Hvorfor er mænd ramt hårdest af COVID-19?
KOMMENTAR: For at svare på det spørgsmål og mange andre, bliver vi nødt til at forske i, hvordan coronavirus er relateret til køn – og ikke kun det biologiske. Den viden vil også kunne hjælpe os i forebyggelse og behandling af fremtidige pandemier.
mænd kvinder smitte kønsforskelle corona COVID-19 studier biologi medicin samfund

Forskning skal i højere grad inkorporere kønsforskelle i studier, og fokus bør i langt højere grad også være på kvindernes rolle i sundhedssystemet og i beslutningsprocesserne, skriver forsker. (Illustration: Shutterstock)

Forskning skal i højere grad inkorporere kønsforskelle i studier, og fokus bør i langt højere grad også være på kvindernes rolle i sundhedssystemet og i beslutningsprocesserne, skriver forsker. (Illustration: Shutterstock)

Selvom coronavirussen potentielt kan smitte os alle, peger ny forskning på, at den ikke påvirker os lige. 

Virussen ser nemlig ud til at have mere alvorlige symptomer hos mænd sammenlignet med kvinder, og flere mænd dør af virussen end kvinder (69 procent af samtlige dødsfald i Vesteuropa er mænd). 

Vores viden om, hvorfor det forholder sig sådan, er meget begrænset. En hypotese, som Johns Hopkins Universitet har fremført, er, at hormoner gør kvinder mere modstandsdygtige mod virussen. 

Studier om sæsoninfluenza har nemlig vist, at østrogen spiller en rolle, men hvorvidt det også forholder sig sådant med coronavirussen er langt fra bekræftet. ​ 

Det understreger behovet for øget indsigt og forståelse af, hvordan coronavirussen er relateret til køn. 

Mange faktorer spiller ind

Hvis vores respons på epidemier som COVID-19 skal være effektiv, er det vigtigt, at biologiske kendetegn, medicinske aspekter, kønsnormer, roller og forhold, der påvirker kvinders og mænds forskelligartede sårbarhed overfor infektionen og den modtagne behandling, analyseres og behandles. 

Vi ved, at der er adfærdsforskelle mellem kønnene, for eksempel hvad angår rygning, der påvirker sygdomme såsom kronisk lungesygdom, kræft og hjertesygdomme, og at disse forskelle i adfærd har en indflydelse på, hvordan kroppen reagerer på coronavirussen. 

Spørgsmålet er, hvordan vi adresserer coronavirussen for at få en effektiv vaccine, bedre medicin og sundhedspleje og begrænser de socioøkonomiske konsekvenser af krisen. 

Det er i den forbindelse centralt, hvordan vi kan tænke køn ind i vores modsvar til pandemier for at få de bedste mulige resultater. 

I det følgende vil jeg diskutere nogle konkrete bud på dette, som kan være med til at hjælpe os med at håndtere pandemier i fremtiden.

Fakta
Forskerzonen

Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.

Køn i forskningens indhold, metoder og analyser 

Som vi har set, udviser COVID-19 specifikke kønsbaserede karakteristika, som vi selvfølgelig skal tage hensyn til i forskningen.

Det inkluderer formuleringen af problemstillingen, dataindsamling, de metoder, vi anvender, og analysen af resultaterne. 

Det betyder, at vi inkorporerer køn i COVID-19-forskningen og i eksperimenterne for at kunne kortlægge biologiske kendetegn og andre kønsforhold, således at vi bedre kan identificere, hvordan virussen spredes, og hvem den rammer. 

På den måde kan vi pege på, hvor vi skal sætte ind, og hvilke løsninger der er mest effektive.

Vi mangler data om køn og pandemiudbrud

Vi ved, at kvinders immunsystem generelt mere aktivt bekæmper virus, når det udsættes for angreb, og at kvinder ofte producerer flere antistoffer, når de vaccineres. 

Et mere aktiv immunsystem giver større beskyttelse mod virussen, også i en sen alder. 

Men forskning viser, at det til dato ikke er lykkedes at indsamle kønsrelevante data og dokumentere kønnets betydning i forbindelse med tidligere epidemiske udbrud.

Mangel på data kan have betydelige konsekvenser for sygdommens udbrud og behandling, samfundets beredskab og respons til pandemier.

Overvejelser om undersøgelsespopulationen og indsamling og offentliggørelse af kønsrelaterede data om udbrud, sygdomsforløb og helbredelse er vigtige af både medicinske og folkesundhedsmæssige grunde. 

Det kan for eksempel hjælpe os med at få klarhed om, hvorvidt mænds eller kvinders kroppe er mere modtagelige overfor virussen. Det kan øge sikkerheden og effektiviteten af vacciner, forbedre diagnostiske procedurer og behandlinger, samt forebyggelse og lindring af symptomerne. 

Sundhed hænger sammen med vores sociale og økonomiske vilkår

Kønsmæssige forskelle spiller en markant rolle i jagten på potentielle lægemidler – vi ved for eksempel, at visse lægemidler medfører øget risiko for bivirkninger hos kvinder, og lægemidler er blevet taget ud af markedet, fordi tests ikke har taget hensyn til køn. 

Studier viser, at sundhed og sociale og økonomiske vilkår er tæt sammenkoblet. Derfor er såkaldt intersektionalitet (det vil sige, hvordan andre faktorer såsom socioøkonomiske forhold (fattigdom, migration, flygtninge), alder, livsstil (diæt, rygning) interagerer med køn), centralt i bekæmpelsen af epidemier og deres effekter. 

For eksempel har afroamerikanere, en af de fattigste etniske grupper i USA, flere af de underliggende sygdomme, som er forbundet med høj dødelighed af coronavirus. 

De er derfor blevet den hårdest ramte gruppe i USA. 

Bekymrende mangel på kønsstudier

Kønsrelaterede data kan generere information om kvinders og mænds socioøkonomiske forhold, som gør det muligt at identificere risikofaktorer og kan lede til konkrete forebyggende- og behandlingstiltag. 

For eksempel er enlige forældre, af hvilke majoriteten er kvinder, økonomisk mere udsatte under epidemier. 

Kønsopdelt data kan også bidrage til at imødekomme kvinders og mænds specifikke behov, efter at epidemien er overstået. 

Heldigvis er det en del forskning, der er begyndt på at inkorporere køn i studier, i hver fald indenfor nogle medicinske fagområder. Andre forskningsområder halter stadig efter. 

Det er eksempelvis bekymrende, at der kun er få studier, som har gennemført kønsanalyser, der vedrører sygdomsudbrud. Særligt data om epidemiudbrud og deres effekter har været mangelfulde. 

Studier af sygdomsudbrud i forbindelse med ebola og zika har afsløret en iøjefaldende mangel på kønsanalyser, som kunne bidrage til forebyggelse af nye epidemiudbrud. 

Kvinderne står i frontlinjen – men deltager ikke i beslutningsprocessen  

På verdensplan udgør kvinder 70 procent af alt plejepersonale og 85 procent af sygeplejerskerne på hospitalerne. Denne andel er endnu højere indenfor ældrepleje. 

Kvinder er i frontlinjen ved bekæmpelsen af COVID-19 og redder titusindvis af liv, mens de udsætter sig for en større risiko for smitte. 

Det er derfor et paradoks, at kvinder generelt er usynlige i den sundhedspolitiske beslutningsproces, med vældigt få undtagelser. 

På trods af at kvinder er i frontlinjen i sundhedssystemet – hvilket betyder, at de har afgørende førstehåndsviden og erfaring direkte fra felten, som kan gavne sundhedssystemet – udgør de fortsat kun et lille mindretal i den nationale og globale sundhedslederskab. 

Der er for eksempel mange kvindelige læger og sygeplejersker, som arbejder i frontlinjen. Deres førstehåndsviden og erfaringer kan være værdifulde i beslutningsprocessen. Desuden ved vi, at diversitet resulterer i bedre, mere nuancerede beslutninger. 

Vi må genoverveje kvindernes rolle i sundhedssystemet og i beslutningsprocessen – ikke kun i pandemiens udbrud, men også i den efterfølgende tid. 

Bedre integration af kvindelige frontlinjearbejdere i alle sundhedsfaglige beslutningsområder kan forbedre overvågnings-, behandlings- og forebyggelsesmekanismerne og gøre os bedre rustede til krisestyringen i nødsituationer som den, vi oplever lige nu. 

Brug af kvinders værdifulde viden i sundhedspolitik kan forbedre epidemiudbruddets beredskab og respons. 

Vi har brug for mange vinkler på corona-pandemien

Corona-pandemien er et komplekst problem og skal derfor adresseres på flere fronter. 

Fokus burde ikke kun være på de medicinske aspekter, men også på de biologiske kendetegn og intersektionelle aspekter, de socioøkonomiske parametre og deres effekter. 

Men fokus burde også være på kvindernes rolle i sundhedssystemet og i beslutningsprocesserne, hvis vi vil have en mere effektiv krisehåndtering og et bedre forebyggelses- og behandlingssystem. 

Alle må bruge og viderebringe Forskerzonens artikler

På Forskerzonen skriver forskere selv om deres forskning. Vi mener, det er vigtigt, at alle får mulighed for at læse om forskning fra forskerens egen hånd.

Alle må derfor bruge, kopiere og viderebringe Forskerzonens artikler udfra følgende enkle krav:

  • Det skal krediteres: 'Artiklen er oprindelig bragt på Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler'. Hvis artiklen bringes på web, skal der linkes til artiklen på Forskerzonen.
  • Artiklen må ikke redigeres og skal bringes i fuld længde (medmindre andet aftales med forskeren).
  • Du skal give forskeren besked om, at du genpublicerer.
  • Artikler, som er oversat fra The Conversation, skal have indsat en HTML-kode til indsamling af statistik i bunden. HTML-koden finder du i den originale artikel på The Conversations hjemmeside ved at klikke på knappen "Republish this article" ude til højre, derefter klikke på 'Advanced' og kopiere koden. Du finder linket til artiklen på The Conversation i bunden af Forskerzonens oversatte artikel. 

Det er ikke et krav, men vi sætter pris på, at du giver os besked, hvis du publicerer vores indhold (undtaget indhold fra The Conversation). Skriv til redaktør Anders Høeg Lammers på ahl@videnskab.dk.

Læs mere om Forskerzonen i Forskerzonens redaktionelle retningslinjer.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk