Kunne du nogensinde finde på at torturere et andet menneske? Kunne du finde på, helt bevidst, at påføre andre mennesker ekstrem, unødig lidelse?
Langt de fleste af os vil sikkert svare nej til disse spørgsmål. Eller sige, at vi kun ville gør sådan noget, hvis vi blev tvunget til det. Eller måske i helt særlige tilfælde, som hvis der f.eks. var tale om en terrorist, der sad inde med vigtige oplysninger om en kommende terroraktion.
Kort sagt: De fleste mennesker antager, at de aldrig, eller kun i helt særlige situationer, kunne finde på bevidst at gøre andre mennesker ondt.
Spørgsmålet er, om denne antagelse er korrekt.
‘Extremzonen’
For et par måneder siden deltog 80 tilfældige mennesker i, hvad de troede var prøveoptagelser til et nyt TV-show på den franske TV-station France 2. Showet havde titlen ‘La Zone Xtrême’; på dansk ‘Ekstremzonen’. Som tak for deres deltagelse blev deltagerne lovet 40 Euro (svarende til cirka 300 kr.).
Deltagerne blev enkeltvis ført ind i et klassisk gameshow-studie, komplet med indsmigrende TV-vært, hujende publikum og prangende kulisser. En særlig udvalgt person, Jean-Paul, blev stillet en række spørgsmål.
Hver gang han svarede forkert, skulle deltagerne give ham et elektrisk stød. Stødene blev gradvist stærkere, jo flere forkerte svar Jean-Paul gav. Det laveste stød var 80 volt; det kraftigste 460 volt.
Jammer og bevidstløshed
Deltagerne kunne ikke se Jean-Paul, som sad fastspændt i en ‘elektrisk stol’ uden for synsvidde. Til gengæld kunne de høre ham. I takt med at stødene blev stærkere, begyndte Jean-Paul at beklage og jamre sig.
Hvis deltagerne ikke standsede, begyndte han derefter at bønfalde dem om ikke at give ham flere stød.
Til slut, når stødene begyndte at nærme sig det tilladte maksimum, holdt Jean-Paul helt op med at sige noget, formodentlig fordi han havde mistet bevidstheden.
Forsøget
I virkeligheden var der imidlertid ikke tale om prøveoptagelser til et TV-show. De udvalgte personer var derimod, uden at vide det, deltagere i en dokumentarudsendelse. Udsendelsens formål var at undersøge, hvor langt mennesker, der deltager i et fjernsynsprogram, er villige til at gå.
Mere præcist ønskede man at undersøge, om man kunne få ganske almindelige mennesker til aktivt at gøre et andet menneske ondt. (Jean-Paul var i virkeligheden ikke et offer, men derimod en skuespiller, der blot lod som om han fik stød).
Resultatet af forsøget var skræmmende:
- Alle 80 deltagere indvilligede i at give Jean-Paul stød. Langt de fleste fortsatte med at give stød, selv efter Jean-Paul bønfaldt dem om at holde op.
- Og hele 64 personer, altså 80 % af deltagerne, gik hele vejen og fortsatte med at give Jean-Paul stød, indtil de nåede den maksimale grænse på 460 volt, det vil sige længe efter han (tilsyneladende) var blevet bevidstløs.
Sagt med andre ord: 80 % af deltagerne var villige til at udsætte et andet menneske for elektriske stød, der var så kraftige, at de ikke alene syntes at medføre meget kraftige smerter og tab af bevidsthed, men ligefrem forekom livstruende.
Overraskende og skræmmende
Langt de fleste mennesker finder disse resultater både overraskende og skræmmende.
Overraskende, fordi næsten alle, herunder deltagerne i ‘La Zone Xtrême’, mener, at det er forkert og dybt umoralsk at påføre andre mennesker stærk, unødvendig smerte. Alligevel endte flertallet af deltagerne med at gøre præcis dette.
Skræmmende, fordi der i forsøget ikke blev anvendt nogen form for tvang eller vold for at få forsøgspersonerne til at give Jean-Paul stød. Deltagerne i forsøget blev ikke fysisk truet. Der var ikke store pengesummer involveret.
Det eneste, der kræves
Da de på forhånd havde fået at vide, at det ikke var et rigtigt show de skulle deltage i, men bare en prøveoptagelse, så havde deltagerne heller ikke udsigt til at blive berømte. Det eneste der drev deltagerne til at fortsætte med at give Jean-Paul stød var således TV-værtens opfordringer og publikums tilråb.
Ganske almindelige mennesker, der normalt ikke ville skade andre, kan åbenbart forholdsvis enkelt bringes til at gøre ting, der strider imod grundlæggende moralprincipper. For eksempel princippet om ikke at gøre andre mennesker ondt.
Det eneste der kræves er tilsyneladende en insisterende TV-vært, et hujende publikum og en lidt uvant situation.
Milgram-eksperimentet
Kender man lidt til psykologi og moralfilosofi, er resultaterne af det franske forsøg faktisk ikke overraskende. ‘La Zone Xtrême’ er nemlig en opdateret og lettere ændret udgave af en række meget berømte eksperimenter, udført af den amerikanske psykolog Stanley Milgram i 1960’erne og 1970’erne.
I Milgrams oprindelige eksperiment deltog forsøgspersonerne ikke i et TV-show, men troede derimod at de var del af et forsøg, der skulle kortlægge, hvorledes straf påvirker indlæringsprocessen. Derudover var Milgrams eksperiment meget lig det franske forsøg.
Alle de 40 personer, der deltog i Milgrams eksperiment, tildelte ‘offeret’ stød på 300 volt, selv efter han gentagne gange havde bedt dem holde op. Og 26, over halvdelen af deltagerne, helt præcist 65 %, fortsatte til den maksimalt tilladte grænse på 450.
Milgram gentog selv sit eksperiment flere gange, hver gang med mere eller mindre det samme resultat.
Efter Milgram
Efter Milgrams død har andre gennemført lignende eksperimenter.
Den britiske psykolog Jerry M. Burger har således i flere omgange (i 2006 og 2009) efterlignet Milgrams forsøg. Det samme har illusionisten og tryllekunstneren Derren Brown, der i 2006 gentog Milgrams eksperiment som led i en tv-udsendelse. Se Derren Browns udgave af Milgram-eksperimentet herunder.
I hvert af disse forsøg har resultatet været det samme. På trods af at ofret undervejs fortæller hvor ondt det gør at få stød, bønfalder deltagerne om at stoppe og til slut helt holder op med at sige noget, så fortsætter flertallet af de involverede forsøgspersoner til den bitre ende.
De stopper først, når de har nået grænsen for, hvor stærke stød de kan give.
Konklusioner
Hvad Milgram-eksperimentet synes at vise er, at langt de fleste af os tilsyneladende umiddelbart er villige til at adlyde autoritetsfigurer, også selvom de beder os gøre ting, som strider imod vores egne moralske overbevisninger og grundlæggende moralske principper og normer.
Det er skræmmende, da Milgrams eksperiment (og de variationer af dette eksperiment, som senere forskere har gennemført), i høj grad minder om ganske almindelige hverdagssituationer, som vi alle kan risikere at løbe ind i.
De færreste mennesker vil ganske vist komme til at deltage i et gameshow på TV eller blive bedt om at være med i et videnskabeligt forsøg. Men langt de fleste af os vil uden tvivl komme i situationer, hvor tilsyneladende legitime autoritetspersoner (læger, politibetjente, skolelærere, TV-værter, politikere, vores overordnede etc.) beder os om at gøre bestemte ting.
Og sådanne situationer er ikke radikalt forskellige fra Milgrams eksperiment eller den franske tv-stations forsøg.
Ville du gøre det?
Hvis dette er rigtigt, så stiller Milgram-eksperimentet og forsøget med det falske TV-show alvorlige spørgsmålstegn ved antagelsen om, at de fleste mennesker kun i exceptionelle tilfælde kan finde på torturere eller bevidst skade andre.
For hvad nu hvis lægen eller politibetjenten eller skolelæreren eller en af de andre autoritetspersoner vi møder hver eneste dag, bad os om at gøre noget der var forkert?
Ville vi så gøre det? Hvor langt ville du gå?
Til den bitre ende
Forestil dig at du, uden at have læst dette indlæg, var blevet udpeget til at være deltager i det franske TV-show, eller var blevet bedt om at deltage i en undersøgelse af strafs indflydelse på indlæring. Ville du da handle anderledes end de personer der rent faktisk deltog i disse eksperimenter? Ville du gå med til at give et andet menneske elektriske stød?
Hvis ja: Hvor langt ville du da være villig til at gå? Ville du stoppe så snart ofret bad dig om det? Ville du fortsætte på trods af hans protester, men sige fra når han blev stille?
De fleste af os tror og håber formodentlig, at vi ikke ville gå hele vejen. At vi ville stoppe længe inden ofret kom i fare. Ja måske endog helt nægte at give ham stød.
Hvad Milgrams eksperiment viser er, at dette er forkert. Langt de fleste af os ville ikke alene deltage i eksperimentet; vi ville fortsætte helt indtil den bitre ende.
Denne artikel er oprindeligt publiceret som et blogindlæg.