Bib, biib, biiib. En metaldetektor-amatør fangede for nyligt signalet af noget, der nu har vist sig at være en fascinerende skat fra 1200-tallet begravet i Nordtyskland nær grænsen til Danmark.
Ifølge mediet Live Science blev skatten sandsynligvis begravet for omkring 800 år siden ved den forladte vikingeby, Hedeby, nær Slesvig.
Da arkæologerne fik udgravet stedet, fandt de et par sjældne guldøreringe med farverige halvædelsten, en forgyldt møntbroche med arabisk skrift og en ringbroche, to fingerringe og omtrent 30 danske guld- og sølvmønter.

»Der ligger mange uopdagede fund omkring Hedeby, så det er ikke overraskende, at et nyt er gjort lige her. Men det her er et anderledes fund, og særligt guldøreringene er usædvanlige,« fortæller Morten Søvsø, overinspektør og leder af arkæologi-enheden hos Sydvestjyske Museer til Videnskab.dk
Skatten skulle efter sigende være et sammenhængende fund. Det vil sige, at genstandene er blevet gravet ned samlet, på trods af, at genstandene stammer fra vidt forskellige steder og tidspunkter.

Sølvmønterne er fra 1200-tallet og de yngste ser ud til at være en type, der cirkulerede som rigsmønt i Danmark i tidsrummet 1234-55. De ædelstenssmykkede guldøreringe er nærmere fra 1100-tallet og vurderes at være et smykke fra et af middelhavslandene. .
»Det er helt klart nogle øreringe, der har tilhørt en fornem kvinde. De er virkelig fine og meget sjældne, så det er bestemt ikke noget, hvem som helst har rendt rundt med. Det peger i retningen af et højstatus-miljø,« forklarer Morten Søvsø til Videnskab.dk

Ingen ved endnu, hvorfor den værdifulde skat blev begravet. Men ser man tilbage på tiden, kunne der være flere årsager til, at genstandene blev efterladt under jorden, påpeger Morten Søvsø.
»Det kan være alt fra en opsparing, man har gravet ned, til ufredstider, eller at der i hu-hej-hast er sket noget, der gør, at man har måtte gemme sine værdigenstande. Og så kan det være, der skete noget utilsigtet, der gjorde, at det aldrig blev gravet op igen,« gisner han.