Vi har sikkert alle sammen været der.
På et eller andet tidspunkt i de tidlige teenageår er vi havnet midt i dobbeltsofaen med sofabordet fyldt med familiehygge og lørdagsslik, mens den ellers ganske underholdende film i fjernsynet pludselig udvikler sig til et af de pinligste øjeblikke nogensinde i ens unge liv.
Helten og heltinden, der ellers hele filmen i gennem har haft et spydigt forhold til hinanden, befinder sig pludselig i de allerhedeste omfavnelser, hvorefter stuen bliver helt stille på nær de små, abrupte støn, der kommer fra et sted dybt i heltindens indre.
Homodrama med farmand
Nu har forskere kortlagt det problematiske i at se sexscener i film med sine forældre.
De har ikke undersøgt de langtidsvirkende personlige traumer, det medfører, men i stedet fokuseret på, at det forkerte selskab kan ødelægge ens oplevelse af en god film for evigt.
Forskerne har bedt en gruppe af de i videnskabelige kredse så famøse førsteårsstuderende om at besvare 11 spørgsmål om deres tidligere filmoplevelser.
Ud fra svarene kunne forskerne se, at gruppen især havde haft negative oplevelser med at se det homoerotiske drama Brokeback Mountain, den ultravoldelige American History X, den akavede Borat og dramaet Crash.
Forsøgsgruppen reagerede især negativt på at se sexscener med deres forældre.
Mænd håber bare det pinlige holder op
Forskerne undersøgte også, hvilke forsvarsmekanismer man bruger, når man oplever ubehaget ved at se den helt forkerte film i det helt forkerte selskab.
Når kvinder ser film, der gør dem utilpasse, er de langt mere tilbøjelige til at give udtryk for deres ubehag, mens mænd i reglen lader som ingenting og håber, det pinlige øjeblik forsvinder af sig selv.
»Når vi oplever ubehag ved en film, reagerer vi på forskellige måder. Nogle bliver helt stille, andre begynder at pille ved ting, mens andre slår over i en samtale om et helt andet emne for at distrahere den, vi ser filmen sammen med. Det viser sig, at vores oplevelse med medier afhænger af mange kognitive og sociale faktorer,« siger professor i psykologi Richard Harris, Kansas State University, der står bag undersøgelsen.
Følelser afhænger af selskabet
Richard Harris mener, at forskningen viser, hvordan de naturlige reaktioner bliver påvirket af de mennesker, vi oplever sammen med.
»Hvis vi ser en sportsmand komme til skade, ville den normale respons være empati, men hvis sportsmanden spiller for modstanderen, så kan vi blive opstemt af skaden. Det samme kan overføres til film. En komedie med masser af groft sprog ville måske normalt skabe morskab, men hvis forældre ser filmen med deres små børn, bliver de i stedet stødt. Dermed viger den naturlige følelse til fordel for en følelse, der er skabt af vores selskab,« siger Harris.