At stå på hovedet op ad en væg, gå i bro og trække vejret dybt helt ned i maven, kan ifølge en canadisk pilotundersøgelse hjælpe på eftervirkningerne af behandling mod brystkræft.
Kvinder, der har gennemgået behandling for brystkræft, oplever ofte smerter, træthed og depression. Ifølge den nye undersøgelse, hvor 17 kvinder har besvaret en lang række spørgsmål før og efter 12 ugers yoga undervisning, oplevede 94 procent en forbedret livskvalitet.
Kvinderne oplyste blandt andet, at de var mere glade og mindre trætte, og beskrev også mindre stress, angst og depression efter forløbet med yoga-timer.
Deltagerne har gået til en form for yoga, der hedder Iyengar, som ifølge undersøgelsen også kan dyrkes af svækkede patienter.
»I Iyengar yoga kan folk, der er immobile eller syge, også deltage,« siger Amy Speed-Andrews, ph.d. ved University of Alberta, som har stået i spidsen for pilotundersøgelsen.
\ Fakta
»Til dato har studier af yoga og kræft-overlevere inkluderet en vifte af yoga-teknikker, som er meget forskellige, hvilket har gjort det sværere at bruge resultaterne,« siger hun.
Nye resultater på vej
Til september påbegynder forskningsgruppen bag pilotundersøgelsen et nyt studium for at underbygge resultaterne.
»Det næste skridt vil være at efterprøve vores resultater i en større kontrolundersøgelse. Fordi vi ikke havde en kontrolgruppe, kan vi ikke definitivt konkludere om forbedringerne var et resultat af Iyengar-yoga, eller noget andet i kvindernes liv,« siger Amy Speed-Andrews.
En større amerikansk undersøgelse, som forventes publiceret snart, viser lignende resultater. Den er foretaget på 410 kræftoverlevere og viser, at 22 procent havde forbedret søvnkvalitet, og at 29 procent oplevede mindre træthed i løbet af dagen efter en måneds yoga og meditation.
»Meget, meget få – om nogen – behandlinger mod søvnproblemer og udmattelse, som kræftoverlevere oplever, virker særlig godt eller særlig længe. Men denne undersøgelse peger på en simpel, ikke-medicinsk behandlingsform, som læger kan anbefale til at hjælpe patienter med forskellige meget almindelige kræft-relaterede problemer, « siger Karen Mustian, ph.d., University of Rochester Medical Center i en pressemeddelelse. Hun står i spidsen for den store amerikanske undersøgelse, som endnu ikke er publiceret i sin helhed.
Klar dokumentation mangler
Vi kender flere undersøgelser, der tyder på, at yoga kan have en god effekt på kræftoverlevere…
Christine Paludan-Müller
Der findes ikke store danske undersøgelser om kræftpatienter inden for det alternative område, så Kræftens Bekæmpelse støtter sig til den internationale forskning på området.
»Vi kender flere undersøgelser, der tyder på, at yoga kan have en god effekt på kræft-overlevere,« siger Christine Paludan-Müller, cand.brom og projektleder i Kræftens Bekæmpelse.
En undersøgelse fra 2006 viser, at en tredjedel af de danske brystkræftpatienter anvender alternativ behandling samtidig med eller efter den medicinske behandling. Kræftens Bekæmpelse er derfor interesserede i dokumentation på alternativ behandling, som blandt andet yoga.
»Vi anbefaler kræft-overlevere at dyrke fysisk aktivitet, fordi det har en dokumenteret effekt og herunder også yoga. Vi udbyder også yogakurser i nogle af vores rådgivningscentre. Den amerikanske undersøgelse lyder lovende, men vi afventer stadig publicering, der viser en særlig dokumenteret effekt ved præcis yoga,« siger Christine Paludan-Müller.