Video: Forsker forklarer leverforskning til sin 7-årige datter
Leveren er en livsvigtig legemsdel. Se lektor Maja Thiele forklare 7-årige Frida, hvordan man forsker i leversygdomme.

Se den omtalte video her. Lektor og læge Maja Thiele forklarer sin nysgerrige datter Frida om fedtleversygdomme og skrumpelevere. (Video: Kristian Højgaard Nielsen)

Se den omtalte video her. Lektor og læge Maja Thiele forklarer sin nysgerrige datter Frida om fedtleversygdomme og skrumpelevere. (Video: Kristian Højgaard Nielsen)

»Ved du, hvorfor den er blevet syg?«

»Nej.«

»Den er helt fyldt med fedt. Det er lidt ligesom, hvis du spiser leverpostej.«

Læge og lektor ved Syddansk Universitet Maja Thiele sidder og ser på et billede af en lever med sin datter Frida på syv år.

Maja Thiele forsker nemlig i leversygdomme på Odense Universitetshospital og har i denne video sat sig for at forklare sin datter, hvad det er, hun arbejder med til daglig.

Maja Thiele forklarer blandt andet den nysgerrige Frida (der allerede ved, hvor leveren sidder i kroppen!) om fedtleverbetændelse, og hvordan man kan forebygge det.

Du kan ikke mærke din lever

»Jeg prøver at se, om man kan finde folk, som har en dårlig lever, der er på vej til at blive dårligere – altså før, den er blevet så syg her,« siger Maja Thiele og peger på en illustration af en mørk og indskrumpet lever, en såkaldt skrumpelever.

Forskerzonen

Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde. Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.

Eftersom leveren ikke har nogle nerver, kan man ikke selv mærke, om man er ved at få en leversygdom. Her må forskere og sundhedssystemet træde til. 

Hvordan hun konkret forsker i at opdage og bekæmpe leversygdomme, kan du høre den pædagogiske forklaring på i videoen – efterfulgt af en opsummering ’for de voksne’.

Vil du hjælpe leverforskerne og samtidig få scannet din lever med elastografi? Det store screeningsstudie i Odense mangler stadig 4.000 frivillige i aldersgruppen 30-75 år. Du kan læse mere og tilmelde dig via dette link.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om, hvordan forskerne tog billedet af atomerme.