Teatralske stenaldermennesker ofrede til guderne på ceremoni-plads i Sverige
En 9.000 år gammel rituel plads er blevet afdækket på den ubeboede ø Blå Jungfrun i Sverige. Øen har en lang tradition for heksekunst og religiøse ceremonier.

Fundene fra en ceremoniel plads på øen Blå Jungfrun i Sverige er netop blevet præsenteret ved The European Association of Archaeologists årlige møde i Glasgow.

Ved mødet beskrev arkæologerne bag udgravningen fundene som 'forbløffende' og fortalte, at de »afslører omfattende menneskelige aktiviteter på øen i mellemstenalderen«, (også kaldet mesolitikum, som er det afsnit af den ældre stenalder, der varede fra istidens ophør frem til landbrugets indførelse, i Danmark perioden cirka 9.300-3.900 før vor tidsregning, red.)

Blandt fundene er et alter, der viser tydelige spor efter sliberedskaber. Arkæologerne har en formodning om, at det var her, man gav offergaver til guderne.

Du kan se en lang række af de nye fund i galleriet herover.

Ceremonier kan have fundet sted på en scene

Arkæologerne fandt også et område i en grotte, der lignede en scene, og som kunne have været der, hvor ceremonierne fandt sted.

De afdækkede desuden resterne af et ildsted, som de mener, at tilskuerne under ceremonierne ville have iagttaget oppefra. Det kunne endda havde været en teatralsk del af de ceremonier, der blev afholdt i hulerne.

Arkæologerne fandt stenredskaber og sælknogler - der er cirka 9.000 år gamle - og som havde ligget i læ mellem de to grotter.

»Der var lige plads til, at få personer kunne sidde eller stå - måske bare hvile ud eller tilbringe natten - under sporadiske besøg på øen,« fortæller Ludvig Papmehl-Dufay til LiveScience.

Han er tilknyttet Kalmar Amtsmuseum og er en af de arkæologer, der fandt ritualpladsen.

Ritualerne kan være udført i forbindelse med fest

Ludvig Papmehl-Dufay fortæller afsluttende om det nye fund:

»Vi kan ikke udelukke særlige aktiviteter med rituelle elementer - som for eksempel festligheder i forbindelse med, at ritualerne blev udført i de nærliggende grotter.«

Denne artikel er oprindeligt publiceret hos ScienceNordic.

Oversat af Stephanie Lammers-Clark

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk