Får du tænkt over, om det, du deler på sociale medier, faktisk er sandt?
Forskere har fundet tegn på, at sociale medier gør os mindre kritiske overfor falske nyheder.
Det skriver forskning.no.
I en forskningsartikel, udgivet i ScienceAdvances, har forskere fra Massachusetts Institute of Technology (MIT) fået over 3.000 SoMe-aktive amerikanere til at svare på en spørgeskemaundersøgelse.
De blev bedt om at vurdere, om forskellige nyhedsoverskrifter og -indhold var sandt eller falsk. Blandt andet fik de vist 25 forskellige nyheder om COVID-19.
Når deltagerne først blev spurgt til, om de ville dele artiklerne, for derefter at blive spurgt ind til om artiklerne var sande, vurderede de forkert i 35 procent af tilfældene.
Hvis de derimod først blev spurgt om artiklerne var sande, og derefter om de ville dele dem, tog de fejl i 18 procent af deres vurderinger.
Årsagen skal ifølge Petter Bae Brandtzæg, professor ved Oslo Universitet, findes både i menneskets psykologi og i sociale mediers design, som gør, at man ikke er i ‘nyheds-mode’, når man støder på nyheder på sociale medier.
Man glemmer derfor at være kildekritisk.
Det tyder på, at man er sårbar overfor at tro på falske nyheder, når vi får dem serveret på sociale medier – så husk din kildekritik, uanset, hvor du får dine nyheder fra.