Lærere søges: Deltag med klassen i nyt forskningsprojekt om nyheder og kildekritik
Hjælp forskerne - og bliv selv klogere. Det landsdækkende forskningsprojekt 'Nyhedstjekket' skal undersøge unges tilgang til de nyheder, som de får serveret på nettet.
Nyhedstjekket medieundersøgelse Videnskab.dk forskningsprojekt lærere elever nyheder

Hjælp forskerne med at få viden om et hidtil meget uudforsket emne, og få samtidig som lærer en konkret mulighed for at tage et aktuelt emne op, der taler ind i de unges digitale dannelse. (Foto: Shutterstock)

Hjælp forskerne med at få viden om et hidtil meget uudforsket emne, og få samtidig som lærer en konkret mulighed for at tage et aktuelt emne op, der taler ind i de unges digitale dannelse. (Foto: Shutterstock)

MARTS 2021: Bemærk, at Nyhedstjekket er afsluttet.

Forskernes analyse af projektet data, som skal udkomme i en populærvidenskabelig rapport, er desværre blevet gevaldigt udfordret grundet COVID-19. Vi satser stærkt på at kunne udgive rapporten i løbet af sommeren 2021. Tak for tålmodigheden.

Er du lærer for elever i 7.-10. klasse eller i gymnasiet/HF eller på en erhvervsuddannelse eller ungdomsuddannelse indenfor eksempelvis samfundsfag, dansk, retorik, informatik, digital dannelse eller mediefag? Så kig med her:

Lige nu kan du tilmelde dig og klassen til et spændende forskningsprojekt, der i september 2019 skal undersøge unges medieforbrug på nettet.

Forskningsprojektet hedder 'Nyhedstjekket' og skal afdække: 

  • hvilke nyheder de unge læser i deres nyhedsfeed,
  • hvor stor tillid de har til nyhederne,
  • samt hvad de baserer denne tillid på.
Nyhedstjekket er en online undersøgelse

Deltagelse i Nyhedstjekket tager 120 minutter og består af en online opgave, hvor eleverne skal finde 3 nyheder på deres smartphones eller computere.

Herefter skal eleverne i grupper gennemgå, hvor troværdige, de mener, nyhederne og afsenderen er, udfra nogle spørgsmål, som de besvarer online. 

Derudover skal du som lærer gennemgå en Power Point-præsentation med eleverne, inden de kaster sig over den online opgave, og eleverne skal udfylde to spørgeskemaer.

Det kræver det af dig som lærer at deltage

Tilmelding til Nyhedstjekket indebærer ikke andet, end at du skal afsætte en dobbeltlektion (120 minutter i alt) i uge 36 eller 37 til at deltage.

I midten af augsut (uge 34) får du tilsendt undervisningsmaterialet til de to lektioner sammen med al den information, der er brug for, i forhold til at kunne forberede og afholde lektionerne.

Det eneste, du som lærer skal gøre nu, er at tilmelde dig eksperimentet via formularen her senest fredag 30. august 2019. (Det er gratis at deltage, og tilmeldingen er ikke bindende, så du kan altid springe fra.)

Spændende at få lov til at være en del af!

Feedback fra en lærer, der deltog i den svenske version af Nyhedstjekket

Nyheder er rykket ud på de sociale medier 

Nyhedstjekket er aktuelt, fordi de unges håndtering af nyheder spiller en afgørende rolle, i en tid hvor der sker store opbrud i medielandskabet.

»Før i tiden samledes hele landet gennem public service om de samme nyheder. Men i dag er særligt de unge rykket væk fra de traditionelle medier og får nu istedet mange af deres nyheder fra sociale medier,« forklarer David Hopmann, professor ved institut for statskundskab på Syddansk Universitet, som er en af forskerne bag Nyhedstjekket.

»Det interessante bliver at se, hvordan de unge tilgår de nyheder, som de møder her. For de sociale medier har ikke de samme filtre som traditionelle medier, hvor professionelle journalister faktatjekker og styrer, hvad der bliver bragt,« siger David Hopmann.

Og det kan ifølge ham øge risikoen for, at de unge udsættes for utroværdige og forfalskede nyheder.

Derfor skal I deltage i Nyhedstjekket
  • Som deltager i Nyhedstjekket bidrager du og dine elever til helt ny forskning indenfor et vigtigt, men meget uudforsket område.
  • Nyhedstjekket giver dig som lærer en faglig og letanvendelig mulighed for at tage et emne op, som aktualiserer og konkretiserer pensum og omhandler de unges digitale dannelse og deres interaktion med samfundet.
  • Nyhedstjekket taler desuden ind i almendannelsen og øger elevernes evne til at forholde sig kritisk til nyheder gennem virkelighedsnære problemstillinger i form af nyheders spredning og kildekritik.
  • På den måde bringer Nyhedstjekket oplevelse, analyse og fortolkning i samspil og kan således være med til at fremme elevernes evne til at forholde sig til demokrati, digitale medier og samfundsudviklingen. 

Hjælp forskerne - de mangler viden på området

Nyhedstjekket berører altså fænomener som fake news og misinformation gennem internettet og sociale medier.

Emner, som har skabt meget debat, men som der reelt set ikke findes særligt meget forskning omkring.

Det forklarer Thomas Nygren, der er lektor i didaktik ved Uppsala Universitet, og som også tager del i Nyhedstjekket.

»Vi lever i en digital tidsalder, hvor fake news udgør en trussel for demokratiet. Men for at svare på, hvor stor truslen egentlig er, har vi brug for nogen konkrete data. Derfor undersøger vi, hvor troværdige unge menneskers news feeds er på en række sociale medier. Det er ikke noget, der er gjort før,« siger Thomas Nygren.

Hvis du vil hjælpe forskerne og deltage i Nyhedstjekket eller ønsker lidt mere uddybet information, kan du læse mere om forskningsprojektet og det undervisningsmateriale, du modtager, her: Nyhedstjekket: Videnskab.dk's store medieundersøgelse om unges syn på nyheder.

Lærerigt og en god mulighed for at diskutere videnskabelighed med eleverne.

Feedback fra en lærer, der deltog i den svenske version af Nyhedstjekket

Eleverne har svært ved at skelne mellem god og dårlig videnskab

Nyhedstjekket er blevet til i et samarbejde mellem forskere fra Syddansk Universitet og Uppsala Universitet, mens Videnskab.dk står for at facilitere projektet.

Forskningsprojektet er baseret på tidligere undersøgelser fra den svenske organisation Vetenskap & Allmänhet, der undersøgte unge svenskeres medieforbrug i både 2017 og 2018 med mere end 10.000 deltagere. 

En af de største udfordringer for de unge ved de tidligere undersøgelser i Sverige var at skelne skidt fra kanel i forhold til videnskab og forskning. Områder, hvor man bliver nødt til at være ekstra forsigtig i forhold til nyhedernes troværdighed.

Når Nyhedstjekket undersøger de danske unges medieforbrug, vil forskerne derfor stille skarpt på særligt disse områder.

Tilmeld dig - det er uforpligtende

Det eneste, du som lærer skal gøre nu og her, er at tilmelde dig eksperimentet via formularen her senest fredag 30. august 2019. (Det er gratis, og tilmeldingen er ikke bindende, så du kan altid springe fra.)

Styrker elevernes kildekritiske evner

De svenske undersøgelser var meget vellykkede, både forskningsmæssigt og i forhold til deltagernes udbytte.

Projekterne bidrog til ny forskning på et relativt uudforsket område, samtidig med at de styrkede de unges evner til at forholde sig kritisk til nyheder på sociale medier.

»De elever, som deltog, havde det sjovt og syntes også, at det var en lærerig oplevelse. Det gav dem en bedre tilgang til, hvordan man vurderer nyheders troværdighed,« siger Thomas Nygren, som stod bag forskningsprojekterne i Sverige.

Det var uhørt interessant at se elevernes reaktioner. De oplevede det både som positivt og interessant.

Feedback fra en lærer, der deltog i den svenske version af Nyhedstjekket

Også for de deltagende elevers lærere var undersøgelserne i Sverige en givende oplevelse, og flere af lærerne har deltaget i begge af de svenske undersøgelser. 

»Der er en god dynamik mellem lærerne og os forskere. De kommer med ind i maskinrummet og får viden, om hvordan man videnskabeligt håndterer et område, som fylder meget i elevernes liv,« siger Thomas Nygren.

Tilbagemeldinger fra det svenske eksperiment

Tilbagemeldingerne fra de lærere, der deltog i den svenske version af Nyhedtjekket, har i meget høj grad været positive.

Her får du et udpluk af lærernes udtalelser om eksperimentet:

Få mere information om forskningsprojektet og tilmelding på www.videnskab.dk/nyhedstjekket

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk