Ung forsker møder 65 nobelmodtagere på én gang: 'Jeg fik kuldegysninger’
Tre unge, danske kemikere er denne uge rejst til Tyskland for at møde ikke færre end 65 nobelprismodtagere. Formålet er at indgyde inspiration og mod i fremtidens topforskere.

Tre danske forskere er i denne uge rejst til nobeltræf ved den solbeskinnede by Lindau i Tyskland.

Igennem seks dages tætpakket program skal de hente inspiration og forsknings-fif fra ikke mindre end 65 nobelprismodtagere og 650 unge forskertalenter fra 90 andre lande.

»Under åbningsceremonien fik jeg kuldegysninger. Nobelprismodtagerne blev ved med at komme gående ind i en lang række, og der gik det virkelig op for mig, hvor stort det er,« fortæller Anne Boutrup Stephansen, som er ph.d.-studerende ved Kemisk Institut på Københavns Universitet.

'Det er helt vildt'

Det er 65. gang, at unge forskerspirer får lov at møde deres videnskabsidoler ved Lindau Nobel Laureate Meetings. Det primære formål er at inspirere og motivere unge talenter til at gøre fremtidens store opdagelser - eller måske endda blive fremtidens nobelprismodtagere.

»Jeg synes, at det er helt vildt at være udvalgt til at komme herned. Det er en kæmpe oplevelse,« fortæller Kasper Mackeprang, som er ph.d.-studerende ved Kemisk Institut på Københavns Universitet.

Indtil videre er han især blevet inspireret af at høre et foredrag af tyskeren Stefan Hell, som fik nobelprisen i kemi i 2014 for sit bidrag til udviklingen af optiske mikroskoper (læs mere i denne artikel og se Stefen Hells foredrag herunder).

'Nobelprismodtagere er bare mennesker'

Under foredraget fortalte Stefan Hell, at ingen oprindeligt havde troet på, at det var muligt lave optiske mikroskoper, som kunne se detaljer helt ned på nano-skala. Men i dag er den slags mikroskoper en realitet verden over.

Fakta

Lindau Nobel Laureate Meetings blev første gang afholdt i 1951.

I år er 65 nobelpristagere og cirka 650 unge forskere fra 90 lande samlet i Lindau ved Bodensee i Tyskland.

De unge forskere møder nobelpristagerne til rundbordsdiskussioner, fordrag, enkelt-interviews og forskellige sociale aktiviteter.

Mødet varer fra den 28. juni til den 3. juli.

»Det var meget inspirerende at høre Stefan Hells historie. Selvom ingen troede på ham, og han oplevede modgang, blev han ved med at tro på sine egne ideer og forskning,« fortæller Kasper Mackeprang, som suppleres af sin forskningskollega Anne Boutrup Stephansen:

»Man kan bruge det til at være fortrøstningsfuld over for op- og nedture i sin egen forskning. Flere af nobelprismodtagerne har arbejdet i årevis, før deres gennembrud endelig kom. Samtidig er det helt vildt befriende at se, at forskere på så højt et niveau alligevel også bare er mennesker,« siger hun.

Nobelprismodtager: Jeg lærer om fremtiden

Også for nobelprismodtagerne er der inspiration at hente på konferencen. Flere af dem har i deres taler påpeget, at de unge forskeres spørgsmål og undren er med til at give nye ideer og perspektiver på videnskaben.

»Det vigtigste, jeg tager med hjem herfra, er den inspiration, man får af at snakke med de unge forskere.  Men det er også rigtig spændende at mødes med de andre nobelprismodtagere og finde ud af, hvad de laver, og hvordan deres liv har forandret sig,« fortæller den amerikanske astrofysiker og nobelprismodtager George Smoot til Videnskab.dk.

Han har deltaget i nobeltræffet i Lindau flere gange, siden han modtog nobelprisen i fysik i 2006.

»Fordi mødet er tværfagligt er det en rigtig god chance for at høre, hvilke fremskridt der er på andre forskningsfelter, og hvor de studerende tror, de vil bevæge sig hen i fremtiden,« fortæller George Smoot, som fik nobelprisen i fysik for sit arbejde med kosmisk bagrundstråling.

'Eksisterende viden kan gøre dig blind'

Under et foredrag blev det fremhævet, at de fleste af de opdagelser, som ender med at føre til nobelpriser, enten bliver gjort, mens forskerne er helt unge – eller når de bevæger sig ind i et helt forskningsfelt, som er helt nyt for dem.

Fakta

Det Frie Forskningsråd har udvalgt tre unge danske forskere til at deltage I dette års Lindau Nobel Meetings.

I år deltager tre kemikere, som også har modtaget EliteForsk-rejsestipendium. De tre er:

Simon Frølich, ph.d.-studerende ved Science and Technology, Aarhus Universitet,

Kasper Mackeprang, ph.d.-studerende ved Kemisk Institut, Københavns Universitet
Anne Boutrup Stephansen, ph.d.-studerende ved Kemisk Institut, Københavns Universitet.

»Eksisterende viden kan gøre dig blind. For at kunne skabe store gennembrud og forandringer, er man nødt til at træde et skridt tilbage og se tingene igennem et barns øjne. De paradigmatiske synspunkter, som findes i lærebøgerne, er man af og til nødt til at sætte til side – eller glemme helt,« fortalte nobelprismodtageren Stefan Hell de mange unge forskere.

Ung forsker: 'Jeg troede, det var en fejl'

Blandt tilhørerne var  blandt andet den unge sydafrikanske nuklearfysiker Thifhelimbilu Bucher.

Ligesom alle andre unge deltagere har hun ansøgt om at komme med til Lindau Nobel Laureate Meetings, og hun fortæller, at hun oprindeligt havde svært ved at tro på, at hun virkelig var nomineret til at møde 65 nobelprismodtagere.

»Jeg troede først, at det var en fejl. Jeg kunne slet ikke forstå det,« siger Thifhelimbilu Bucher, som er postdoc ved iThemba LABS i Sydafrika.

Indtil videre synes hun især, at det har været spændende at skabe kontakter med forskere og nobelprismodtager, som beskæftiger sig med noget helt andet end hende selv.

»Jeg har lært meget om ’networking’ ved at snakke med nobelprismodtagerne og de andre unge forskere. Et netværk kan  hjælpe vores forskning i fremtiden - nu ved jeg, hvem jeg skal kontakte, når jeg får bruge for at samarbejde med forskere uden for mit eget felt,« siger Thifhelimbilu Bucher,

Videnskab.dk’s ophold i Lindau er delvist sponseret af Lindau Nobel Laureate Meetings.

Video: Lindau Nobel Laureate Meetings

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk