Ulla Tørnæs: Vi har brug for fri forskning
Som ny minister har Ulla Tørnæs (V) været forsigtig med at melde ambitioner ud for sit ressortområde, men nu erklærer hun, at der er brug for den frie forskning. Det er stik modsat signaler fra forgængeren Esben Lunde Larsen (V).

Ville du prioritere forskningstalenter eller et stensikkert gennembrud hos etablerede forskere, hvis der dumpede 100 millioner kroner ned fra himlen?

»Muligheden for ekstern finansiering for nogle forskere, der nærmer sig et gennembrud vil nok være bedre. Der ville nok være fonde eller virksomheder, der ville være interesserede i at skyde midler i deres projekt. Så jeg ville satse på talenterne, med den argumentation.« (Foto: Folketinget)

Ville du prioritere forskningstalenter eller et stensikkert gennembrud hos etablerede forskere, hvis der dumpede 100 millioner kroner ned fra himlen?
»Muligheden for ekstern finansiering for nogle forskere, der nærmer sig et gennembrud vil nok være bedre. Der ville nok være fonde eller virksomheder, der ville være interesserede i at skyde midler i deres projekt. Så jeg ville satse på talenterne, med den argumentation.« (Foto: Folketinget)

Det er en måned siden, Ulla Tørnæs (V) blev præsenteret som Danmarks nye uddannelses- og forskningsminister, og hun er nu klar til at kaste sig ind i en af de tunge diskussioner på forskningsområdet.

På Videnskab.dk spurgte vi vores læsere, hvad vi skulle spørge den ny minister om. Vinderspørgsmålet blev stillet af Thomas Nielsen, der gerne ville høre Ulla Tørnæs’ syn på, hvordan forholdet mellem grundforskning og anvendt forskning skal se ud.

Vil prioritere både fri og strategisk forskning

Har du gjort dig nogen tanker om forskningsfinansiering? Hvordan skal forholdet mellem grundforskning og anvendt forskning se ud?

»Nej, det er jeg endnu ikke nået til. Men én ting vil jeg gerne understrege, og det er, at jeg tror på, at kombinationen af forskellige veje til forskning er vigtig. Altså, vi har brug for den forskning, som drives af forskernes egne ideer, og som leverer den viden, vi endnu ikke ved, at vi mangler. Med andre ord: Den frie forskning.«

Ulla Tørnæs holder samtidig fast i, at der fortsat skal lægges vægt på den strategiske og målrettede forskning:

»Men vi har også brug for, at der investeres målrettet i forskning på et særligt område, altså den strategiske forskning. Jeg tror, at det netop er kombinationen og balancen mellem de forskellige måder at finansiere forskning på, der gør, at vi har forskning af høj kvalitet. Og det ønsker jeg jo om noget at fastholde.«

Esben Lunde ville afskaffe Det Frie Forskningsråd

Thomas Nielsens spørgsmål peger direkte ind i en ophedet debat om, hvordan den økonomiske støtte til forskningen skal fordeles. Det er en debat, hvor hendes forgænger på forsknings- og uddannelsesministerposten, Esben Lunde Larsen (V), markerede sig, allerede inden han blev minister. I slutningen af 2014 meldte han ud, at Det Frie Forskningsråd burde nedlægges.

Det Frie Forskningsråd fik dog lov til at vedblive med at eksistere, også efter at Esben Lunde Larsen blev minister for området. I efteråret 2015 fremlagde han et udspil til fordeling af forskningsreserven, hvor Det Frie Forskningsråd stod til at modtage 0 kroner i støtte. (Dokumentation: ’Regeringen vil prioritere strategisk forskning og innovation i de kommende finanslovsforhandlinger’.)

Den endelige tværpolitiske aftale var dog revideret noget i forhold til Esben Lunde Larsens oprindelige udspil. Det Frie Forskningsråd blev tildelt 120 mio. kr.

Ulla Tørnæs lægger altså umiddelbart op til at afstikke en anden kurs for forskningsfinansieringen end sin forgænger.

Så du vil bryde med din forgængers linje for forskningsfinansiering?

»Narrrjj, altså. Nu skal jeg lige have lov til at sætte mig i stolen, før jeg vil sige, at jeg på nogen måde bryder med den linje, Esben har lagt. Jeg tror heller ikke, at man skulle opfatte det sådan, at min forgænger ikke ønskede, at der skulle være fri forskning. Det tror jeg, han ville være ked af at få skudt i skoene, hvis jeg skal være helt ærlig.«

Men han afsatte ikke nogen penge til Det Frie Forskningsråd i sit udspil til fordeling af forskningsreserven. Kan du komme med et bud på, hvordan dit udspil kommer til at se ud?

»Nej, det har jeg ikke haft lejlighed til at se på endnu, så det kan jeg ikke. Det er faktisk derfor, jeg holder det i de runde vendinger – jeg synes, begge dele er vigtige, både den frie og den strategiske forskning.«

Vil det afspejle sig, når du skal fremlægge et forslag til fordeling af forskningsreserven?

»Det vil det formentligt.«

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.