Internationale medier går sammen med Videnskab.dk om stor klimasatsning
De næste to uger bringer Videnskab.dk historier om klima og grøn omstilling sammen med internationale partnere som The Guardian, AFP og Reuters i samarbejdet Covering Climate Now.
Covering Climate Now, klimajournalistik, klima, løsninger

Godt 400 organisationer og medier med fokus på radio-, tv-, avis-, podcast- og onlinejournalistik er med i Covering Climate Now, som nu sætter fokus på mennesker i og løsninger på klimakrisen. (Foto: Shutterstock)

Godt 400 organisationer og medier med fokus på radio-, tv-, avis-, podcast- og onlinejournalistik er med i Covering Climate Now, som nu sætter fokus på mennesker i og løsninger på klimakrisen. (Foto: Shutterstock)

Hvis du skulle have glemt det, mens corona-pandemien har hærget, er Jordens temperatur med rasende fart på vej opad.

Det har sat gang i klimaforandringer, som allerede nu påvirker millioner af mennesker verden over og kun vil ramme endnu flere i fremtiden.

Forskere har mange gange understreget, at vi lige nu har en helt oplagt chance for at gøre noget ved klimaproblemerne ved at investere grønt og bæredygtigt, når verdens økonomier vil tilbage i omdrejninger i kølvandet på COVID-19’s hærgen. (Se eksempelvis 1, 2, 3.)

Stort tema allerede i gang

På Videnskab.dk dækker vi løbende forskning i grøn omstilling og løsninger på et væld af verdens problemer, herunder klimaet. Vi kalder satsningen Red Verden.

Du kan allerede nu deltage i debatter i en særlig gruppe på Facebook eller dykke ned i et væld af spændende artikler om løsninger fra os eller vores partnere i Covering Climate Now.

De næste uger sætter Videnskab.dk og hundredvis af internationale mediepartnere derfor ekstra fokus på, hvad der egentlig sker med klimaet, hvordan mennesker mere konkret bliver påvirket, og hvad vi kan gøre ved det.

Leder op til klimatopmøde

Historierne fra hvert medie kan blive delt på kryds og tværs gennem samarbejdet Covering Climate Now, som omfatter nogle af verdens største og mest populære nyhedsmedier som britiske The Guardian og Reuters, franske AFP, amerikanske CBS News og VICE, samt indiske The Times of India. Og så selvfølgelig Videnskab.dk.

Alt i alt når de mange medier i Covering Climate Now ud til over to milliarder mennesker.

Den koordinerede indsats leder op til et online-klimatopmøde 22. og 23. april, arrangeret af USA’s præsident Joe Biden, der har afsat milliarder af dollars til blandt andet at få USA over på mere grøn energi.

På topmødet skal Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) tale – formentlig om vores erfaringer med blandt andet havvindmøller, fjernvarme og energieffektivitet, melder Politiken.

Læs om og diskuter løsninger på klimakrisen

På Videnskab.dk kan du i de kommende uger støde på historier fra nogle af vores mange internationale partnere – herunder The Conversation, som bringer artikler skrevet af forskerne selv – men også fra vores egne journalister om emner som for eksempel:

  • Hvad det betyder for miljø og klima, at flere og flere bor alene
  • Om unge eller ældre lever mest klimavenligt og hvorfor
  • Borger-retssager mod stater på klimaets vegne

Du kommer også til at blive klogere på potentialerne i cykling, elbiler og grønnere handelsaftaler – og du kan læse svaret til en 11-årig, der har stillet sit vigtigste spørgsmål om klimaet lige nu.

Undervejs kan du debattere løsninger i Videnskab.dk’s Facebook-gruppe Red Verden, hvor alle er velkomne til at være med.

Du kan løbende følge med i Covering Climate Now på samarbejdets hjemmeside eller på Twitter, hvor hashtagget #ClimateEmergencyWeek bliver fyldt med links til mediernes klimahistorier de næste par uger.

Andre danske medier, vær med!

Og som et lille PS til medier derude:

Alle medier kan slutte sig til det gratis samarbejde. Det giver mulighed for at bringe artikler om klima fra verdens store nyhedsproducenter, og man kan give sit eget indhold tilbage, så det kan blive spredt i udlandet.

Lige nu er Videnskab.dk det eneste brede, danske nyhedsmedie, der er med ombord. Skal vi ikke være flere?

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om, hvordan forskerne tog billedet af atomerme.