Der er vist ingen tvivl om, at din hund er glad for at se dig, når du åbner hoveddøren, og hunden kommer vimsende hen til dig med halen piskende fra side til side.
Men vidste du, at hunde faktisk også skifter ansigtsudtryk, når de bliver glade – eller utrygge for den sags skyld?
Ved hjælp af high-speed kameraer og farvede mærkater, har japanske forskere undersøgt forandringer i hundes ansigtsudtryk, når de bliver genforenet med deres ejer eller bliver præsenteret for en helt fremmed.
Bevægelser med ører og øjenbryn er udtryk for følelser
Når hunden så sin ejer, så skød det venstre øjenbryn til vejrs et halvt sekund efter. Fremmede mennesker udløste en lidt anden reaktion; det syn fik hunden til at bevæge det venstre øre lidt tilbage.
Hvad der skal til for at hunden bevæger sit højre øre i stedet for det venstre? Der skal du vise en ting, som hunden ikke bryder sig om, frem. Det kan for eksempel være en negleklipper.
»I modsætning til det kan øjenbryns-bevægelserne indikere en synlig reaktion på, at hundene forsøgte at se mere intenst på deres ejere.«
Den forklaring kommer af, at hundene løftede deres – især det venstre – øjenbryn mere, når de så deres ejer, end når de så en tilfældig person.
Hunde oplever også splittede følelser
Hvorfor hundene løfter det ene øjenbryn mere end det andet, har forskerne et par bud på. De mener, at det kan skyldes, at ansigtets forandringer reflekterer aktiviteten i de områder i hjernen, der styrer følelser.
Men et andet bud kan også være, at hundene simpelthen oplever splittede følelser, når de ser deres ejere.
»En forklaring på det resultat kan være, at synet af ejeren fremkalder både negative og positive følelser,« siger Miho Nagasawa.
»Der kan op stå en negativ respons - måske fordi hundene ikke kunne nærme sig og komme i kontakt med deres ejere, selvom de kunne se dem gennem skillevæggene,« foreslår Miho Nagasawa.
Mennesker og hunde har udviklet sig til at kommunikere med hinanden
Miho Nagasawa og hans kollegaer er ikke de første til at kaste sig over videnskaben mellem hund og hundeejer.
Professor Tina Bloom fra Walden University i Minneapolis har i sin tidligere forskning fundet ud af, at selv mennesker, der næsten ikke har erfaring med hunde alligevel kan aflæse om hunden er glad, trist, bange eller overrasket.
Det menes at skyldes, at mennesker har udviklet en naturlig empati for hunde, fordi vi har levet op ad de firbenede i tusinder af år.
Og hunde aflæser faktisk også menneskers ansigtsudtryk og reagerer på dem.
»Hunde er meget sociale dyr og kommunikerer ved at bruge en bred vifte af ansigtsudtryk,« tilføjer Miho Nagasawa.
»De kommunikationsmetoder kan spille en væsentlig rolle i deres kommunikation med mennesker.«