler og kommunikationsmateriale om.