I det sydlige Vietnam er en gruppe arkæologer stødt på et overraskende remedie: Et mindst 2.000 år gammelt strengeinstrument lavet af hjortegevir.
Det er et af de tidligste eksempler på den her type af instrumenter, som er blevet fundet i det sydøstlige Asien, stort set kun overgået af primitive slaginstrumenter af sten.
Det fremgår af et nyt studie, der er blevet publiceret i tidsskriftet Antiquity.
Fundet er på den måde med til at fortælle historien om, hvordan musik i Asien over flere tusind år udviklede sig til, hvad det er i dag.
Det skriver Antiquity i en pressemeddelelse.
Instrumentet er cirka 35 centimeter langt og har et hul i den ene ende, hvor en kile kunne sidde fast, så det var muligt at stemme det ligesom på en guitar.
Desuden kunne arkæologerne også konstatere, at instrumentet havde en form for bro, som har holdt strengen oppe.
\ Læs mere

En af arkæologerne bag opdagelsen, Campos Fredeliza, der er ph.d-studerende på The Australian National University, forklarer, at fundet viser, at musik spillede en vigtig rolle i de tidligste kulturer i regionen.
»Ligheden mellem de arkæologiske fund, som vi har undersøgt, og de strengeinstrumenter, der stadig bliver spillet på, siger noget om, at traditionel vietnamesisk musik har rødder til områdets oldtid,« siger Campos Fredeliza.
Arkæologerne er ikke helt sikre på, hvordan man har spillet på instrumentet, og hvordan det har lydt, men de vurderer, at det har mindet om det traditionelle vietnamesiske strengeinstrument K’ný.
Du kan høre, hvordan en K’ný lyder i videoen herunder.
jso