Nobelprismodtagere: Her er de største uløste mysterier
I denne uge er Nobelprisen blevet uddelt til forskere, som har frembragt banebrydende ny viden. Men hvilke uløste mysterier er der tilbage? Videnskab.dk har bedt fire tidligere nobelprismodtagere om svaret.

Hvilke mysterier er de største, som videnskaben mangler at løse? Videnskab.dk har bedt fire nobelprismodtagere om svaret. (Illustration: NASA, ESA & A. van der Hoeven)

Hvilke mysterier er de største, som videnskaben mangler at løse? Videnskab.dk har bedt fire nobelprismodtagere om svaret. (Illustration: NASA, ESA & A. van der Hoeven)

Nobelpriserne blev første gang uddelt i 1901, og siden da har mere end 850 mennesker modtaget den prestigefyldte hæder.

De mange forskere, som har modtaget prisen, har gjort os langt klogere på verden omkring os og banet vejen for masser af teknologi, som vi i dag tager for givet.

Men hvilke vigtige opdagelser og erkendelser mangler forskerne at afsløre for os? Hvor gemmer næste generation af mysterier sig?

Det har Videnskab.dk bedt fire tidligere nobelprismodtagere om at svare på.

Hvad er det største uløste mysterium inden for dit forskningsfelt?  

Klaus von Klitzing, fysiker, professor ved Max-Planck-Institut für Festkörperforschung, Tyskland

Født 1943 i det tyskbesatte Polen. Fik Nobelprisen i fysik i 1985 »for opdagelsen af kvante-Hall-effekten.«

»Et af de største uløste mysterier inden for mit forskningsfelt er spørgsmålet om, hvorfor fundamentale konstanter (…) såsom lysets hastighed har den værdi, de har, og hvorvidt de kan ændre sig med tiden. Vi ved, at kulstofbaseret liv ville være umuligt, hvis nogle fundmentale konstanter bare var 10 procent anderledes. Kan man mon forestille sig et andet univers med et andet sæt fundamentale konstanter?«

David Gross, professor i fysik ved University of California, USA

Født i 1941 i USA. Fik Nobelprisen i fysik i 2004 »for opdagelsen af asymptotisk frihed i teorien om den stærke interaktion.«

»Jeg er teoretisk fysiker, som arbejder med den meget grundlæggende form for fysik. Jeg er interesseret i, hvordan universet begyndte, og hvilken karakter rummet og tiden har – hvad rummet og tiden er lavet af - og hvordan vi forener alle naturens kræfter. Så det anser jeg for at være de største problemer at løse.«

Venkatraman Ramakrishnan, biolog, forsker ved Laboratory of Molecular Biology i Cambridge, England.

Født 1952 i Indien. Fik nobelprisen i kemi 2009 »for studier af strukturen og funktionen af ribosomerne.«

»Det er et svært spørgsmål. Men jeg tror, at forståelsen af hjernen vil være meget interessant; hvordan vi får informationer, husker ting og forstår ting. Men det er ikke mit eget felt. Mit eget forskningsfelt er molekylære strukturer, og inden for mit eget felt, tror jeg, at det vil være evnen til at beregne strukturer uden at behøve at bestemme dem eksperimentelt. Det eksperimentelle arbejde med at bestemme strukturer er et tidskrævende og dyrt arbejde. Hvis man kan beregne strukturer med en computer og finde frem til, hvordan store og mellemstore molekyler påvirker hinanden rent kemisk, vil det være et stort fremskridt. Jeg ved ikke, hvornår det vil ske – om 50 år måske?«

Oliver Smithies, genetiker, professor ved University of North Carolina, USA.

Født 1925 i USA. Fik Nobelprisen i Fysiologi eller Medicin i 2007 for »opdagelser af principper for at introducere specifikke genmodifikationer i mus ved at bruge embryoniske stamceller.«

»Der er så mange ting, vi ikke ved: Vi er for eksempel kun lige begyndt at forstå lidt om, hvordan hjernen virker. Vi ved ikke, hvad der sker inden i celler – i hvert fald ikke særlig godt efter min mening. Det er et kompliceret netværk af interagerende molekyler, som ikke rigtig giver nogen mening for mig, og jeg tror ikke, vi ved, hvad der sker.«

»Jeg tror, at det er ret sandsynligt, at vi ser på cellerne på en forkert måde.«

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk


Det sker