Forskningsreserven 2017: 555 millioner kroner er fordelt
Torsdag aften blev samtlige af Folketingets partier enige om fordelingen af godt en halv milliard kroner til forskning - den laveste forskningsreserve i puljens levetid. Pengene skal især gå til miljø- og energiforskning samt talentudvikling.
forskningsreserven 2017 forskning innovation

Torsdag aften nåede Folketingets partier til enighed om at fordele 555 millioner kroner i forskningsreserven på finansloven 2017. Det er 116 millioner kroner lavere end i 2016. (Foto: Shutterstock) 

Torsdag aften nåede Folketingets partier til enighed om at fordele 555 millioner kroner i forskningsreserven på finansloven 2017. Det er 116 millioner kroner lavere end i 2016. (Foto: Shutterstock) 

I aftes blev Folketingets partier enige om, hvordan forskningsreserven 2017 skal fordeles.

En af de store modtagere af forskningsmidler er Danmarks Innovationsfond, som får 181 millioner kroner ud af de 555 millioner kroner, som er i reserven.

Det glæder uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs at kunne prioritere fondens arbejde.

»Danmarks vigtigste råstof er viden. Vores økonomi er baseret på viden og drevet af, at vi kan omdanne den viden til nye løsninger, nye arbejdsgange og nye produkter. Derfor er jeg glad for, at vi har prioriteret Danmarks Innovationsfond, som støtter projekter, der for eksempel kan gøre produktionsgange i virksomheder lettere eller gøre hjælpemidler til ældre eller handicappede endnu smartere,« siger ministeren i en pressemeddelelse fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.

I 2016 modtog Innovationsfonden 298 millioner kroner.

LÆS OGSÅ: Ulla Tørnæs: Vi har brug for fri forskning

Sådan fordeles millionerne

De 555 millioner kroner fordeles i fire portioner:

  1. Den største bevilling på 191 millioner går til udviklings- og demonstrationsprogrammer inden for miljø- og energiteknologi.
     
  2. Innovationsfonden modtager sine 181 til forskning i så forskellige områder som bioteknologi, velfærd og strategiske vækstteknologier. Innovationsfonden får ligeledes 25 millioner øremærket til forskning i rum- og droneteknologi.
     
  3. Det Frie Forskningsråd modtager 143 millioner kroner, som skal gavne talentudviklingen.
     
  4. De sidste 40 millioner kroner går til entreprenørskab og markedsmodning.

LÆS OGSÅ: Stor ulighed i fordeling af forskningsmidler

Laveste beløb nogensinde

Mere end en halv milliard kroner til forskning lyder måske af meget, men en opgørelse foretaget af Videnskab.dk viser, at det er den laveste forskningsreserve, der er uddelt i puljens levetid.

Nedenstående graf viser forskningsreservens størrelse i millioner kroner.

Selvom alle Folketingets partier står bag udmøntningen af forskningsreserven, er der ikke lutter glæde blandt politikerne. Socialdemokraterne og de Radikale er begge utilfredse med nedskæringen af puljen.

»Socialdemokraterne er bekymrede for de konsekvenser, det får for fremtidens forskning, kvaliteten i uddannelserne og dermed job og vækst til gavn for det danske samfund, at der skæres så meget på forskningen,« siger Christine Antorini (S)

»Regeringen har valgt at skære massivt ned på forskningen igen i år. Den prioritering er vi dybt uenige i Radikale Venstre. Fordelingen af forskningsreserven har været et pest eller kolera-valg. Der bliver skåret ned på alt det, vi skal leve af, og det, der skal sikre os viden, job og nye løsninger i fremtiden,« siger Sofie Carsten Nielsen.

LÆS OGSÅ: Forskning får tæsk i finanslovsforslag: Ideer og talenter vil ryge på gulvet

Videnskab.dk har været i kontakt med seks forskere for at få en vurdering af fordelingen af forskningsreserven, men ingen har ønsket at udtale sig.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Det sker