Egyptiske forskere fik sig noget af en overraskelse, da de røntgenfotograferede og analyserede Tutankhamons dolk. Den viste sig nemlig at indehold jern fra det ydre rum. Det skriver Livescience.com.
Helt præcis kommer jernet fra en meteor, som omkring Tutankhamons tid, er slået ned i området. Derefter har egypterne ifølge forskerne trukket jernet ud af meteoren og brugt det til at smede Tutankhamons dolk. Dolken blev lagt ved Tutankhamons højre side, da han blev begravet i en alder af bare 18 år.
Forskerne ved, at jernet stammer fra rummet, fordi indholdet af nikkel er særligt højt. Normalt indeholder jern fra jorden kun fire procent nikkel, men jern fra rummet er primært lavet af jern og nikkel.
Tidligere har forskere i Egypten fundet ni små perler, som også er lavet af meteorit-jern.
»Det ville være meget spændende at analysere de her artefakter fra tidlig jernalder, så som andre jernobjekter fundet i Tutankhamons grav. Vi ville kunne få et detaljeret indblik i smedeteknikker i antikkens Egypten og omkring Middelhavet,« siger Daniela Comelli, der er forsker ved Institut for Fysik ved Milan Polytechnic på Pisa universitet og medforfatter på studiet, til Livescience.com.
Resultater er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Meteoritics and Planetary Science.
Læs også:
Nye analyser: Tutankhamon havde hestetænder og klumpfod
Jagten på Nefertiti ser ud til at ende i en blindgyde
aml