Er du kuglestøber eller passiv, når du er vidne til mobning?
Mange danskere er hvert år vidner til mobning på deres arbejde, og forskere opfordrer nu til handling. Som en begyndelse kan du tænke over, hvordan du selv reagerer, når du oplever, at andre bliver mobbet.

Mobning er et udbredt fænomen på flere danske arbejdspladser, og mange har oplevet, at deres kolleger er blevet udsat for negative handlinger. Her kan du læse mere om, hvad du skal gøre som vidne til mobning. (Foto: flickr.com/Trizoultro)

Mobning er et udbredt fænomen på flere danske arbejdspladser, og mange har oplevet, at deres kolleger er blevet udsat for negative handlinger. Her kan du læse mere om, hvad du skal gøre som vidne til mobning. (Foto: flickr.com/Trizoultro)

Du sidder ved frokostbordet og kan mærke spændingen i rummet. Lone ser vred ud på stolen to pladser til højre for dig, og Karen og Jesper fniser fortroligt med ansigterne vendt ned i bordet. Susanne sidder stille og piller ved sine negle, mens hun gør alt for at undgå at lægge mærke til Lones brystkasse, som hidsigt hæver sig op og ned.

Er du Karen, Jesper, Susanne eller måske Lone i denne situation?

Vi skal være bevidste

Fakta: De seks vidnetyper
  • De seks vidnetyper til mobning er udviklet på baggrund af rapporten Fri for mobning.
  • Rapporten er lavet i samarbejde med Branche Arbejdsmiljørådet i 2014.
  • Der henvises i rapporten til tal fra Det Nationale Center for Arbejdsmiljø, der viser, at omkring hver tredje dansker har været vidne til mobning på arbejdspladsen i 2012.

Erhvervspsykolog og ph.d. i mobning Eva Gemzøe Mikkelsen har i samarbejde med Annie Høgh, der er professor i psykologi på Københavns Universitet, identificeret seks måder, vi typisk reagerer på, når vi er vidner til andre, der bliver mobbet.

De seks vidnetyper er et redskab til dialog, der skal løse konflikter på ni virksomheder i Danmark og er en del af kampagnen Grib ind mod mobning.

»Nogle støtter den mobbede, men andre er passive. Det bedste er at gribe ind, når man oplever, at nogen bliver mobbet,« fortæller Annie Høgh.

»Når vi forholder os til, hvordan vi agerer, når vi er vidner til mobning, bliver vi mere bevidste om os selv. Det gør os bedre i stand til at gribe ind overfor mobning,« uddyber Eva Gemzøe Mikkelsen.

LÆS OGSÅ: Mobning på arbejdspladsen giver søvnproblemer

De seks vidnetyper

Så hvordan reagerer du, når andre omkring dig bliver mobbet?

  • Kuglestøberen

Du er den, der sætter mobningen i gang, ved eksempelvis at invitere alle dine kolleger til fredagsøl hos dig, på nær Lone, som du ikke kan lide.

  • Assistenten

Du er medløberen der giver kulestøberen ret i, at Lone ikke skal inviteres, og at der slet ikke er noget at have dårlig samvittighed over.

  • Den passive

Du dropper fredagsøllen, fordi du synes det er mærkeligt, at Lone ikke er inviteret, men siger ikke noget til de andre om, hvordan du har det.

  • Sympatisøren

Du synes egentlig, det er synd for Lone, at hun ikke må komme med, så du trækker hende til side og siger, at de andre er for meget, og at du godt kan forstå, hvis hun er vred eller ked af det. Du siger ikke noget til kuglestøberen eller assistenten.

  • Forsvareren

Du er frådende af raseri over, at Lone bliver behandlet så dårligt, og du siger med det samme til kuglestøberen, at det er virkelig tarveligt, mens Lone står bagved og ser på.

  • Mægleren

Du vil ikke finde dig i, at Lone bliver udelukket for fællesskabet, så idet du hører, at Kuglestøberen og Assistenten har planer om at holde fredagsøl uden hende, går du over til dem og siger, at du synes det er ærgerligt, at Lone ikke er inviteret, og at de bør sætte sig sammen og tale om, hvad det er for nogle spændinger, der er mellem dem.

De seks vidnetyper er udviklet af erhvervspsykologerne Eva Gemzøe Mikkelsen og Tine Ravn Holmegaard. (Foto: Illustration i Rapporten Fri for mobning)

LÆS OGSÅ: Sådan afsløres mobning på arbejdspladsen

Det bedste vidne er den neutrale mægler

Rapporten er inspireret af australsk forskning fra Murdoch og Edith Cowan University, som viser, at vidner til mobning er placeret mellem to yderpunkter, nemlig om man er aktiv eller passiv i den mobning, som foregår.

Den fastslår, at den bedste måde at agere på, når man oplever mobning, er at være den neutrale mægler, som går ind i konflikten uden nødvendigvis at tage side:

»Vidnerne er et vigtigt redskab til at undgå udvikling af mobning, fordi de er den tredjepart, der kan gå ind og løfte en konflikt ud af den personlige krig og arbejde med de modsætninger, der udløste konflikten,« uddyber Charlotte Bloch, der er lektor på Sociologisk Institut på Københavns Universitet i rapporten Fri for mobning.

LÆS OGSÅ: Mobning giver traumesymptomer

Det kan være svært at handle

Men hvorfor handler vi så ikke altid, når vi ser andre blive mobbet?

»I den ideelle verden blander folk sig, men det er langtfra altid tilfældet. Jeg mener, at der er en tendens til, at vi er passive og ikke vil ind i orkanens øje, når nogen skændes. Det gør samtidig, at vi måske slet ikke ser, hvad der foregår,« fortæller Åse Høgsbro Lading, der er lektor og forsker i Arbejdsliv og Pædagogik på Roskilde Universitet.

Hun har ikke deltaget i arbejdet med rapporten, men er enig med Annie Høgh i, at frygten for selv at ende som offer for mobning, overvælder os, og gør os passive.

»Derfor er det desværre ikke den neutrale mægler, vi ser allerflest af,« tilføjer Åse Høgsbro Lading.

LÆS OGSÅ: Mange lærere overser mobning

Pres på arbejdet giver dårlig mobbekultur

Åse Høgsbro Lading forklarer, at mobning ikke kun handler om enkelte personer, som irriterer hinanden:

»Det kommer ofte som resultat af en negativ kultur på arbejdet, hvor medarbejdere får deres utilfredshed ud ved at bagtale og mobbe personer, der måske er lidt anderledes end de fleste andre. I stedet for at vende det indad eller mod mængden og organiseringen af opgaverne, vender man utilfredsheden mod andre.« 

Hun mener, at vi har en tendens til at presse os selv til det yderste for at opnå succes og anerkendelse fra vores arbejdsplads:

»Vi har jo den her nye organisationskultur, hvor det handler om at være stærk, gå forrest og ikke være tudeprinsesser. Det store pres om at være en succes gør, at folk opfører sig mindre ordentligt over for hinanden. Derfor skal man være opmærksom på sig selv, hvorfor man er vred og få det sagt højt,« siger hun.

LÆS OGSÅ: Mobning påvirker helbredet

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk