I et kaos af flammer og omgivet af menneskeråb kæmper mammutten indædt for at undslippe jægerne. Den sætter i løb for at slippe væk, men med et falder den ned i et dybt hul. Det er forbi.
Sådan kan den sidste stund være forløbet for en af de mammutter, der for ca. 15.000 år siden endte sine dage i en af de to fælder, som mexicanske arkæologer, ifølge the Guardian, netop har udgravet nord for Mexico City.
De to fælder, der er huller med en dybde på omkring 1,70 cm, indeholdte omkring 824 knogler fra mindst 14 forskellige mammutter, og knoglerne viser tegn på, at mennesker er gået til angreb med henblik på at dræbe. Et af kranierne, som arkæologerne fandt, havde afmærkninger fra et spydstik.
Og det er første gang, at man har fundet fælder, der er lavet med henblik på at fange mammutter.
LÆS OGSÅ: Kan genoplivning af mammutten bremse global opvarmning?
Luis Córdova Barradas, der ledede udgravningen af hullerne, forklarer, at det nye fund er afgørende for vores forståelse af forholdet mellem de forhistoriske jægere og mammutten.
»Der er ikke mange beviser for, at mennesker faktisk har angrebet mammutter. Man har før troet, at mennesker har jagtet dem ind i sumpområder, hvorefter de har ventet på, at mammutterne skulle dø. Men dette nye fund er bevis for direkte angreb,« forklarer han ifølge the Guardian.
Barradas vurderer, at der nok har levet omkring seks mammutflokke i området, da fælderne blev bygget. Ud over mammutter blev der også fundet rester af en kamel og en hest – dyr som siden da også er forsvundet fra det amerikanske kontinent.
Hullerne, som nu er blevet udgravet, kom første gang til syne i januar, da man var ved at rydde området for at skabe plads til en losseplads.
LÆS OGSÅ: Mammuttens gener kortlagt
LÆS OGSÅ: Hvem dræbte mammutten?
jsj