Forskere har længe haft en ide om, at mobning i barndommen kan påvirke det mentale helbred senere i livet. Flere studier peger på at mobbeofre oftere oplever psykiske problemer som angst og depression som voksne.
Men der er også noget, der tyder på en sammenhæng mellem mobning og fysiske helbredsproblemer som smerter, søvnproblemer og en øget tendens til sygdom.
Og nu viser resultaterne fra en stor amerikansk undersøgelse, hvordan dette kan hænge sammen:
Mobning ser ud til at påvirke niveauerne af betændelse i kroppen. Sådan en kronisk betændelse er forbundet med øget risiko for en lang række sygdomme, som metabolisk syndrom og hjertesygdomme.
20 år langt studie
Resultaterne udspringer fra det såkaldte Great Smokey Mountains Study, som har fulgt 1.420 personer i mere end 20 år, skriver William E. Copeland og hans kollegaer i ugens udgave af PNAS.
Deltagerne har afgivet blodprøver og besvaret spørgsmål, der blandt andet vedrørte mobning.
På den måde kunne forskerne kortlægge variationen i niveauerne af proteinet CRP hos deltagerne over lang tid og sammenligne disse værdier med en række andre faktorer i deltagernes liv.
Forskerne undersøgte flere forskellige grupper: Mobbeofre, folk, der både mobbede selv og blev mobbet, mobberne og en kontrolgruppe, der aldrig havde været involveret i mobning på den ene eller den anden måde.
Resultaterne afslørede en forventet, men deprimerende sammenhæng.
Godt for mobberne
Mobbeofrenes niveauer af CRP i voksenalderen var langt højere end alle de andre gruppers. Værdierne steg desuden i takt med hyppigheden af mobningerne.
Tallene tyder på, at mobning kan forandre niveauerne af betændelse i kroppen i lige så høj grad som andre tidlige traumatiske oplevelser som for eksempel børnemishandling.
Men prøverne tegner også et større billede af, hvilke effekter mobning kan have på længere sigt. Det kan nemlig også have en positiv effekt at mobbe andre.
For alt imens det at blive mobbet øgede niveauet af betændelsestilstande i kroppen, var der en modsat sammenhæng mellem betændelse og mobberne selv.
Få negative konsekvenser for mobberne
Deltagerne, der både mobbede og blev mobbet, havde omtrent de samme niveauer af CRP som kontrolgruppen. Men mobberne kom ud som de store vindere: De havde de allerlaveste niveauer af betændelse i kroppen.
Tidligere forskning har vist at mobbere oplever få negative konsekvenser mentalt og socialt. Og nu tyder noget altså på, at plageånderne tilmed opnår et stærkere immunforsvar, når de styrker deres sociale status på andres bekostning.
Forskerne mener, at de nye resultater kan være et indspark til nye tiltag. Udover at arbejde på at reducere mobning, bør man også gøre noget for at reducere betændelsesniveauerne hos mobbeofrene.
På den måde kan man måske afværge nogle af de langsigtede helbredsmæssige konsekvenser af mobning.
© forskning.no Oversat af Anna Bestle