Nye analyser: Tutankhamon havde hestetænder og klumpfod
Den egyptiske farao Tutankhamon var kronisk haltende og bundet til sin stok. Det viser nye analyser af over 2.000 computerscanninger samt DNA-analyser, som afslører, at den legendariske faraos deformitet formentlig var resultat af indavl. Hans mor og far var nemlig søster og bror.

De gamle egyptere begravede farao Tutankhamon med en overdådig guldmaske. Om det i virkeligheden var et forsøg på at sløre hans ansigt er ikke til at sige, men nu om dage havde han nok fået den helt store tur i Photoshop - en computergenereret rekonstruktion af hans ansigt afslører nemlig, at han ikke just var fotogen.

Det er forskere fra Imperial College London, der har lavet en virtuel obduktion af den legendariske egyptiske farao med over 2.000 computerscanninger af faraoens jordiske rester.

På den måde fandt de blandt andet ud af, at Tutankhamons tænder lå hulter til bulter i munden på ham, at han havde unormalt brede hofter for en mand at være - og at hans ene fod var fuldstændig umulig at støtte på.

Faraoen var bundet til sin stok

Legenderne fortæller egentlig, at monarken omkom i et styrt, da han kørte ræs i sin stridsvogn.

Tutankhamuns handicap punkterer dog fuldstændig billedet af en ung mand, der skulle være vild med kapløb i stridsvogne.

I hans grav er der fundet 130 slidte spadserstokke, og forskerne mener, at hans klumpfod gjorde ham permanent haltende, hvilket gør det usandsynligt, at han overhovedet har kunnet føre en stridsvogn selv.

Tutankhamons forældre var bror og søster

Forskerne mener derimod, at det mest sandsynlige scenarie er, at faraoen døde af komplikationerne af hormonforstyrrelser som følge af indavl.

»En stor andel af hans forfædre nåede en moden alder. Det var kun i hans nærmeste slægstlinie, at de døde tidligt, og de døde tidligere i hver generation,« siger Hutan Ashrafian, der er klinisk lektor ved Imperial College London til dailymail.co.uk.

Hans analyse understøtter DNA-analyser af den kongelige familie, der endegyldigt viser, at Tutankhamons forældre faktisk var bror og søster. De gamle egyptere kendte ikke til konsekvenserne af indavl, og det var ikke uset, at et søskendepar fik børn med hinanden.

Resultaterne bliver fremlagt i dokumentaren 'Tutankhamun: The Truth Uncovered', der bliver sendt på den britiske tv-kanal BBC One.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om, hvordan forskerne tog billedet af atomerme.