Der er stor forskel på den måde, landets jobcentre forholder sig til alkoholafhængighed hos de ledige.
Det konkluderer en ny rapport fra Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet.
Samtidig viser flere undersøgelser, at alkoholafhængigheden for en stor andel af de svageste kontanthjælpsmodtagere er en barriere for at komme i beskæftigelse.
For få med opdateret viden
Samme melding kommer fra jobcentrene.
Her mener størstedelen, at 15-30 procent af de ledige kontanthjælpsmodtagere i den såkaldte matchgruppe 4 og 5 har alkoholproblemer, der hindrer beskæftigelsen.
Alligevel er der mange medarbejdere på jobcentrene, der ikke har opdateret viden om alkoholproblemer, konstaterer rapporten.
\ Fakta
VIDSTE DU
Kontanthjælpsmodtagere inddeles i fem såkaldte matchgrupper, som angiver borgerens match til arbejdsmarkedets behov.
Matchgruppe 4 og 5 betyder henholdsvis ‘Lav grad af match’ og ‘Ingen match’.
Disse inddelinger erstattes dog om få dage med en ny model med tre matchgrupper i stedet for fem.
Kilde: Beskæftigelsesministeriet
»Det er et problem, hvis man ikke opdager, at alkohol er grunden til, at borgeren ikke kan holde fast på arbejdsmarkedet. Så får man ikke fat i det, det egentlig handler om,« siger seniorforsker på Statens Institut for Folkesundhed Anette Søgaard Nielsen, der har været med til at udarbejde rapporten.
Hun mener, at de ledige med alkoholproblemer burde tilbydes alkoholbehandling i stedet for at blive sendt i jobs, som de måske alligevel ikke kan holde.
Jobcentre frygter mere bureaukrati
I rapporten anbefaler forskerne derfor, at man under sagsbehandlingen begynder at spørge systematisk til borgernes alkoholforbrug.
Jobcentrene er imidlertid ikke begejstrede for den idé. 70 procent af jobcentrene svarer således nej eller ‘måske’ til rapportens forslag om systematisk at spørge de ledige om deres alkoholvaner.
Mange af de betænkelige jobcentre peger på, at de ikke ønsker flere administrative byrder i forbindelse med sagsbehandlingen. Den bekymring kan Anette Søgaard Nielsen godt forstå, og hun understreger, at forslaget ikke handler om overvågning eller bureaukratisering.
»Vi snakker ikke om, at man skal dokumentere, registrere og udfylde skemaer og sådan noget. Vi taler om et redskab til at gøre sagsbehandlerens arbejde lettere og i sidste ende få den ledige hurtigere i arbejde, hvilket gerne skulle give sagsbehandlerne mere tid til deres andre opgaver,« siger Anette Søgaard Nielsen.
Det skønnes, at op mod 140.000 mennesker i Danmark er afhængige af alkohol. Kun 7.000-10.000 af dem er i behandling.