For mange børn og unge er YouTube blevet det foretrukne medie, når de skal oplyses og underholdes eller bare skal have tiden til at gå.
På YouTube kan man finde videoer om praktisk taget alt, lige fra gaming til skønhed og tips til, hvordan man får det bedste ud af et efterskoleophold samt en masse humor, pjat og pranks.
De mest populære danske youtubere har flere hundrede tusinde følgere (de internationale flere millioner), og i børn og unges verden er de superstjerner på linje med musikere og filmskuespillere.
Youtuberne producerer underholdning, sjov og ballade, men de er også kilder til viden, oplysning og ikke mindst til god leg – også selvom det måske ikke umiddelbart ser sådan ud i en voksen optik.
\ Læs mere
YouTube – ubrugeligt eller helt i orden?
For nylig kiggede DR’s Anders Agger inden for i hverdagen hos to af Danmarks mest berømte youtubere, Armin og Kristine Sloth, i programmet ’Indefra med Anders Agger’.
Han forsøgte at forstå, hvordan man kan blive berømt på at tale om menstruation og kaste op for åben skærm. Det lykkedes kun delvist, og kommentarerne på Facebook, der fulgte i kølvandet på programmet, var blandt andet kendetegnet ved en nedgørende og meget uforstående retorik blandt de voksne seere af programmet.
’Tomhed’, ’ensomhed’, ’indholdstomme forbilleder’, sagde de voksne. Andre forsøgte at forstå: ’Det er jo udviklingen’, mente de.
Som det ofte er tilfældet i debatten om børn, unge og medier, er mange henholdsvis afvisende over for de sociale mediers brugspotentialer og bekymrede for, om børn og unge kan tage skade eller overskue konsekvenserne af at stille sig til skue på eksempelvis YouTube.
Problemet med både afvisning og bekymring er, at man derved ser på børn og unge med et voksent blik og dermed overser de muligheder og betydninger, der er vigtige for børnene og de unge selv.
\ Læs mere
Youtuberne minder om celebrities
YouTube er nemlig værd at bruge tid på og spiller en stor rolle i mange børn og unges liv. Det har de kommercielle aktører fået øjnene op for, mens de traditionelle medier – herunder DR – kæmper for at fastholde deres brugere og seere.
De mest populære danske youtubere, der henvender sig til et dansk publikum, har omkring 200-250.000 følgere.
Deres videoer vises op imod en halv million gange. Med forbehold for målemetoder, som ikke direkte kan sammenlignes med eksempelvis de måder, man måler tv-kigning, er der tale om markante seertal i målgruppen af børn og unge fra cirka 8-års alderen og op.
I forskerkredse taler man om youtuberne som microcelebreties. Ikke rigtige superstjerner à la musikere og filmskuespillere, men feterede inden for specifikke, meget engagerede målgrupper.

\ Læs mere
Fra mobning til menstruation
Youtuberne fordeler sig i forskellige kategorier, og indholdet på kanalerne spænder vidt.
De mest populære danskere – eksempelvis Morten & Naja Münster (hhv. Årets humor og Årets stjerneskud ved det nyligt overståede awardshow Guldtuben), Rasmus Brohave (Årets YouTuber samt årets serie), Kristine Sloth (nomineret i adskillige kategorier) og Carla Mickelborg (Guldtubens værtinde) – er kendetegnet ved at lave forskellige typer indhold, som hovedregel med et humoristisk tvist.
Desuden er de alle personaer, som viser flere sider af sig selv og dermed fremstår autentiske for deres publikum. De fortæller om deres liv, laver pranks (practical jokes) med deres venner og familie og giver gode råd om, hvordan man tackler vanskelige situationer med kærester, venner, mobning og forældre.
Kristine Sloth har fortalt om, hvordan hun blødte igennem, da hun fik sin første menstruation – på sin konfirmationsdag! Og Rasmus Brohave har skabt en serie videoer, hvor han afprøver forskellige jobs.
\ Læs mere
Børn og unge kan få hjælp til at tackle problemer
Indimellem de sjove, skøre og smukke videoer dukker der af og til indhold op, som viser nogle mere sårbare sider af de feterede stjerner. Emner, som mobning, sygdom, voldtægt og død behandles ligefremt og hjerteskærende.
Eksempelvis har Kristine Sloth åbent fortalt, at hun er blevet mobbet som yngre. Disse videoer har flere funktioner:
- For det første viser de et mere nuanceret billede af youtuberne og medvirker dermed til at de opfattes som mere autentiske.
- For det andet fungerer de som spejl for de børn og unge, som måske selv har været ude for lignende oplevelser. Hos youtuberne kan de opleve, at de ikke er alene med deres problemer, og de kan tilmed få gode råd om, hvordan de skal tackle dem.
\ Læs mere
Gamerne kan lære os at lege
En anden meget populær kategori af youtuberne er gamerne, det vil sige dem, der laver såkaldte ‘Let’s Play-videoer’, hvor de viser, hvordan de spiller forskellige spil, eksempelvis Fifa eller Minecraft.
De, der har mest succes, krydrer deres ekvilibristiske evner som spillere med humor og kommentarer mellem dem og deres venner. Den allermest kendte, svenskeren Felix Kjellberg, også kendt som PewDiePie, har over 48 milliioner følgere og er blevet mangemillionær på reklame- og sponsorindtægter.
I Danmark er blandt andet Armin (Årets gamer) og ‘Brian from Denmark’ populære gamere. Gamervideoerne fungerer for mange børn og unge som inspiration til deres egen spillepraksis.
De udfylder dermed en funktion som råstof for leg; en funktion, som er under pres i børn og unges meget organiserede og strukturerede hverdagsliv, hvor det kan være svært at møde ældre børn og unge, som man kan ‘lære at lege’ fra.
\ Læs mere
YouTube er også for mindre børn
Også mindre børn kan finde inspiration til leg på YouTube. Naja Münster på syv år skiller sig her ud fra flokken af populære teenagere og unge mennesker og er derfor interessant at se nærmere på.
Hun er netop blevet syv år, går i 1.klasse og har tabt sin ene fortand; hun har en mor, en far, to storebrødre og en hund, der lige har fået hvalpe.
I 2015 startede Naja sin kanal, som på rekordtid har fået næsten 150.000 følgere. Hun vandt desuden prisen som ’Årets stjerneskud’ ved Guldtuben 2016.
Najas videoer handler om hendes liv, hendes dagligdag, hendes familie og om det at være youtuber. Hun gennemspiller en række meget udbredte genrer, såsom Q&A’s, hvor hendes følgere skriver spørgsmål til hende, som hun svarer på, og ’Min morgenrutine’, hvor hun på en skør måde laver sin egen version af en meget populær kategori blandt de ældre piger på YouTube .
Man kan sige, at Naja leger YouTube. Hun laver videoer, hvor hun spiller, at hun flytter hjemmefra, og genopfører således et narrativ, som vi har set mange gange i børne-tv og -litteratur, for eksempel i Thomas Windings ‘Farvel, jeg hedder Kurt’ og i Astrid Lindgrens ‘Lotte fra Spektakelmagergade’.
I det hele taget spiller hun en genkendelig rolle som den frække lillesøster, der driller sine brødre – især den mellemste bror, Max – elsker slik og fjoller og prutter for åbent kamera.
Bag kameraet står storebror Morten, også en populær youtuber, som den, der sætter scenen for de forskellige videoer, ligesom han gennem lyd- og billedeffekter fungerer som en art kommentator til Najas udfoldelser.
Drillerierne mellem de to søskende er en helt afgørende grund til kanalens popularitet. Morten selv er også kun blevet mere populær, siden Naja for alvor trådte frem i rampelyset.
\ Læs mere
En veninde, der inspirerer til leg og sjov
Når Naja går på monsterjagt i skoven eller udfordrer Max i ‘No Thumbs Challenge’ viser hun, hvad man kan lege og ikke mindst, hvorfor det er sjovt at lege. Gennem sin interaktion med kameraet, via øjenkontakt eller ved direkte henvendelse til seerne, inviterer hun sine følgere med ind i sin verden.
Naja bliver uden tvivl fulgt af mange unge og voksne, som synes at hun er sød, sjov og nuttet, men for mindre børn, der følger hende, kan hun fungere som en veninde, der gennem sin egen praksis inspirerer til leg og sjov.
\ Læs mere
Youtuberne balancerer det ophøjede, det verdslige og dagligdags
Youtubernes popularitet kan i høj grad henføres til deres evne til at balancere mellem det ophøjede, det verdslige og dagligdags.
Det er et velbeskrevet fænomen i fanteori og medievidenskab, at vi som publikum og fans tiltrækkes af dem, der på den ene side er og kan noget særligt og på den anden side er menneskelige, så vi kan spejle os selv i dem.
Det, der adskiller youtuberne fra ‘almindelige’ kendte, er, at deres følgere kan være med til at skabe fortællingen om dem via deres kommentarer og spørgsmål og den måde, disse inddrages i videoerne på.
Hvor Kristine Sloth, Carla Mickelborg og Morten Münster optræder som storesøstre og -brødre, der lukker døren op til teenageværelset, er Naja alles nuttede og sjove lillesøster. Hun går ikke i mærkevaretøj, og hendes livret er Nutella – mere almindeligt bliver det næsten ikke.
\ Læs mere
Vi vil være en del af YouTube-familien
De danske youtubere – og særligt de, der blev fejret ved Guldtuben 2016 – er forbundne på kryds og tværs og fremstår derved som en eftertragtelsesværdig vennekreds eller måske endda familie.
Naja og Morten er søskende og LouLiving og Alexander Husum (tilsammen bedre kendt som LouSum, vindere af årets collab) er kærester.
Noget af det allermest efterspurgte indhold på youtubernes kanaler er netop collabs, som er samarbejder mellem to eller flere youtubere.
Her dyrkes venskaberne, og mindre kendte youtubere kan opnå højere popularitet ved at blive endorsed af en, der er mere kendt. Dette sammenhold og det gensidige engagement imellem youtuberne medvirker til en følelse af inkludering.
Det samme gør inddragelsen af følgernes kommentarer samt ikke mindst en anden, meget populær kategori af videoer, hvor youtuberne fremviser breve og gaver, de har modtaget fra deres følgere.
\ Læs mere
Interaktionen mellem youtubere og seere er vigtig
Der er ingen tvivl om, at en væsentlig nøgle, i forhold til at forstå youtubernes popularitet, handler om interaktion med deres følgere. Børn og unge oplever, at de har noget at skulle have sagt, og de føler sig inddraget i fællesskabet med andre fans og følgere.
Youtuberne er på samme tid noget nyt og noget meget velkendt. Interaktionen mellem værter og publikum har om noget været fremtrædende i børne-tv, hvor børn har kunnet sende tegninger og breve eller ringe ind og deltage i programmet.
På YouTube er interaktionen blot endnu mere fremtrædende, og kommentarsporene vidner om, at følgerne føler sig set og imødekommet af youtuberne.
Det humoristiske, fjollede, slapstick-agtige er ligeledes velkendt fra andre medier og genrer. 1970’ernes og 80’ernes børne-tv på DR dyrkede om noget denne grænsesøgende og meget kropslige humor, som altid har tiltalt børn og barnlige sjæle.
Kigget ind i teenageverdenen med bumser og menstruation eller Rasmus Brohaves ‘Hvad kan jeg blive?’ er public service og målgruppebevidst folkeoplysning i sin reneste form.
\ Læs mere
Legen på YouTube er som legen på fodboldbanen
Nogle børn nøjes ikke med at lade sig inspirere ved at se andre på YouTube, men vil gerne selv deltage i legen med genrer og udtryksformer.
Her er tale om en prosumerkultur (producer + consumer), hvor børnene både forbruger medieindhold og selv er med til at skabe det.
Som forældre er det væsentligt at forstå, at der er tale om en leg på samme måde, som man på fodboldbanen kan lege, at man er professionel fodboldspiller. For mindre børn er det til og med en leg, der understøtter de kommunikative og mediemæssige kompetencer, som de får brug for, når de vokser op.
Der er masser af ting, man som voksen og forælder kan være kritisk over for, når det drejer sig om YouTube:
de uigennemsigtige kommercielle modeller, den skjulte reklame, den uendelige stræben efter likes, click og følgere og ikke mindst risikoen for, at børn og unge udsætter sig selv for en eksponering, som de ikke kan overskue konsekvenserne af.
Men at affeje konceptet som narcissistisk og indholdstomt holder, i min optik, ikke.