Sådan viser hunde følelser med forskellige ansigtsudtryk
Hunde bruger ikke kun deres hale til at signalere, at de er glade. Deres ansigtsudtryk ændrer sig nemlig også i takt med, at deres følelser gør det.

Hundes ansigtstræk ændrer sig, når de får øje på deres ejere. (Foto: Anna Sol Jørgensen)

Hundes ansigtstræk ændrer sig, når de får øje på deres ejere. (Foto: Anna Sol Jørgensen)

Der er vist ingen tvivl om, at din hund er glad for at se dig, når du åbner hoveddøren, og hunden kommer vimsende hen til dig med halen piskende fra side til side.

Men vidste du, at hunde faktisk også skifter ansigtsudtryk, når de bliver glade – eller utrygge for den sags skyld?

Ved hjælp af high-speed kameraer og farvede mærkater, har japanske forskere undersøgt forandringer i hundes ansigtsudtryk, når de bliver genforenet med deres ejer eller bliver præsenteret for en helt fremmed.

Bevægelser med ører og øjenbryn er udtryk for følelser

Når hunden så sin ejer, så skød det venstre øjenbryn til vejrs et halvt sekund efter. Fremmede mennesker udløste en lidt anden reaktion; det syn fik hunden til at bevæge det venstre øre lidt tilbage.

Hvad der skal til for at hunden bevæger sit højre øre i stedet for det venstre? Der skal du vise en ting, som hunden ikke bryder sig om, frem. Det kan for eksempel være en negleklipper.

Undersøgelsen viser, at den trofaste vens bevægelser med ørerne er en vigtig del af deres måde at kommunikere på, forklarer professor Miho Nagasawa fra afdeling for dyrevidenskab på Azabu University i Sagamihara, Japan, til den engelske avis The Telegraph.

»Det er svært at forklare forskellen på bevægelser med ører og øjenbryn. Hundes ører er fremtrædende træk, som bruges til at formidle følelsesmæssige udtryk, derfor tyder vores resultater på, at hunde er mere forsigtige i nærheden af fremmede  mennesker,« siger Miho Nagasawa.

»I modsætning til det kan øjenbryns-bevægelserne indikere en synlig reaktion på, at hundene forsøgte at se mere intenst på deres ejere.«

Den forklaring kommer af, at hundene løftede deres – især det venstre – øjenbryn mere, når de så deres ejer, end når de så en tilfældig person.

Hunde oplever også splittede følelser

Hvorfor hundene løfter det ene øjenbryn mere end det andet, har forskerne et par bud på. De mener, at det kan skyldes, at ansigtets forandringer reflekterer aktiviteten i de områder i hjernen, der styrer følelser.

Men et andet bud kan også være, at hundene simpelthen oplever splittede følelser, når de ser deres ejere.

»En forklaring på det resultat kan være, at synet af ejeren fremkalder både negative og positive følelser,« siger Miho Nagasawa.

»Der kan op stå en negativ respons - måske fordi hundene ikke kunne nærme sig og komme i kontakt med deres ejere, selvom de kunne se dem gennem skillevæggene,« foreslår Miho Nagasawa.

Mennesker og hunde har udviklet sig til at kommunikere med hinanden

Miho Nagasawa og hans kollegaer er ikke de første til at kaste sig over videnskaben mellem hund og hundeejer.

Professor Tina Bloom fra Walden University i Minneapolis har i sin tidligere forskning fundet ud af, at selv mennesker, der næsten ikke har erfaring med hunde alligevel kan aflæse om hunden er glad, trist, bange eller overrasket.

Det menes at skyldes, at mennesker har udviklet en naturlig empati for hunde, fordi vi har levet op ad de firbenede i tusinder af år.

Og hunde aflæser faktisk også menneskers ansigtsudtryk og reagerer på dem.

»Hunde er meget sociale dyr og kommunikerer ved at bruge en bred vifte af ansigtsudtryk,« tilføjer Miho Nagasawa.

»De kommunikationsmetoder kan spille en væsentlig rolle i deres kommunikation med mennesker.«

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om Hubbles utrolige billeder her.