Testosteron hæmmer mænds evne til at reflektere
Kønshormonet får mænd til at sætte deres lid til mavefornemmelser.
testosteron refleksion intuition

I en test svarede testosteronpåvirkede mænd oftere og hurtigere forkert. (Foto: Shutterstock)

I en test svarede testosteronpåvirkede mænd oftere og hurtigere forkert. (Foto: Shutterstock)

Amerikansk forskning viser, at testosteron slører mænds dømmekraft, idet hormonet får mænd til at forlade sig på hurtige intuitioner, der ofte viser sig at være forkerte.

Det viser et studie, som netop er udgivet i tidsskriftet Psychological Science.

I studiet blev 243 raske mænd tilfældigt udvalgt til at smøre sig ind i enten en testosterongel eller en placebogel.

Derefter blev de sat til at løse nogle logiske opgaver, som indgår i en såkaldt kognitiv refleksionstest. Testens formål er at undersøge, om man er i stand til at tilsidesætte mavefornemmelser og tænke lidt længere over løsningerne på opgaverne.

Sådan blev deltagerne testet

Testen er designet sådan, at spørgsmålene foranlediger et intuitivt svar, som ofte er forkert. For at løse opgaverne korrekt, er man derfor nødt til at tilsidesætte den første indskydelse.

Et eksempel: Et baseballbat og en bold koster tilsammen 1,10 dollar. Battet koster 1 dollar mere end bolden. Hvad koster bolden?

Det rigtige svar er 0,05 dollar, men ifølge forskerne vil mange intuitivt tro, at svaret er 0,10 dollar.

Foruden refleksionstesten skulle forsøgsdeltagerne tage en matematiktest, så forskerne kunne tage højde for deltagernes matematikevner.

Meget færre korrekte svar

Den gruppe mænd, der fik en dosis testosteron, klarede sig betydeligt dårligere i testen end placebogruppen.

De besvarede i gennemsnit 20 procent færre spørgsmål korrekt. Desuden afgav testosterongruppen forkerte svar hurtigere end placebogruppen, og de var længere tid om at svare korrekt.

»Det er et markant resultat. Vi ved fra tidligere studier, at testosteron er associeret med aggression og manglende impulskontrol, men her viser vi for første gang, at forhøjet testosteron faktisk har en direkte effekt på mænds refleksionsevne,« siger Amos Nadler, der er ph.d. og lektor på Ivey Business School i Canada.

Han er en af forskerne bag studiet.

Intuition er nyttigt i nogle situationer

Ifølge forskerne kan effekten hænge sammen med, at testosteron øger selvtilliden. Hvis man har mere selvtillid, er man mindre tilbøjelig til at tvivle på, at ens første indskydelse er korrekt.

Der er både negative og positive sider af effekten.

»Testosteron forringer vores beslutninger, og det er selvfølgelig skidt, hvis man står i en komplekst dilemma, hvor det er vigtigt at vælge rigtigt,« siger Amos Nadler.

»Omvendt kan testosteron være nyttigt i situationer, hvor der er brug for handlekraft og selvtillid. Det kunne være på datingmarkedet, aktiemarkedet, eller når man dyrker sport.«

Mindsker aktiviteten i pandelappen

I forskningsartiklen fremgår det, at studiet underbygger viden om, hvordan testosteron påvirker hjernen.

Evnen til at stoppe op og reflektere er forbundet med regioner i den del af hjernen, der kaldes den præfrontale cortex – eller pandelappen. I den samme hjerneregion findes der androgene receptorer, som testosteron binder sig til.

»Flere studier har vist, at øget testosteron hænger sammen med mindre aktivitet i de pandelapsregioner, der har med vores refleksionsevne at gøre,« siger Amos Nadler.

Han foreslår desuden en evolutionær forklaring på fænomenet.

»Vi ved, at testosteron tilskynder mænd til at reproducere, bekæmpe modstandere og øge deres status i flokken. Hvis man tænker for meget over disse ting – eksempelvis over de langsigtede konsekvenserne ved at opfostre et barn eller at tabe en slåskamp – mindsker det måske lysten til at forfølge disse instinktive mål,« siger Amos Nadler.

ældre par mand sexlyst testosteron

Nogle ældre mænd tager testosteron, fordi de oplever mindsket sexlyst. Men de bør overveje, om det er værd at få de mulige sideeffekter med, lyder det. (Foto: Shutterstuck)

Forsker: Et spændende resultat

Kamilla Miskowiak, der er professor ved Institut for Psykologi, Københavns Universitet, har læst studiet.

»Det er et meget spændende resultat, og fundet er robust, da studiet er randomiseret, dobbeltblindet og har mange deltagere. Det giver desuden intuitiv mening, at testosteron påvirker kognitionen,« siger hun.

»Men det er vigtigt at pointere, at studiet viser en meget specifik effekt på abstrakt refleksionsevne og ikke på andre kognitive funktioner, der blev målt i studiet. Vi kan ikke konkludere, at testosteron har en effekt på andre kognitive funktioner end refleksionsevnen.«

Kamilla Miskowiak studser også over, at forskerne skriver, at de har udsat forsøgsdeltagerne for syv forskellige tests, men kun rapporterer resultaterne fra den ene test, der omhandler refleksionsevne.

»Vi kan ikke se, hvilke andre tests de har foretaget. Det undrer mig. Det kan betyde, at de har fravalgt at rapportere de andre resultater, fordi de måske har været negative. Men selv hvis det er tilfældet, holder resultatet af refleksionstesten stadig, da effekten er markant.« siger hun.

Amos Nadler fortæller, at de, foruden refleksionsevnen, har undersøgt testosterons indflydelse på bland andet risikovillighed, forbrugerpræferencer, empati og ærlighed, men at de forskellige resultater endnu ikke er udgivet.

Testosteron forbundet med dårligere sprogfærdigheder

Selvom studiet kun omhandler testosterons effekt på mænds refleksionsevne, har andre studier vist, at testosteron kan påvirke andre kognitive funktioner.

Et studie fra 2015 viste, at testosteronbehandling ændrede transkønnedes hjernestruktur. I forsøget hjernescannede man 18 kvinder før og efter en testosteronbehandling i forbindelse med deres kønsskifte til mænd. Efter fire uger på testosteron havde deltagernes hjernestruktur ændret sig i regioner, der har med sprog og evnen til at finde ord at gøre. Der var mindre af den såkaldte grå substans (som består af hjerneceller) i disse regioner. Til gengæld var der mere af den såkaldte hvide substans (hjernens støtteceller).

En af studiets forfattere, Andreas Hahn fra Medical University of Vienna, udtalte dengang i en pressemeddelelse (oversat til dansk):

»Det har længe være velkendt, at højere testosteronniveauer hænger sammen med mindre ordforråd hos børn, og at transseksuelles evne til at finde ord daler efter en testosteronbehandling. Det passer godt med vores fund af mindre grå substans i disse områder af hjernen. Til gengæld er vi overraskede over, at der er mere hvid substans i regionerne. Vores hypotese er, at tabet af grå substans vejer tungere end tilføjelsen af hvid substans, når det gælder evnen til at finde ord.«

Uvist om testosteron påvirker kvinders refleksionsevne

Kvinder producerer også testosteron naturligt, men i meget mindre mængder end mænd. Forskerne ved dog ikke, om testosteron har en lignende effekt på kvinders refleksionsevne.

ansigter genkendelse genkende testosteron

Testosteron har vist sig at kunne forværre kvinders empati. For eksempel blev de dårligere til at tolke ansigtstryk hos andre. (Foto: Shutterstock)

»Vi har ikke testet kvinder, men de producerer meget mindre testosteron og har færre androgene receptorer i hjernen, end mænd har, så det er uklart, om en tilsvarende dosis testosteron har den samme effekt på kvinder, som den har på mænd,« siger Amos Nadler.

Ifølge Kamilla Miskowiak ved man fra andre studier, at testosteron kan påvirke kvinders kognitive evner på andre måder.

»Eksempelvis viste et studie, at en dosis testosteron forværrer kvinders empati, idet de blev dårligere til at tolke andre menneskers ansigtsudtryk. Et andet studie, der testede både kvinder og mænd, viste, at patienter med social angst kan have gavn af testosteron, da det mindskede deres tendens til at undvige øjenkontakt,« siger hun.

Testosterontilskud til diskussion

Blandt sundhedsprofessionelle og i medicinalindustrien diskuteres det, om det er en god idé at give testosterontilskud til ældre mænd, der har en lav naturlig produktion af testosteron.

Det er blevet mere udbredt, at ældre mænd tager testosterontilskud for at bekæmpe nogle af alderdommens tegn, herunder eksempelvis manglende sexlyst.

Ifølge Colin Camerer, der er medforfatter til det amerikanske studie og professor på California Institute of Technology, giver resultaterne af studiet anledning til at overveje fornuften i at tage testosterontilskud.

»Mænd, der tager testosteron for at øge deres sexlyst, bør overveje, om det kan medføre andre negative effekter,« siger han.

Ifølge Kamilla Miskowiak må man imidlertid skelne mellem mænd med et normalt testosteronniveau og mænd med et lavt niveau.

»Forskningen peger i forskellige retninger, men der er nogen evidens for, at testosteron har en positiv effekt på kognitive funktioner hos ældre mænd, der har naturligt lave testosteronniveauer. Men for raske mænd, der ikke døjer med lavt testosteron, er det nok en dårlig idé at tage tilskud,« siger hun.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk