2. Verdenskrig førte til en fordobling af voldtægter i Danmark
Under tyskernes besættelse af Danmark fra 1940 til 1945 blev antallet af voldtægter fordoblet og sexforbrydelser steg danskerne imellem med op til 50 procent, viser ny dansk forskning. »Det er frygteligt, men ikke overraskende,« mener en voldsforsker.
2. Verdenskrig voldtægter sexforbrydelser stigning fordobling

Antallet af voldtægter steg radikalt i årene under tyskernes besættelse af Danmark. Årsagen handler måske om et samfund under et ekstremt pres, mener den danske forsker bag studiet. (Foto: Shutterstock).

Antallet af voldtægter steg radikalt i årene under tyskernes besættelse af Danmark. Årsagen handler måske om et samfund under et ekstremt pres, mener den danske forsker bag studiet. (Foto: Shutterstock).

»Jeg synes bare, det var så vildt.«

Sådan var den første tanke, der poppede op i historiker Sofie Lene Baks bevidsthed, da hun analyserede kriminaldata over anmeldelser og domfældelser af voldtægter og sex-krænkelser i Danmark under den tyske besættelse fra 1940 til 1945.

»Der sker en dramatisk stigning i domfældelser for sexforbrydelser i perioden, der fordobles. Ud over voldtægt stiger også omfanget af blufærdighedskrænkelser, som dengang var defineret ved eksempelvis blotteri, forsøg på voldtægt eller tvungen oralsex med op til 50 procent,« forklarer Sofie Lene Bak, der er lektor i historie på Saxo-Instituttet – Arkæologi, Etnologi, Historie og Græsk og Latin, som hører under Københavns Universitet.

Hun har i sit nye studie analyseret data fra blandt andet Danmarks Statistik over anmeldte sexforbrydelser fra 1938 og frem til 1955. Derudover har hun tolket på, hvorfor så mange danske mænd pludselig forgreb sig på kvinder under den tyske besættelse. 

 

Krigen forandrede danskerne for altid

Sofie Lene bak mener, at en af årsagerne til den markante stigning i seksuelle overgreb under besættelsen kan være, at samfundet var udsat for et ekstremt pres.

»Danskerne var udsat for et øget pres i forhold til at få hverdagen til at fungere på flere fronter. Der var rationering af maden og varer, man pludselig ikke kunne få. Derudover var der borgerkrigslignende tilstande og kampe mellem det dansk-tyske terrorkorps og modstandsbevægelsen. Danskerne stod derfor ofte op til synet af lig i gaderne, hvilket også gjorde, at de fleste følte en høj grad af angst,« forklarer hun.

Krigen skabte en »forråelse« i samfundet, der betød, at normerne og vores ellers respektfulde måde at omgås hinanden på blev forkastet, mener Sofie Lene Bak.

»Mine data viser, at kriminalitet som tyveri og indbrud også steg under besættelsen. Det tyder på, at der sker en ændring i vores væremåde som danskere. Krigen forandrer en grundlæggende tillid i samfundet, fordi almindelige mennesker frygter overgreb og kriminalitet i en helt anden grad end før besættelsen,« uddyber hun.

2. Verdenskrig voldtægter blufærdighedskrænkelser tvungen oralsex stigning forråelse

Under krig bliver vores normale, respektfulde måde at omgås hinanden på ofte forkastet. I Danmark steg antallet af voldtægter og blufærdighedskrænkelser markant, viser det nye studie. (Foto: Shutterstock)

Mænd reagerer med vold, kvinder med sorg

Det øgede pres og angsten for en regulær krig i befolkningen gjorde altså, at antallet af sex-forbrydelser og kriminaliteten i samfundet steg markant.

Både mænd og kvinder reagerede med vold, men anmeldelserne om sexforbrydelser er hovedsageligt rettet mod mænd, fortæller Sofie Lene Bak.

»Forskellen i reaktionen hos kønnene handler om vores måde at håndtere vrede og frustrationer på. Kvinder omsætter typisk deres vrede til skyldfølelse og sorg, hvor mænd reagerer anderledes og mere udadvendt,« siger hun, men pointerer samtidig, at det blot er en mulig tolkning på forskellen.

 

»Stigningen er ikke overraskende«

Stigningen i antallet af anmeldte sexforbrydelser under og efter besættelsen overrasker ikke Robin May Schott, der er seniorforsker på Institut for Fred, Risiko og Vold på det Danske Institut for Internationale Studier (DIIS) i København.

»Sexforbrydelser er et fænomen, man ofte ser under krigssituationer, hvor tilliden og respekten over for hinanden kan forsvinde. Der er også forskning fra Eksjugoslavien, der viser, at der efter krigen var en voldsom stigning i hustruvold begået af mænd, der selv havde været udsat for vold,« siger Robin May Schott, der har læst studiet.

Hun tilføjer, at når et land er under angreb, kan det ofte have en transformerende effekt på civilbefolkningen og dens omgivelser.

2. Verdenskrig voldtægter blufærdighedskrænkelser tvungen oralsex stigning forråelse

»Selv vores forhold til himlen over vores hoveder ændrer sig under krig,« fortæller voldsforskeren Robin May Schott. Hun refererer til krigen i Syrien, hvor tøndebomber regner ned over de civile. (Foto: Shutterstock)

»Alt ændrer sig under krig. I Syrien påvirker krigen eksempelvis befolkningens forhold til himlen, fordi de frygter at få en bombe i hovedet. Andre forhold som mad, familie, medicinsk behandling og skolegang ændrer sig ligeledes ofte markant. Derfor er det ikke overraskende, at forholdet til seksualitet også ændrer sig,« siger hun.

Selvom Robin May Schott finder studiets registerundersøgelse pålidelig og grundig, mener hun, at forholdet mellem stresstilstand i en befolkning og frygt, vrede og stress hos det enkelte individ, bør uddybes yderligere, før man kan fortolke betydningen af stigningen i sexforbrydelser.

»Det kan ske igen«

Ud over at krig ændrer på væremåder og vores forhold til omgivelserne, mens den står på, kan den også få blivende konsekvenser for et samfund, påpeger Sofie Lene Bak.

2. Verdenskrig voldtægter blufærdighedskrænkelser tvungen oralsex stigning forråelse

Det kan ikke udelukkes, at en stresstilstand kan genskabe den samme forråelse, som der opstod under 2. Verdenskrig og den tyske besættelse af Danmark, mener Sofie Lene Bak. Derfor er det væsentligt at forske videre i, hvordan frygt for terrorangreb påvirker os. (Foto: Shutterstock)

»Tendensen til flere sexforbrydelser og voldtægter aftager ikke, efter de tyske tropper har overgivet sig, sådan som man måske ville tro. Antallet af voldtægter har desværre stabiliseret sig på et højere niveau efter krigen. Der skete simpelthen en brutalisering og forstyrrelse af civilsamfundet, som trækker spor helt frem til i dag,« siger hun.

Derfor er forskning i de mekanismer, der opstår hos mennesker under krig, vigtige at undersøge nærmere, mener Sofie Lene Bak.

»Det er vigtigt, at vi forstår, hvorfor kriminalitetsbilledet ser ud, som det gør i dag, for så kan vi arbejde mere målrettet med at forhindre lignende situationer. Vi skal forhindre, at folk bliver bragt i en stresstilstand, hvor de udviser denne form for adfærd,« siger hun og afslutter:

»Det behøver ikke være pres på grund af krig, der kan give en lignende stigning i sexforbrydelser. Eksempelvis kan man forestille sig, at frygten for terror kan afføde lignende processer, og derfor er det vigtigt, at vi forsker videre i, hvordan folk reagerer under pres.«

Det tog Sofie Lene Bak højde for i sin analyse

Når man laver en så omfattende registerundersøgelse af tal fra kriminalrapporter og Danmarks Statistik, er der meget, man bør tage højde for.

Det er vigtigt at se på samtiden, og hvilke faktorer der ellers kunne påvirke sexforbrydelsernes stigning i de år, forklarer Sofie Lene Bak.

Derfor har hun forsøgt at tage højde for følgende tendenser i samtiden:

  • Under besættelsen var der skærpede straffe, hvis mænd havde sex med andre mænd, hvilket tidligere forskning udlægger som en mulig forklaring på det stigende antal anmeldelser af sexforbrydelser.

  • Men den faktor er der ifølge Sofie Lene Bak taget højde for i analysen: »Jeg kan konkludere, at faktorer som såkaldt kriminel homoseksualitet, herunder mandlig prostitution, ikke alene kan være forklaringen på stigningen. Disse typer sexforbrydelser udgør kun to procent af anmeldelserne på landsplan,« siger hun.

  • Derudover har hun taget højde for, at der i årene op til og under besættelsen var et skærpet fokus på seksuelle overgreb på børn: »Som jeg tolker det, er der en reel stigning i blufærdighedskrænkelser og voldtægt, der ikke kan forklares med flere anmeldelser på grund af en skærpet opmærksomhed på homoseksualitet, pædofili eller mandlig prostitution, der ellers kunne være udslagsgivende,« afslutter hun.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk