Videnskab.dk træder ind i internationalt klima-samarbejde
Danmarks førende videnskabsmedie slutter sig til internationale giganter som The Guardian, El País, Huffington Post og Al Jazeera i et samarbejde om at udbrede god journalistik om klimakrisen.
Covering Climate Now, Videnskab.dk, klimakrise, klimajournalistik, journalistik, klima, forskning, videnskab

Over 400 medier verden over samarbejder for at gøre klimajournalistik bedre under navnet Covering Climate Now.

Over 400 medier verden over samarbejder for at gøre klimajournalistik bedre under navnet Covering Climate Now.

Det er vigtigere end nogensinde, at offentligheden får videregivet solide fakta om klimaet, klimakrisen og klimaforandringernes betydning for livet på jordkloden.

Samtidig skal folk have indsigt i mulige løsninger på udfordringerne.

Med den motivation har to amerikanske medier – Columbia Journalism Review fra det anerkendte amerikanske journalistik-forskningsinstitut på Columbia University, samt USA’s ældste magasin, The Nation – startet Covering Climate Now.

Covering Climate Now til 2 mia. mennesker

Covering Climate Now samler hundredvis af medier verden over i et samarbejde på tværs af grænser.

Medlemmerne spænder over NHK i Japan (det svarer til vores DR) over nyhedsbureauerne Reuters og AFP i Europa til det populære Scientific American i USA.

Du kan se hele listen her.

Det drejer sig om sammenlagt over 400 medier og bureauer, som udgiver indhold på tryk eller på skærm til en potentiel skare på sammenlagt op mod 2 milliarder mennesker.

Målet er at give andre medlemmer i netværket mulighed for kvit og frit at oversætte og bringe de gode historier om klimaet, som ens eget medie har lavet – og at bringe historier fra andre medier, som man ikke selv ville have haft tid eller kræfter til at løfte.

Videnskab.dk vil motivere til handling

Nu slutter Videnskab.dk sig til samarbejdet.

Det åbner mulighed for, at du her på siden kan læse internationale syn på sagerne i en anden målestok, end du har været vant til før. Og måske kan du møde andre måder at skildre udfordringer og løsninger på, end du er vant til.

»Som videnskabsmedie skal vi være med fremme i front i udviklingen af klimajournalistikken. Vi vil ikke bare gøre folk klogere frem for forvirrede, men også klæde dem på til at kunne agere kritisk i klimadebatten og pege fremad ved at anvise løsninger, frem for at gøde en kollektiv følelse af afmagt i befolkningen med vores journalistik.«

»Et internationalt tiltag som dette med mange seriøse og kompetente aktører kan vi både lære af og bidrage til. Derfor er vi helt naturligt gået med,« siger Vibeke Hjortlund, chefredaktør for Videnskab.dk.

Red Verden


Covering Climate Now-initativiet passer næsten som fod i hose med artikelserien Red Verden på Videnskab.dk. Her ser vi nærmere på løsninger på verdens store problemer.

Temaet har en tilhørende Facebook-gruppe med fokus på gode råd og tip til, hvordan du selv kan være med til at gøre en forskel. Gruppen har over 5.000 medlemmer og er åben for alle.

Behov for bedre klimanyheder 

Covering Climate Now og den førende samarbejdspartner The Guardian håber, at initiativet kan være med til at højne dækningen af klimanyheder i hele verden.

Amerikanske erfaringer har indtil videre vist, at samarbejdet ikke bare højner klimadækningen ved at åbne spalterne for andre mediers journalistik, men også ved at skabe et fokus hos det enkelte medie på at lave andre, flere og bedre klimahistorier i egne spalter.

Ifølge Vibeke Hjortlund er det i de senere år kun blevet mere og mere vigtigt at være opmærksom på at lave god klimajournalistik.

»Videnskab er helt grundlæggende svært stof at dække, og klimaet er særligt udfordrende, i og med at der gennem de seneste årtier er sket et skred med etableringen af solid videnskabelig konsensus på området, mens der samtidig er store interesser på spil – økonomiske såvel som politiske.«

»Det betyder, at medierne er nødt til at være meget bevidste om, hvordan de håndterer klimadækningen, og der er behov for at udvikle nye journalistiske metoder og best practice på området. Det skal Videnskab.dk være med til,« mener hun.

Særligt fokus i juni

Covering Climate Now-medlemmerne har indtil videre delt tusindvis af historier med hinanden, selvom samarbejdet først blev grundlagt i 2019.

Medlemmerne har især produceret og delt artikler i forbindelse med store internationale begivenheder som FN’s klimatopmøde i 2019 og op til 22. april, der fejres som Earth Day, også kaldet Jordens Dag eller Den Internationale Moder Jord-dag.

Næste fokuspunkt for samarbejdet bliver G7-topmødet i første halvdel af juni.

Du kan allerede nu diskutere løsninger på verdens store udfordringer med 5.000 andre danskere i Videnskab.dk's Facebook-gruppe Red Verden. Alle er velkomne.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk