Internationale medier går sammen med Videnskab.dk om stor klimasatsning
De næste to uger bringer Videnskab.dk historier om klima og grøn omstilling sammen med internationale partnere som The Guardian, AFP og Reuters i samarbejdet Covering Climate Now.
Covering Climate Now, klimajournalistik, klima, løsninger

Godt 400 organisationer og medier med fokus på radio-, tv-, avis-, podcast- og onlinejournalistik er med i Covering Climate Now, som nu sætter fokus på mennesker i og løsninger på klimakrisen. (Foto: Shutterstock)

Godt 400 organisationer og medier med fokus på radio-, tv-, avis-, podcast- og onlinejournalistik er med i Covering Climate Now, som nu sætter fokus på mennesker i og løsninger på klimakrisen. (Foto: Shutterstock)

Hvis du skulle have glemt det, mens corona-pandemien har hærget, er Jordens temperatur med rasende fart på vej opad.

Det har sat gang i klimaforandringer, som allerede nu påvirker millioner af mennesker verden over og kun vil ramme endnu flere i fremtiden.

Forskere har mange gange understreget, at vi lige nu har en helt oplagt chance for at gøre noget ved klimaproblemerne ved at investere grønt og bæredygtigt, når verdens økonomier vil tilbage i omdrejninger i kølvandet på COVID-19’s hærgen. (Se eksempelvis 1, 2, 3.)

Stort tema allerede i gang

På Videnskab.dk dækker vi løbende forskning i grøn omstilling og løsninger på et væld af verdens problemer, herunder klimaet. Vi kalder satsningen Red Verden.

Du kan allerede nu deltage i debatter i en særlig gruppe på Facebook eller dykke ned i et væld af spændende artikler om løsninger fra os eller vores partnere i Covering Climate Now.

De næste uger sætter Videnskab.dk og hundredvis af internationale mediepartnere derfor ekstra fokus på, hvad der egentlig sker med klimaet, hvordan mennesker mere konkret bliver påvirket, og hvad vi kan gøre ved det.

Leder op til klimatopmøde

Historierne fra hvert medie kan blive delt på kryds og tværs gennem samarbejdet Covering Climate Now, som omfatter nogle af verdens største og mest populære nyhedsmedier som britiske The Guardian og Reuters, franske AFP, amerikanske CBS News og VICE, samt indiske The Times of India. Og så selvfølgelig Videnskab.dk.

Alt i alt når de mange medier i Covering Climate Now ud til over to milliarder mennesker.

Den koordinerede indsats leder op til et online-klimatopmøde 22. og 23. april, arrangeret af USA’s præsident Joe Biden, der har afsat milliarder af dollars til blandt andet at få USA over på mere grøn energi.

På topmødet skal Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) tale – formentlig om vores erfaringer med blandt andet havvindmøller, fjernvarme og energieffektivitet, melder Politiken.

Læs om og diskuter løsninger på klimakrisen

På Videnskab.dk kan du i de kommende uger støde på historier fra nogle af vores mange internationale partnere – herunder The Conversation, som bringer artikler skrevet af forskerne selv – men også fra vores egne journalister om emner som for eksempel:

  • Hvad det betyder for miljø og klima, at flere og flere bor alene
  • Om unge eller ældre lever mest klimavenligt og hvorfor
  • Borger-retssager mod stater på klimaets vegne

Du kommer også til at blive klogere på potentialerne i cykling, elbiler og grønnere handelsaftaler – og du kan læse svaret til en 11-årig, der har stillet sit vigtigste spørgsmål om klimaet lige nu.

Undervejs kan du debattere løsninger i Videnskab.dk’s Facebook-gruppe Red Verden, hvor alle er velkomne til at være med.

Du kan løbende følge med i Covering Climate Now på samarbejdets hjemmeside eller på Twitter, hvor hashtagget #ClimateEmergencyWeek bliver fyldt med links til mediernes klimahistorier de næste par uger.

Andre danske medier, vær med!

Og som et lille PS til medier derude:

Alle medier kan slutte sig til det gratis samarbejde. Det giver mulighed for at bringe artikler om klima fra verdens store nyhedsproducenter, og man kan give sit eget indhold tilbage, så det kan blive spredt i udlandet.

Lige nu er Videnskab.dk det eneste brede, danske nyhedsmedie, der er med ombord. Skal vi ikke være flere?

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk