Umiddelbart har den amerikanske komiker og tv-vært Jon Stewart og den tyske filosof Georg Wilhelm Friedrich Hegel (1770-1831) ikke meget til fælles.
Jon Stewart er først og fremmest kendt for sin rolle som vært på det populære amerikanske Tv-program The Daily Show. Hver uge leverer han humoristiske, satiriske indspark til og analyser af den politiske debat i USA. Derudover har han været vært et par gange ved den årlige Oscar-uddeling.
Hegel er derimod kendt og berygtet som forfatter til en række svært forståelige, meget tykke og ikke just humoristiske filosofiske klassikere i sværvægtsklassen. Og så for at have været skydeskive for en hel del ondskabsfuld kritik fra vores egen hjemlige Søren Kierkegaard.
Alle forskelle til trods er der dog mindst en ting, som binder Stewart og Hegel sammen: De er begge kritiske overfor en bestemt forståelse og (politisk) brug af begrebet om ‘den offentlige mening’.
Jon Stewart om ‘det amerikanske folk’
I et indslag i The Daily Show for nogle måneder siden (onsdag den 5. maj, 2010) brugte Jon Stewart et godt stykke tid på at analysere amerikanske politikeres brug af udtrykket ‘The American People want…’
Ved hjælp af en række klip fra diverse nyhedsudsendelser dokumenterede Stewart, at både republikanere og demokrater benytter vendingen ‘Det amerikanske folk vil…’ til at begrunde og forklare snart sagt alt.
Meningsløs frase
Ifølge politikerne så vil det amerikanske folk således en lang række vidt forskellige og helt åbenlyst modstridende ting: De både vil og vil ikke afskaffe Medicare (det statslige støtteprogram som sikrer pensionister billig medicin). De både vil og vil ikke have et offentligt sundhedsvæsen. Og de både vil og vil ikke hæve skatterne.
Det amerikanske folk ved altså tilsyneladende ikke hvad det vil. Eller rettere: Det amerikanske folk vil en helt masse ting, som desværre ofte strider mod hinanden og som man derfor ikke meningsfuldt kan ville på en og samme tid.
Dette fik Jon Stewart til at foreslå, at »Udtrykket ‘det amerikanske folk’ er en meningsløs frase, som det ikke burde være tilladt at bruge offentligt.« (»The American people is a meaningless phrase that should be struck from public utterance.«)
En politisk argumentationsform
Hvad Stewart kritiserer her er imidlertid ikke blot brugen af et bestemt sprogligt udtryk, ‘Det amerikanske folk’, men snarere en bestemt politisk argumentationsform.
Når de amerikanske politikere argumenterer for et bestemt politisk tiltag ved at henvise til ‘hvad Det amerikanske folk vil’, så hævder de, at dette tiltag er begrundet i den offentlige mening. Sagt på en anden måde: De hævder, at dette tiltag er noget som offentligheden, Det amerikanske folk, vil have gennemført.
Politikerne handler således ikke på egne vegne, men på vegne af den offentlige mening.
Mere præcist: De handler på vegne af det amerikanske folk, hvis interesser de er valgt til at repræsentere.
Når politikere henviser til hvad ‘Det amerikanske folk vil’, så giver de altså indtryk af, at de taler på vegne af hele det amerikanske folk – eller i det mindste på vegne af et markant flertal.
Hvem er ‘Det amerikanske folk’?
Problemet med dette argument er, at ‘Det amerikanske folk” ikke er én ting. Det amerikanske folk er derimod en uhyre sammensat gruppe af individer, med en mangfoldighed af forskellige, ofte modstridende, interesser og ønsker.
‘Det amerikanske folk’ omfatter således protestanter, mormoner, katolikker, ortodokse jøder, ateister, spansktalende indvandrere, folk fra Bronx, texanere, Sarah Palin, Jon Stewart, konservative radioværter, pornoskuespillere, Hollywoodstjerner, republikanere, demokrater, og en lang, lang række andre meget forskellige befolkningsgrupper og individer.
Det er muligt, at alle disse grupper og mennesker, alle dem der tilsammen udgør ‘Det amerikanske folk’ deler nogle helt basale politiske værdier. Men hvis man lytter lidt til de mange, og vidt forskellige, udlægninger af den amerikanske forfatning, som bringes på banen i den offentlige debat, så kan man nogle gange komme i tvivl.
En betydelig del
Men det er ganske usandsynligt, at alle amerikanere, hele det amerikanske folk, rent faktisk er enige om og aktivt tilslutter sig alle de konkrete politiske tiltag, som politikerne foreslår.
Når de amerikanske politikere henviser til, ‘Det amerikanske folk’, så betyder ‘Det amerikanske folk’ altså ikke ‘alle amerikanere’. Det betyder snarere ‘en (betydelig) del af den amerikanske befolkning’.
Og hvad én del af den amerikanske befolkning vil, er ikke nødvendigvis det samme som hvad en anden del af befolkningen vil.
Hvad med Hegel?
Det er derfor politikere, med henvisning til ‘hvad Det amerikanske folk vil’, kan argumentere for vidt forskellige og komplet modstridende politiske dagsordener. I en konkret politisk diskussion skaber dette udtryk derfor mere forvirring end enighed.
Og det er grunden til, at Jon Stewart mener at udtrykket ‘Det amerikanske folk’ er meningsløst og bør bandlyses fra den offentlige debat.
Men hvad har alt dette nu med Hegel at gøre? Det vil vi se nærmere på i anden del. Læs med fra i morgen.
Denne artikel er oprindeligt publiceret som et blogindlæg.