Er du lærer for elever i 7.-10. klasse eller i gymnasiet/HF eller på en erhvervsuddannelse eller ungdomsuddannelse indenfor eksempelvis samfundsfag, dansk, retorik, informatik, digital dannelse, almen sprogforståelse eller mediefag?
Så kig med her!
Videnskab.dk søger lærere og elever, der vil være med i det landsdækkende forskningsprojekt Nyhedstjekket - en nyhedsundersøgelse, som Videnskab.dk faciliterer i september 2019.
- Nyhedstjekket skal undersøge, hvilke nyheder danske unge i udskolingen, gymnasiet/HF og på ungdomsuddannelserne støder på i deres feeds på nettet og sociale medier.
- Nyhedstjekket skal desuden granske, hvilke nyheder og informationer de unge vurderer til at være troværdige - og hvad de bygger deres vurdering på.
Dermed sætter Nyhedstjekket både fokus på de unges medievaner og uddanner dem i kildekritik, i en tid hvor mange unge ofte får information om verden - både fakta og fake news - igennem internettet.
LÆS OGSÅ: Lærere søges: Deltag med klassen i nyt forskningsprojekt om nyheder og kildekritik
Hvorfor skal I deltage?
- Som deltager i Nyhedstjekket bliver du og dine elever en del af noget større ved at bidrage til helt ny forskning indenfor et vigtigt, men meget uudforsket område.
- Nyhedstjekket giver dig som lærer en faglig og letanvendelig mulighed for at tage et emne op, som aktualiserer og konkretiserer pensum og omhandler de unges digitale dannelse og deres interaktion med samfundet.
- Nyhedstjekket taler ind i almendannelsen og øger elevernes evne til at forholde sig kritisk til nyheder gennem virkelighedsnære problemstillinger i form af nyheders spredning og kildekritik.
- Du får tilsendt undervisningsmateriale, der er let at gå til, til de to lektioner, som eksperimentet varer. Desuden sender vi dig undersøgelsens data og resultater, inklusiv forslag til faglig gennemgang, når forskerne har analyseret besvarelserne.
- På den måde bringer Nyhedstjekket oplevelse, analyse og fortolkning i samspil og kan således være med til at fremme elevernes evne til at forholde sig til demokrati, digitale medier og samfundsudviklingen.
Sådan foregår Nyhedstjekket - og det skal du gøre som lærer
Som lærer, der tilmelder dig Nyhedstjekket, skal du afsætte en dobbeltlektion (120 minutter i alt) i uge 36 eller 37 til undersøgelsen med eleverne.
Forskningsprojektet Nyhedstjekket er baseret på to spørgeskemaer og en online opgave, hvor eleverne i grupper skal finde tre nyheder på deres smartphones eller computere.
Herefter skal de gennemgå, hvor troværdige, de mener, nyhederne og afsenderen er, udfra nogle spørgsmål, som de besvarer online.
Som lærer får du alt, hvad du skal bruge, tilsendt:
- En letlæselig lærermanual på cirka 10 sider med alle instruktioner om, hvordan Nyhedstjekket kommer til at foregå.
- En præsentation i Power Point, som du som lærer skal gennemgå med eleverne i den første af de to lektioner, inden eleverne udfylder medieundersøgelsen online.
- De to spørgeskemaer, som eleverne skal udfylde i løbet af de 120 minutter, før og efter selve den online medieundersøgelse.
- En vejledning i, hvordan resultaterne fra undersøgelsen kan gennemgås med eleverne (hvis du ønsker det - denne del er ikke en obligatorisk del af eksperimentet).
Har du spørgsmål eller kommentarer til Nyhedstjekket, kan du kontakte Ditte Svane-Knudsen, der er Videnskab.dk's leder på projektet.
Skriv en mail til dsk@videnskab.dk, eller ring på telefon +45 2888 8989.
Tidsplan - tilmeldingsperioden er skudt i gang!
Det eneste, du som lærer skal gøre nu og her, er at tilmelde dig forskningsprojektet via formularen lidt længere nede på siden her!
- Maj-august 2019: Tilmeldingsperiode
- Uge 33: Vi opretter en Facebook-gruppe, hvor alle deltagere i Nyhedstjekket kan stille spørgsmål, modtage viden og sparre om undersøgelsen
- Uge 34 (august): Tilmeldte klasser (lærerne) modtager undervisningsmaterialet
- Uge 36-37 (de to første uger af september): Eksperimentet løber (hver klasse skal kun bruge 2 lektioner i alt)
- Uge 38-52: Forskerne analyserer dataen
- Februar-marts 2020: Alle tilmeldte klasser modtager forskernes konklusioner
- April 2020: Forskerne udgiver en rapport om konklusionerne fra Nyhedstjekket
Tidsplanen er vejledende og bliver opdateret løbende - det samme gælder de øvrige informationer på siden her.
Tilmeld dig og din klasse
Tilmeld din klasse til Nyhedstjekket via formularen herunder.
Sidste frist for tilmelding er fredag 30. august 2019. (Det er gratis at deltage, og tilmeldingen er ikke bindende, så du kan altid fortryde.)
Baggrund: Forskere står bag eksperimentet
Nyhedstjekket har en svensk og en dansk forsker bag roret, og eksperimentet står på skuldrene af den svenske organisation Vetenskap & Allmänhet, som med kæmpestor succes har gennemført lignende forskningsprojekter blandt svenske unge i henholdsvis 2017 og 2018 med flere end 10.000 deltagende elever.
Metoden, som Nyhedstjekket gør brug af, bruger en forskningsbaseret tilgang og er udviklet af den svenske forsker Thomas Nygren, lektor i didaktik, Uppsala Universitet.
I Nyhedstjekket vil Thomas Nygren samarbejde med den danske forsker David Hopmann, der er professor i statskundskab ved Syddansk Universitet, både om at tilpasse undersøgelsen til danske unge, samt til at analysere og behandle den data, der bliver indsamlet.
Videnskab.dk agerer tovholder og formidlingspartner på Nyhedstjekket og sørger for, at resultaterne kommer ud over rampen.
Læs mere - links til mere info
Du kan læse mere om den svenske version af Nyhedstjekket her:
Læs om den første svenske version af Nyhedstjekket, 'Nyhetsvärderaren', i 2017:
- http://nyhetsvarderaren.se/om-projektet/medborgarforskning/forskarfredags-massexperiment/
- https://forskarfredag.se/forskarfredags-massexperiment/nyhetsvarderaren/
Læs om den anden svenske version af Nyhedstjekket, 'Nyhetsvärderaren Valspecial', i 2018 - denne undersøgelse blev gennemført i forbindelse med det svenske valg:
Links til forskerne, der står bag metoden og analysen i Nyhedstjekket:
- Thomas Nygrens profil, Uppsala Universitet
- David Hopmanns profil, Syddansk Universitet