Dårlige læsere magter ikke livslang læring
Den danske arbejdsmarkedspolitik har længe bygget på, at vi skal efteruddanne os. Men svensk doktorafhandling viser, at dårligere læsere har vanskeligt ved livslang læring. Danske efterlønnere læser markant dårligere end ikke-efterlønnere.

Dårlige læsere med en erhvervsfaglig uddannelse videreuddanner sig gennem hele livet, fordi det er påkrævet i deres arbejde. Det viser, at der er et kæmpe motivationsproblem blandt ufaglærte dårlige læsere. (Foto: Colourbox)

Dårlige læsere med en erhvervsfaglig uddannelse videreuddanner sig gennem hele livet, fordi det er påkrævet i deres arbejde. Det viser, at der er et kæmpe motivationsproblem blandt ufaglærte dårlige læsere. (Foto: Colourbox)

Det bedste forsvar mod at se sin arbejdsplads outsourcet til udviklingslande er efteruddannelse.

Det har fagbevægelse og politikere i årevis understreget igen og igen. Men hvis man ikke besidder basale læsefærdigheder, så er efteruddannelse som minimum meget vanskeligt og for nogle helt umuligt.

En ny svensk afhandling fra Gøteborg Universitet viser, at dårligere læsere har svært ved at leve op til idealet om livslang læring.

»Samfundet har nogle implicitte forventninger til den enkeltes kundskaber. Hvis man ikke lever op til dem, så er er man ildestedt,« siger Nadja Carlsson, der står bag afhandlingen.

Efterlønnere læsere dårligt

Afhandlingen har også relevans i Danmark. En undersøgelse fra 2007 viser, at danske efterlønnere læser markant dårligere end andre på arbejdsmarkedet.

Generelt er hele 4 ud af 10 på arbejdsmarkedet dårlige læsere, men for folk der går på efterløn er hele 7 ud af 10 dårlige læsere.

Hvis man kun ser på de kortuddannede, så kan hver fjerde slet ikke læse. Forskerne opfatter det som et overset problem.

»Når de dårlige læsere når til efterlønssalderen, er løbet kørt. De har hele deres liv holdt sig væk fra skolebænken. Når de går ud af skolen som dårlige læsere og ikke tager en erhvervsuddannelse, kan vi se, at de ikke videreuddanner sig i resten af deres arbejdsliv, så når de når efterlønsalderen er det for sent,« siger Torben Pilegaard Jensen fra AKF, der stod bag undersøgelsen.

Man kan godt prøve at lægge en læseundervisning ind i et efteruddannelsesforløb. Men man kan ikke lære folk, der ikke er motiverede, at læse

Knud Illeris

Personer, der var dårlige læsere i folkeskolen, men alligevel gennemførte en uddannelse som for eksempel smed, har markant mere videre- og efteruddannelse.

»I modsætning til ufaglærte dårlige læsere, så videreuddanner dårlige læsere med en erhvervsfaglig uddannelse sig gennem hele livet, fordi det er påkrævet i deres arbejde. Det viser, at der er et kæmpe motivationsproblem blandt ufaglærte dårlige læsere,« siger Torben Pilegaard Jensen.

Det bliver bakket op af dansk læringsforsknings grand old man pensioneret professor Knud Illeris. Han mener ikke, at problemet bliver løst ved at forsøge at forbedre dårlige læseres læsekundskaber.

»Man kan godt prøve at lægge en læseundervisning ind i et efteruddannelsesforløb. Men man kan ikke lære folk, der ikke er motiverede, at læse. Motivationen er nok et af de centrale problemer i forhold til livslang læring,« siger Knud Illeris.

Skærmer sig mod nederlag

Den svenske forsker peger også på motivation som et problem.

Hendes interviews tyder på, at den ringe motivation skyldes, at man ikke ønsker at konfrontere sig selv med sine ringe evner.

»Der er en eksistentiel dimension, hvor individer sammenligner sig med andre og føler mindreværd,« siger hun.

I afhandlingen har hun foretaget kvalitative interviews med 56 voksne. Flere af dem har haft ansvarsfulde stillinger som mellemledere i virksomheder. Men i forbindelse med, at de har mistet deres job, er de nu placeret i voksenundervisning, hvor Nadja Carlsson har interviewet dem.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.