Forestil dig, at en landmand kunne droppe sprøjtemidlerne og gøre sit landbrug økologisk, mens han samtidig sparede penge, fik et større udbytte og en bedre kvalitet af sine afgrøder.
Det lyder næsten for godt til at være sandt, men det ser faktisk ud til at være muligt flere steder i verden. Tricket er ganske simpelt: Smid sprøjtemidlerne ud og erstat dem med myrekolonier.
Myrerne er ikke kun en nyttig skadedyrsbekæmper – de er også en bæredygtig, sund og proteinrig fødevare, som kan hjælpe med at mætte verdens fattigste mennesker.
Gammel idé, ny opdagelse
Idéen er ikke ny. Man ved, at kineserne helt tilbage i år 304 brugte myrer til at bekæmpe skadedyr i deres citrusplantager. Men indtil nu har brugen af myrer været begrænset, blandt andet fordi det er meget besværligt at hente myrekolonier i naturen.
Nu har danske forskere fundet ud af, hvordan man i stedet kan lave sine egne myrekolonier fra bunden.
»Efter flere års forgæves forsøg har vi endelig fundet ud af, hvordan man kan indsamle befrugtede myredronninger, og det er et stort gennembrud,« siger Joachim Offenberg, som er postdoc ved DMU, afdeling for terrestrisk økologi.
Dronningefælder og myrefarme
Sammen med Mogens G. Nielsen fra Aarhus Universitet og Renkang Peng fra Charles Darwin University i Australien har han fundet ud af, hvordan man kan bruge små fælder til at opsamle de befrugtede dronninger, når de vender tilbage efter at have parret sig i luften.
Når først dronningen har lagt æg, kan man tilføje fremmede pupper og larver til den nyopstartede koloni, og på den måde kan man hurtigt booste antallet af myrer.
»Det betyder, at vi kan lave vores egne myrefarme. På den måde bliver myrerne meget lettere tilgængelige, og det kan give dem en langt større udbredelse, end de har i dag,« siger Joachim Offenberg.
Aggressive myrer forsvarer afgrøder
Indtil videre er det især vævermyren, Oecophylla smaragdina, som har vist sig at være effektiv som biokontrol. Vævermyrer bor i træerne, hvor de laver store reder af træets blade. De beskytter deres territorium aggressivt og sørger derfor for at fjerne mange skadedyr.

\ Kilder
- Læs mere: Sustainable weaver ant (Oecophylla smaragdina) farming: harvest yields and effects on worker ant density (2010)
- Læs mere: Weaver Ants Convert Pest Insects into Food – Prospects for the Rural Poor
- Læs mere om projektet “The use of weaver ants for biological pest control in tropical crops” (Aarhus Universitet)