»Ved du, hvorfor den er blevet syg?«
»Nej.«
»Den er helt fyldt med fedt. Det er lidt ligesom, hvis du spiser leverpostej.«
Læge og lektor ved Syddansk Universitet Maja Thiele sidder og ser på et billede af en lever med sin datter Frida på syv år.
Maja Thiele forsker nemlig i leversygdomme på Odense Universitetshospital og har i denne video sat sig for at forklare sin datter, hvad det er, hun arbejder med til daglig.
Maja Thiele forklarer blandt andet den nysgerrige Frida (der allerede ved, hvor leveren sidder i kroppen!) om fedtleverbetændelse, og hvordan man kan forebygge det.
Du kan ikke mærke din lever
»Jeg prøver at se, om man kan finde folk, som har en dårlig lever, der er på vej til at blive dårligere – altså før, den er blevet så syg her,« siger Maja Thiele og peger på en illustration af en mørk og indskrumpet lever, en såkaldt skrumpelever.
Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde. Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.
Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.
Eftersom leveren ikke har nogle nerver, kan man ikke selv mærke, om man er ved at få en leversygdom. Her må forskere og sundhedssystemet træde til.
Hvordan hun konkret forsker i at opdage og bekæmpe leversygdomme, kan du høre den pædagogiske forklaring på i videoen – efterfulgt af en opsummering ’for de voksne’.