Bemærk, at Nyhedstjekket er afsluttet.
Forskernes analyse af projektets data, som skulle udkomme i en populærvidenskabelig rapport, blev gevaldigt udfordret grundet COVID-19, og det er desværre tvivlsomt, om den udgives.
Resultaterne fra Nyhedstjekket kan dog stadig udforskes, hvis man vil dykke ned i, hvad eleverne i hele landet har fortalt om deres medievaner, og hvordan de har vurderet forskellige nyheder. Klik på linket her for at komme til den interaktive statistik. Følg eventuelt guiden her for at udforske dataen (husk at nulstille resultaterne løbende for at se forskellene).
Da forskerne og Videnskab.dk i maj søsatte det landsdækkende eksperiment Nyhedstjekket, var det meget forsigtige mål, at mindst 40 klasser skulle tilmelde sig.
Disse spæde forventninger er siden blevet oversteget i stor stil, og den seneste optælling bringer Nyhedstjekket op på hele 330 tilmeldte klasser, svarende til tusindvis af elever i hele landet, ja, tilmed i Grønland og på Færøerne.
Det vækker begejstring hos Thomas Nygren, der er lektor i didaktik ved Uppsala Universitet, og som er en af forskerne bag undersøgelsen.
»Det er virkelig en luksus, at så mange har tilmeldt sig! Det giver mulighed for at lave nogle virkelig gode statistiske analyser. Særligt, fordi deltagerne er fordelt så bredt rundt omkring i landet,« forklarer han til Videnskab.dk.
\ Hjælp forskerne: Fake news og unge er et uudforsket felt
Nyhedstjekket har til formål at undersøge, hvilke nyheder de unge møder på de digitale medier, hvor meget de stoler på nyhederne, og hvad de baserer deres bedømmelser på.
Nyhedstjekket berører dermed også fænomener som fake news og misinformation på internettet og sociale medier. Emner, som har skabt meget debat, men som indtil nu er meget uudforsket.
Du kan stadig tilmelde dig!
Selvom Nyhedstjekket allerede har haft god vind i sejlene, søger vi stadig flere klasser til at deltage.
»Det er imponerende, at så mange allerede har tilmeldt sig. Men selvfølgelig, jo flere unge vi kan involvere, jo bedre,« siger Thomas Nygren fra Uppsala Universitet.
Hvis du er lærer for elever i 7.-10. klasse, gymnasiet/HF, på en erhvervsuddannelse eller en ungdomsuddannelse i samfundsfag, dansk, retorik, informatik, digital dannelse, mediefag eller andre relevante fag, kan du stadig nå at tilmelde dig via formularen på denne side.
Sidste frist for tilmelding er fredag 30. august. (Det er gratis, og tilmeldingen er ikke bindende, så du kan altid springe fra.)
\ Derfor skal du tilmelde klassen til Nyhedstjekket
- Som deltager i Nyhedstjekket bidrager du og dine elever til helt ny forskning indenfor et vigtigt, men meget uudforsket område.
- Nyhedstjekket giver dig som lærer en faglig og letanvendelig mulighed for at tage et emne op, som aktualiserer og konkretiserer pensum og omhandler de unges digitale dannelse.
- Nyhedstjekket taler desuden ind i almendannelsen og øger elevernes evne til at forholde sig kritisk til nyheder.
- På den måde bringer Nyhedstjekket oplevelse, analyse og fortolkning i samspil.
Tilmeld dig Nyhedstjekkets nye Facebook-gruppe
Deltagelse i Nyhedstjekket indebærer blot, at du som lærer skal afsætte en dobbeltlektion mellem 2. og 15. september (uge 36 eller 37) til formålet.
Du vil i uge 34 få tilsendt den nødvendige information samt det undervisningsmateriale, som du skal bruge for at afholde undervisningen.
Både før, under og efter undersøgelsen kan alle deltagere stille spørgsmål til hinanden, forskerne eller Videnskab.dk i den nyoprettede Facebook-gruppe her, hvor man også kan dele sine erfaringer eller sparre om resultaterne.
Tidsplan for eksperimentet
Her kan du se tidsplanen for, hvordan Nyhedstjekket kommer til at forløbe:
- Maj-august 2019: Tilmeldingsperiode
- Uge 33: Vi opretter en Facebook-gruppe, hvor alle deltagere i Nyhedstjekket kan stille spørgsmål, modtage viden og sparre om undersøgelsen
- Uge 34 (august): Tilmeldte klasser (lærerne) modtager undervisningsmaterialet
- Uge 36-37 (de to første uger af september): Eksperimentet løber (hver klasse skal kun bruge 2 lektioner i alt)
- Uge 38-52: Forskerne analyserer dataen
- Februar-marts 2020: Alle tilmeldte klasser modtager forskernes konklusioner
- April 2020: Forskerne udgiver en rapport om konklusionerne fra Nyhedstjekket
Tidsplanen er vejledende og bliver opdateret løbende.
Hvis du vil hjælpe forskerne og deltage i Nyhedstjekket eller ønsker lidt mere uddybet information, kan du læse mere om forskningsprojektet på Nyhedstjekket.
\ Vigtig og ny forskning, der styrker eleverne
Nyhedstjekkets fokus på at granske, hvordan de unge formår at håndtere nyheder fra digitale medier, er afgørende, da vi lever i en tid, hvor der sker store opbrud i medielandskabet.
Mange unge rykker væk fra de traditionelle medier, der før i tiden virkede som et samlingspunkt for landet, og får nu i højere grad deres nyheder fra sociale medier.
»Det interessante bliver at se, hvordan de unge tilgår de nyheder, som de møder her. For de sociale medier har ikke de samme filtre som traditionelle medier, hvor professionelle journalister faktatjekker og styrer, hvad der bliver bragt,« siger David Hopmann.
Nyhedstjekket kommer altså ind på fænomener som fake news og misinformation, og hvordan dette florerer på de sociale medier.
Fænomener, som har været meget i offentlighedens søgelys, men som der reelt ikke findes særligt meget forskning omkring.
Videnskaben i fokus
Nyhedstjekket er et samarbejde mellem forskere fra Syddansk Universitet og Uppsala Universitet, mens Videnskab.dk står for selve faciliteringen og formidlingen.
Eksperimentet er inspireret af en række tidligere svenske undersøgelser, der i 2017 og 2018 undersøgte flere end 10.000 unge svenskeres medieforbrug.
Undersøgelserne i Sverige viste, at unge særligt havde svært ved at vurdere validiteten i forhold til nyheder om videnskab og forskning, og der vil derfor blive stillet ekstra skarpt på disse emner, når Nyhedstjekket bliver skudt i gang i uge 36-37.
Styrker kildekritikken
Udover at bidrage til forskningen, på et hidtil uudforsket område, kommer Nyhedstjekket også til at give de deltagende elever et stort fagligt udbytte.
Ved de tidligere undersøgelser i Sverige, styrkede projektet deltagernes kildekritiske evner – særligt i forhold til nyheder fra de sociale medier.
»De elever, som deltog, havde det sjovt og syntes også, at det var en lærerig oplevelse. Det gav dem en bedre tilgang til, hvordan man vurderer nyheders troværdighed,« siger Thomas Nygren, som stod bag forskningsprojekterne i Sverige.
Du kan finde mere information om forskningsprojektet og tilmelde dig på www.videnskab.dk/nyhedstjekket.