Årets nobelprisvindere i kemi blev i dag præsenteret ved et pressemøde ved The Royal Swedish Academy of Sciences i Stockholm.
Det blev amerikaneren Erik Betzig fra Jannelia Farm Research Campus og Howard Huges Medical Institute, amerikaneren William E. Moerner fra Stanford University og tyskeren Stefan W. Hell fra Max Plank Institute for Biophysical Chemistry og German Cancer Research Center, som løb med prisen i år.
De tre forskere vinder prisen for deres videreudvikling af det traditionelle mikroskop. Med deres nye såkaldte superopløsende flourescensmikroskop kan forskere observere levende organismer på nano-niveau, hvilket førhen ikke har været muligt. Det betyder i praksis, at man i biologisk, medicinsk og nanoteknologisk forskning kan se og undersøge små cellestrukturer, som tidligere var umulige at observere.
Forskernes udviklede mikroskop anvender flourescerende lys i stedet for reflekteret lys, som gør det muligt at observere og få detaljerede billeder af levende celler. Førhen var det umuligt med de traditionelle elektronmikroskoper.
Velfortjent sejr
Professor Bo Wegge Laursen fra Kemisk Institut på Københavns Universitet anvender netop den teknik, som de tre forskere vinder nobelprisen for, i hans daglige arbejde, hvor han undersøger verdenen i nano-skala. Han mener, at det er meget velfortjent, at de tre forskere vinder årets nobelpris i kemi.
Klogere på mikroorganismer
Professor Bo Wegge Laursen forklarer, at det er langt fra de fleste mikroskoper som i dag anvender superopløsning, men at det bliver mere og mere almindeligt, og mikroskoper kan nu købes til forskningsbrug.
»Man bruger teknikken til mange forskellige ting. Blandt andet til at forstå sygdomme og til at lokalisere proteiner og DNA-stumper. Teknikken gør, at vi kan lære meget mere om hvordan celler er opbygget og fungere på nanoskala« siger Bo Wegge Laursen
Du kan læse mere om vinderne af årets nobelpris i kemi på den officielle hjemmeside for nobelprisen.
Lyt her til et interview med Stefan W. Hell, der fortæller hvordan det føles at vinde nobelprisen.