På globalt plan var kun 1 ud af 50 nye biler rent elektriske i 2020. I Storbritannien er tallet 1 ud af 14.
Det lyder måske imponerende nok, men selv hvis alle biler var rent elektriske i dag, vil det stadig tage 15 til 20 år at udskifte alle biler, der kører på fossile brændsler.
Den CO2-udledning, vi sparer ved at udskifte alle forbrændingsmotorerne med CO2-neutrale alternativer, vil ikke slå hurtigt nok igennem for at gøre den forskel, der skal til, i den tid, vi har til overs: De næste fem år.
For at tackle klima- og luftforureningskrisen skal vi hurtigst muligt begrænse al motoriseret transport, især privatbiler.
\ Stort klimafokus på Videnskab.dk
De næste to uger sætter Videnskab.dk ekstra fokus på klimaet og grøn omstilling sammen med hundredvis af prominente, internationale mediepartnere i samarbejdet Covering Climate Now.
Den koordinerede indsats leder op til et online-klimatopmøde 22. og 23. april 2021, arrangeret af USA’s præsident Joe Biden.
Læs mere i artiklen Internationale medier går sammen med Videnskab.dk om stor klimasatsning.
Fokus på elbiler holder os tilbage
Ved udelukkende at fokusere på elektriske køretøjer bremser vi FN-kampagnen ‘Race To Zero‘, som har til formål at få økonomiske aktører til at tage klima- og miljømæssigt lederskab efter COVID-19.
Det er til dels, fordi elbilerne ikke er helt CO2-neutrale: Der skal udvindes råmaterialer til fremstillingen af bilernes batterier, og selve bilproduktionen samt den elektricitet, der er drivkraften, er alt sammen skyld i CO2-udledning.
Transport er faktisk en af de mest vanskelige sektorer at dekarbonisere som følge af den store brug og afhængighed af fossile brændstoffer og CO2-intensive infrastruktur som veje, lufthavne og selve køretøjerne, samt den måde det skaber en livsform, der er afhængig af biler.
\ Læs mere
\ Læs mere
Pandemien tvang landene til at tilpasse sig
Næsten halvdelen af faldet i den daglige CO2-udledning i løbet af lockdown i 2020 stammer fra reduktionen i transportudledningen.
Pandemien tvang landene rundt omkring i verden til at tilpasse sig, så virussen ikke blev spredt yderligere. I Storbritannien har man i dén grad taget cykel og gåturene til sig.
I forhold til før pandemien er:
- andelen af indbyggere, der går regelmæssigt, steget med 20 procent.
- andelen af indbyggere, der cykler regelmæssigt, steget med 9 procent i hverdagen og 58 procent i weekenden.
Det er til trods for, at der er stor sandsynlighed for, at cykelpendlere arbejder hjemmefra.
Aktiv transport leverer et alternativ til bilerne, som gør social distancering mulig.
\ Red Verden: Stort tema i gang
Hver uge samler vi på Videnskab.dk op på flere af ugens konstruktive forskningsnyheder, der bliver diskuteret flittigt i vores Facebook-gruppe ‘Red Verden‘.
Billigt, pålideligt, rent og sundt alternativ
Aktiv transport har hjulpet folk med ikke at udsætte sig selv for fare i løbet af pandemien, og det kan hjælpe med at reducere CO2-udledningen, i takt med at de forskellige påbud bliver ophævet, og landene åbner.
Det gælder især i forhold til prisen på visse elbiler, som på nuværende tidspunkt sandsynligvis afskrækker mange potentielle købere.
Så kapløbet er skudt i gang. Aktiv transport kan bidrage til at tackle klimaet tidligere end elektriske køretøjer, samtidig med at det leverer et billigt, pålideligt, rent og sundt alternativ, der ikke belaster travle gader og veje yderligere.
Christian Brand modtager støtte fra EU’s Seventh Framework Programme og UK Research and Innovation via Centre for Research on Energy Demand Solutions og UK Energy Research Centre. Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation og er oversat af Stephanie Lammers-Clark.