Video: Forsker forklarer leverforskning til sin 7-årige datter
Leveren er en livsvigtig legemsdel. Se lektor Maja Thiele forklare 7-årige Frida, hvordan man forsker i leversygdomme.

Se den omtalte video her. Lektor og læge Maja Thiele forklarer sin nysgerrige datter Frida om fedtleversygdomme og skrumpelevere. (Video: Kristian Højgaard Nielsen)

Se den omtalte video her. Lektor og læge Maja Thiele forklarer sin nysgerrige datter Frida om fedtleversygdomme og skrumpelevere. (Video: Kristian Højgaard Nielsen)

»Ved du, hvorfor den er blevet syg?«

»Nej.«

»Den er helt fyldt med fedt. Det er lidt ligesom, hvis du spiser leverpostej.«

Læge og lektor ved Syddansk Universitet Maja Thiele sidder og ser på et billede af en lever med sin datter Frida på syv år.

Maja Thiele forsker nemlig i leversygdomme på Odense Universitetshospital og har i denne video sat sig for at forklare sin datter, hvad det er, hun arbejder med til daglig.

Maja Thiele forklarer blandt andet den nysgerrige Frida (der allerede ved, hvor leveren sidder i kroppen!) om fedtleverbetændelse, og hvordan man kan forebygge det.

Du kan ikke mærke din lever

»Jeg prøver at se, om man kan finde folk, som har en dårlig lever, der er på vej til at blive dårligere – altså før, den er blevet så syg her,« siger Maja Thiele og peger på en illustration af en mørk og indskrumpet lever, en såkaldt skrumpelever.

Forskerzonen

Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde. Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.

Eftersom leveren ikke har nogle nerver, kan man ikke selv mærke, om man er ved at få en leversygdom. Her må forskere og sundhedssystemet træde til. 

Hvordan hun konkret forsker i at opdage og bekæmpe leversygdomme, kan du høre den pædagogiske forklaring på i videoen – efterfulgt af en opsummering ’for de voksne’.

Vil du hjælpe leverforskerne og samtidig få scannet din lever med elastografi? Det store screeningsstudie i Odense mangler stadig 4.000 frivillige i aldersgruppen 30-75 år. Du kan læse mere og tilmelde dig via dette link.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk