Overvældende interesse for Nyhedstjekket: Tusindvis af elever er tilmeldt forskningsprojekt om nyheder
Hvis du er lærer og også vil hjælpe forskerne og deltage i Nyhedstjekket, kan du stadig nå at tilmelde dig med klassen!
Nyhedstjekket medieundersøgelse Videnskab.dk forskningsprojekt lærere elever nyheder

Nyhedstjekket skal afdække, hvordan unge navigerer i nyhedsdækningen på de digitale medier. (Foto: Shutterstock)

Nyhedstjekket skal afdække, hvordan unge navigerer i nyhedsdækningen på de digitale medier. (Foto: Shutterstock)

MARTS 2021: Bemærk, at Nyhedstjekket er afsluttet.

Forskernes analyse af projektet data, som skal udkomme i en populærvidenskabelig rapport, er desværre blevet gevaldigt udfordret grundet COVID-19. Vi satser stærkt på at kunne udgive rapporten i løbet af sommeren 2021. Tak for tålmodigheden.

Da forskerne og Videnskab.dk i maj søsatte det landsdækkende eksperiment Nyhedstjekket, var det meget forsigtige mål, at mindst 40 klasser skulle tilmelde sig.

Disse spæde forventninger er siden blevet oversteget i stor stil, og den seneste optælling bringer Nyhedstjekket op på hele 330 tilmeldte klasser, svarende til tusindvis af elever i hele landet, ja, tilmed i Grønland og på Færøerne.

Det vækker begejstring hos Thomas Nygren, der er lektor i didaktik ved Uppsala Universitet, og som er en af forskerne bag undersøgelsen.

»Det er virkelig en luksus, at så mange har tilmeldt sig! Det giver mulighed for at lave nogle virkelig gode statistiske analyser. Særligt, fordi deltagerne er fordelt så bredt rundt omkring i landet,« forklarer han til Videnskab.dk.

Hjælp forskerne: Fake news og unge er et uudforsket felt

Nyhedstjekket har til formål at undersøge, hvilke nyheder de unge møder på de digitale medier, hvor meget de stoler på nyhederne, og hvad de baserer deres bedømmelser på. 

Nyhedstjekket berører dermed også fænomener som fake news og misinformation på internettet og sociale medier. Emner, som har skabt meget debat, men som indtil nu er meget uudforsket.

Du kan stadig tilmelde dig!

Selvom Nyhedstjekket allerede har haft god vind i sejlene, søger vi stadig flere klasser til at deltage.

»Det er imponerende, at så mange allerede har tilmeldt sig. Men selvfølgelig, jo flere unge vi kan involvere, jo bedre,« siger Thomas Nygren fra Uppsala Universitet.

Hvis du er lærer for elever i 7.-10. klasse, gymnasiet/HF, på en erhvervsuddannelse eller en ungdomsuddannelse i samfundsfag, dansk, retorik, informatik, digital dannelse, mediefag eller andre relevante fag, kan du stadig nå at tilmelde dig via formularen på denne side

Sidste frist for tilmelding er fredag 30. august. (Det er gratis, og tilmeldingen er ikke bindende, så du kan altid springe fra.)

LÆS OGSÅ: Lærere søges: Deltag med klassen i nyt forskningsprojekt om nyheder og kildekritik

Derfor skal du tilmelde klassen til Nyhedstjekket
 • Som deltager i Nyhedstjekket bidrager du og dine elever til helt ny forskning indenfor et vigtigt, men meget uudforsket område.
 • Nyhedstjekket giver dig som lærer en faglig og letanvendelig mulighed for at tage et emne op, som aktualiserer og konkretiserer pensum og omhandler de unges digitale dannelse.
 • Nyhedstjekket taler desuden ind i almendannelsen og øger elevernes evne til at forholde sig kritisk til nyheder.
 • På den måde bringer Nyhedstjekket oplevelse, analyse og fortolkning i samspil. 

Tilmeld dig Nyhedstjekkets nye Facebook-gruppe

Deltagelse i Nyhedstjekket indebærer blot, at du som lærer skal afsætte en dobbeltlektion mellem 2. og 15. september (uge 36 eller 37) til formålet.

Du vil i uge 34 få tilsendt den nødvendige information samt det undervisningsmateriale, som du skal bruge for at afholde undervisningen.

Både før, under og efter undersøgelsen kan alle deltagere stille spørgsmål til hinanden, forskerne eller Videnskab.dk i den nyoprettede Facebook-gruppe her, hvor man også kan dele sine erfaringer eller sparre om resultaterne.

Tidsplan for eksperimentet

Her kan du se tidsplanen for, hvordan Nyhedstjekket kommer til at forløbe:

 • Maj-august 2019: Tilmeldingsperiode
 • Uge 33: Vi opretter en Facebook-gruppe, hvor alle deltagere i Nyhedstjekket kan stille spørgsmål, modtage viden og sparre om undersøgelsen
 • Uge 34 (august): Tilmeldte klasser (lærerne) modtager undervisningsmaterialet
 • Uge 36-37 (de to første uger af september): Eksperimentet løber (hver klasse skal kun bruge 2 lektioner i alt)
 • Uge 38-52: Forskerne analyserer dataen
 • Februar-marts 2020: Alle tilmeldte klasser modtager forskernes konklusioner
 • April 2020: Forskerne udgiver en rapport om konklusionerne fra Nyhedstjekket

Tidsplanen er vejledende og bliver opdateret løbende.

Hvis du vil hjælpe forskerne og deltage i Nyhedstjekket eller ønsker lidt mere uddybet information, kan du læse mere om forskningsprojektet her: Nyhedstjekket: Videnskab.dk's store medieundersøgelse om unges syn på nyheder.

Vigtig og ny forskning, der styrker eleverne

Nyhedstjekkets fokus på at granske, hvordan de unge formår at håndtere nyheder fra digitale medier, er afgørende, da vi lever i en tid, hvor der sker store opbrud i medielandskabet.

Mange unge rykker væk fra de traditionelle medier, der før i tiden virkede som et samlingspunkt for landet, og får nu i højere grad deres nyheder fra sociale medier.

»Det interessante bliver at se, hvordan de unge tilgår de nyheder, som de møder her. For de sociale medier har ikke de samme filtre som traditionelle medier, hvor professionelle journalister faktatjekker og styrer, hvad der bliver bragt,« siger David Hopmann.

Nyhedstjekket kommer altså ind på fænomener som fake news og misinformation, og hvordan dette florerer på de sociale medier.

Fænomener, som har været meget i offentlighedens søgelys, men som der reelt ikke findes særligt meget forskning omkring.

Videnskaben i fokus

Nyhedstjekket er et samarbejde mellem forskere fra Syddansk Universitet og Uppsala Universitet, mens Videnskab.dk står for selve faciliteringen og formidlingen.

Eksperimentet er inspireret af en række tidligere svenske undersøgelser, der i 2017 og 2018 undersøgte flere end 10.000 unge svenskeres medieforbrug.

Undersøgelserne i Sverige viste, at unge særligt havde svært ved at vurdere validiteten i forhold til nyheder om videnskab og forskning, og der vil derfor blive stillet ekstra skarpt på disse emner, når Nyhedstjekket bliver skudt i gang i uge 36-37.

Styrker kildekritikken

Udover at bidrage til forskningen, på et hidtil uudforsket område, kommer Nyhedstjekket også til at give de deltagende elever et stort fagligt udbytte.

Ved de tidligere undersøgelser i Sverige, styrkede projektet deltagernes kildekritiske evner - særligt i forhold til nyheder fra de sociale medier.

»De elever, som deltog, havde det sjovt og syntes også, at det var en lærerig oplevelse. Det gav dem en bedre tilgang til, hvordan man vurderer nyheders troværdighed,« siger Thomas Nygren, som stod bag forskningsprojekterne i Sverige.

Du kan finde mere information om forskningsprojektet og tilmelde dig på www.videnskab.dk/nyhedstjekket

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk