Kan der være sammenhæng mellem fodboldspillers mål og kendtes dødsfald?
Når Aaron Ramsey scorer, dør der en kendt kort tid efter, forlyder det på internettet og i engelske medier. Men kan det virkelig passe?

Aaron Ramsey (t.v.) har angiveligt adskillige dødsfald på samvittigheden. (Foto: Mitch Gunn / Shutterstock.com)

Aaron Ramsey (t.v.) har angiveligt adskillige dødsfald på samvittigheden. (Foto: Mitch Gunn / Shutterstock.com)

 

En hurtig et-to mellem Hector Bellerin og Joel Campbell giver førstnævnte mulighed for at stikke bolden let bagud, hvor Aaron Ramsey bare skal sætte foden på.

2-1 til Arsenal og på vej mod en 3-1-sejr, der sender London-holdet videre i pokalturneringen, jubler hovedparten af de 59.349 tilskuere ekstatisk.

Men det havde de måske ikke gjort, hvis de havde vidst, at målet - som du kan se i bunden af artiklen - ville forårsage musikikonet David Bowies død. 

For når Aaron Ramsey scorer, går der ikke mange timer, før en kendis er klar til at blive lagt i graven på grund af det, som engelske medier har døbt 'The Ramsey Curse' - Ramsey-forbandelsen.

David Bowie er nemlig langtfra den eneste, som er omkommet kort efter en Ramsey-scoring. Terroristen Osama bin Laden, diktatoren Muammar Gadaffi og sangerinden Whitney Houston er angiveligt blandt Ramseys ofre.

Ramsey-forbandelsen lyder langt ude – og det er den

Det lyder måske langt ude, og det er det også.

Fakta

Ramsey-forbandelsen Udvalg af kendisser, der døde kort tid efter en Ramsey-scoring: 1/5 2011 mod Manchester United – 2/5 Osama bin Laden 2/10 2011 mod Tottenham – 5/10 Steve Jobs 19/10 2011 mod Marseille – 20/10 Muammar Gadaffi 11/2 2012 mod Sunderland – 11/2 Whitney Houston 10/8 2014 mod Manchester City – 11/8 Robin Williams 9/1 2016 mod Sunderland – 10/1 David Bowie 13/1 2016 mod Liverpool – 14/1 Alan Rickman

»Der er flere årsager til, at det er noget vrøvl. Man kan jo begynde med at undersøge, om der overhovedet er et sammenfald med alle Aaron Ramseys scoringer. Jeg kiggede lige efter på Wikipedia, og han har scoret flere end 40 mål, og så lang er listen over kendte, der påstås døde som følge af målene, ikke. Alene det viser den manglende evidens,« konstaterer Rolf Poulsen, der er professor på Institut for Matematiske Fag på Københavns Universitet.

Skulle man bevise Ramsey-forbandelsen, skulle det gribes metodisk an, siger professoren.

Det ville blandt andet minimum kræve:

  • en nøje definition på kendthed og graden af den.
  • en nøje tidsramme for, hvor længe efter scoringen kendissen må dø for at tælle med.
  • en kontrolgruppe, hvor man undersøger dødsårsager til sammenligning.
  • at alle målene talte med.

»Det med tidsrammen er et andet argument for, at det ikke passer. For der synes at være en vis fleksibilitet i, hvornår de må dø. Nogle gange går der få timer, andre gange flere dage. Og alle disse rammer skal altså være på plads, inden man går i gang med at undersøge det,« fastslår Rolf Poulsen.

En sammenhæng uden sammenhæng

Ramsey-forbandelsen er ifølge Rolf Poulsen en 'sammenhæng uden sammenhæng'.

»Det er en helt generel og evolutionær ting, at mennesker er gode til at se mønstre på områder, hvor der ikke er noget mønster,« siger Rolf Poulsen.

Der er flere årsager til, at det er noget vrøvl.

Rolf Poulsen, professor på Institut for Matematiske Fag på Københavns Universitet.

Han kalder forbandelsen for et godt eksempel på det, der på latin kaldes ”post hoc, ergo propter hoc”, der bedst oversættes med ”efter dette, derfor på grund af dette”. Eksempelvis at fordi en hane galer kort før solopgang, står solen op, fordi hanen galer.

»Et andet fodboldeksempel er, at man ofte taler om, at det går ud over præstationerne i Superligaen, når holdet skal spille Europa Cup. Men der er faktisk udført omhyggelige undersøgelser af det, og det har ikke det fjerneste på sig.«

»Min egen spekulative forklaring på det er, at da det er de gode hold, der oftest spiller Europa Cup, er det også normalt, at de vinder i ligaen. Når de så ikke vinder, er det unormalt, og så leder vi efter en forklaring,« siger Rolf Poulsen.

Ramsey-forbandelsen i familie med konspirationsteorier

Kim Toft Hansen, der er adjunkt på Institut for Kultur og Globale Studier på Aalborg Universitet og har forsket i overtro, nikker genkendende til, at mennesker leder efter mønstre.

»Det er beslægtet med trangen til konspirationsteorier og trangen til store udlægninger af virkeligheden, hvor der er en større og uset sammenhæng. Folk med hang til en større kosmisk orden holder meget af den slags. Det skaber en forestilling om, at der er en sammenhæng, snarere end at der er tale om rene tilfældigheder.«

»Det er ikke attraktivt for mennesker, at det hele bare er tilfældigheder. Men det er attraktivt, at der er kosmiske strenge og orden,« fortæller Kim Toft Hansen, der siger, at den slags historier især trives på internettet, fordi de er underholdende og nemme at dele.

Aaron Ramsey: »Jeg har da udslettet nogle slyngler«

Mennesket har altid søgt efter store og små sammenhænge.

Kim Toft Hansen, adjunkt på Institut for Kultur og Globale Studier på Aalborg Universitet

»Det er en banal menneskelig egenskab, at vi deler den slags. Det er ikke specielt sjovt at se, at man kun er et lille tilfældigt tandhjul, at vi reelt set er ingenting i universets store puslepil,« siger Kim Toft Hansen. 

»Mennesket har altid søgt efter store og små sammenhænge. Det går igen fra den helt lille overtro til store religiøse forestillinger. Det har fandtes i alle kulturer i alle sammenhænge til alle tider.«

Selv kalder Aaron Ramsey sin forbandelse for det latterligste, han nogensinde har hørt, og åbner alligevel en lille dør på klem:

»Det er bare et skørt rygte. Men jeg har da fået udslettet nogle slyngler,« har Arsenal-spilleren sagt ifølge engelske Metro.

 

 

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk