Er du til Gin og Tonic? Smag for bitterhed hænger måske sammen med større hjerne
15 februar 2019

Selvom et nyt studie peger på en sammenhæng mellem hjernestørrelse og det at have smag for det bitre, så skal du nok vente lidt med at bilde de andre i baren ind, at du er klogere end dem, fordi du bestilte en gin og tonic.

Studiet handler nemlig ikke om intelligens, men om at størrelsen på din hjerne kan betyde noget for din smagssans.

Det skriver University of Queensland i en pressemeddelelse.

»Uanset om du kan lide tonicvand eller ej, så vil mennesker med større hjerner typisk synes, at det er mindre bittert end andre,«  siger Daniel Hwang, der står bag det nye studie.

LÆS OGSÅ: Sjove forsøg afslører, hvorfor mennesket har en stor hjerne

Flere end 1.600 mennesker fra Australien og USA har deltaget i forsøget.

  • Størrelsen på deres hjerner blev målt ved hjælp af en MRI-skanner
  • De blev bedt om at rangere deres smagsoplevelser med en række søde og bitre produkter

Blandt andet skulle de smage på stoffet kinin, der er en bitter nøgleingrediens i tonicvand.

LÆS OGSÅ: Studie: Dagdrømmere har mere effektive og kreative hjerner

Det viste sig, at den venstre side af en lille del af hjernen, som hedder entorhinal cortex - et område, der styrer hukommelse, lugtesans og visuel opfattelse - var større hos de forsøgsdeltagere, der fandt kinin mindre bitter. 

Daniel Hwangs håb er, at studiet på sigt kan bruges til at lave nye metoder til behandling af spiseforstyrrelser, hvor man fokuserer på bestemte dele af hjernen, der har med smag at gøre.

Han forestiller sig, at man vil kunne stimulere disse områder med eksempelvis såkaldt transkraniel magnetisk stimulation, en metode, hvor en maskine med spoler skaber magnetiske felter og sætter neuroner i hjernen ud af spil midlertidigt, så de ikke reagerer på normale input.

Studiet er udgivet i Behavioural Brain Research.

LÆS OGSÅ: Forskerens favorit: Kinabarken kurerer malaria og inspirerer til drinks

LÆS OGSÅ: Bitre drikke gør dig til en hård dommer

ele

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.