Da gravstedet efter den egyptiske farao Tutankhamon – eller blot ‘King Tut’ – blev fundet i 1922, stødte arkæologerne på en dolk, der viste sig at indeholde materiale fra det ydre rum.
Lige siden har forskere forsøgt at finde ud af, hvordan dolken, der viste sig at indeholde jern fra en meteor, endte hos faraoen.
Nu kommer to studier med to forskellige bud – og der er uenighed om dolkens oprindelse.
Det skriver LiveScience.
Det ene studie, der er blevet publiceret i tidsskriftet Meteoritics & Planetary Science, hævder, at dolken blev fremstillet i Anatolien, det, der i dag er Tyrkiet, og senere givet som en gave til Tutankhamon, skriver mediet.
Her hævder forskerne, at et klæbemiddel, der er at finde på dolkens greb, sandsynligvis er en form for gips lavet ud af kalk. Ifølge dem er det et materiale, der ikke blev brugt i Egypten på det tidspunkt – men derimod i Anatolien.
Ifølge LiveScience skal det ses i lyset af, at tidligere studier har fundet bevis for, at en tidligere konge i Anatolien gav mindst én jerndolk som gave til en anden farao Amenhotep, der regerede fra omkring 1390 til 1352 f.v.t.
Amenhotep var bedstefar til Tutankhamon, understreger forskerne, ifølge mediet.
Men at det skulle være muligt at udpege ét enkelt sted, hvorfra dolken med meteor-materialet blev smedet, er forskerne bag det andet studie uenige i.
I studie nummer to, der er blevet publiceret i bogen ‘Iron from Tutankhamon’s Tomb’, finder forskerne for eksempel, at noget af dolken kan stamme fra det Ægæiske område, i dag omkring Middelhavet og Grækenland, mens selve stangen har en form, der antyder fremstilling i Egypten.
I forbindelse med artiklen har LiveScience kontaktet eksperter, der ikke har haft noget med de to studier at gøre.
En af dem, arkæolog ved Johns Hopkins University, siger, at såfremt, det er korrekt, at dolken blev fremstillet i Anatolien, så ville det være vigtig viden om gravstedet efter Tutankhamon, og om han har modtaget gaver fra andre konger.
Han vurderer dog ifølge mediet, at yderligere forskning skal være med til at bekræfte påstanden i det første studie.
rf