Jan Hartvigsen, der står bag undersøgelsen, som lige er blevet offentliggjort i det store internationale tidsskrift Spine, er professor i klinisk biomekanik på Syddansk Universitet.
»Vi har undersøgt meget gamle på 100 år. Og her viste det sig, at de 100-årige stadigvæk havde ondt i ryg og nakke, selv om de ikke har arbejdet i knap 40 år. I andre undersøgelser har vi undersøgt børn og unge, og det har vist sig, at forekomsten af rygproblemer stiger kraftigt i teenage-årene. Og her kan det jo ikke være arbejdet, der er skyld i, at de har ondt.« forklarer Jan Hartvigsen.
»Vi skal flytte fokus til tidligere i livet, hvis vi vil forebygge rygproblemer. Hidtil har man koncentreret sig om de erhvervsaktive. Og det giver jo også god mening. Problemet er presserende, hvis man ikke kan arbejde på grund af ondt i ryggen. Men meget tyder på, at problemerne indtræffer tidligere i livet,« siger Jan Hartvigsen.
Hæve/sænkeborde uden effekt
De seneste år har man på mange arbejdspladser investeret intenst i hæve/sænkeborde og ergonomiske stole. Det er rar komfort, men ifølge Jan Hartvigsen har det ikke haft den store effekt.
»Selvfølgelig er der nedslidende arbejde. Det kan vi for eksempel finde i plejesektoren, men hvis vi ser på statistikken, kan vi se, at mennesker, som sidder ned hele dagen har den absolut mindste risiko for at udvikle ryglidelser. Hvis vi skuer til USA, så sidder man på de fleste kontorer på stole og ved borde, som ligner noget fra 1970’erne, og de har altså ikke mere ondt i ryggen end danskere.«
\ Fakta
Fakta
Over 600.000 mennesker i Danmark har kroniske smerter i bevægeapparatet.
Arbejde gør godt
Op gennem det 20. århundrede er det fysisk hårde arbejde forsvundet mere og mere. Men det er ryglidelserne ikke. Det mener Jan Hartvigsen er en indikation på, at det ikke primært er det hårde arbejde, som giver os ondt i ryggen.
Derfor er det i Jan Hartvigsens optik også trist, at så mange forlader arbejdsmarkedet på grund af rygproblemer. Det er misforstået godhed. Han mener ikke, at man skal blive i et arbejde, som gør rygsmerterne ulidelige, men arbejdsmarkedet er så fleksibelt, at både den enkelte, arbejdsgiveren og de sociale myndigheder bør gøre en indsats for at finde alternative job.
»Vi kan se fra flere undersøgelser, at mennesker, som bliver ved med at arbejde trods kroniske rygsmerter har højere selvværd, en bedre økonomi og sågar et bedre ægteskab. De skal derfor ikke ud af arbejdsmarkedet, de skal have et andet arbejde.«
Glemmer det psykiske arbejdsmiljø Niels Jakobsen, der er arbejdsmiljøkonsulent i HK Kommunal, mener ikke, at vi nu skal til at finde andre årsager til ondt i ryggen end arbejdet. Han mener, at selvom det fysisk hårde arbejde er formindsket, og mange i stedet arbejder på kontor, så belaster mange alligevel deres krop.
»Man kan jo ikke bare hive ryggen ud af kroppen. Det psykiske arbejdsmiljø, f.eks. stress, kan sagtens forplante sig og give spændinger og smerter i nakke og ryg. Desuden kan man jo ikke sammenligne rygsmerter og den slags med tal fra USA, tænk på hvor mange, der ikke har råd til at gå til lægen, de figurerer jo ikke i statistikkerne,« siger Niels Jakobsen.