Forskerens favorit: Kinabarken kurerer malaria og inspirerer til drinks
Statens Naturhistoriske Museums samling af ældgamle herbarieark er et sandt natur-skatkammer. Professor Nina Rønsted viser sin yndlingsbark frem i denne video.

Professor Nina Rønsted fremhæver plantearket med kinabark som noget ganske særligt ud af de millioner af ark, som herbariet på Statens Naturhistoriske Museum rummer. Se videoen og find ud af hvorfor. (Video: Kristian Højgaard Nielsen)

Professor Nina Rønsted fremhæver plantearket med kinabark som noget ganske særligt ud af de millioner af ark, som herbariet på Statens Naturhistoriske Museum rummer. Se videoen og find ud af hvorfor. (Video: Kristian Højgaard Nielsen)

Herbariet på Statens Naturhistoriske Museum gemmer på ark med indsamlede planter gennem 400 år.

Men det er noget helt særligt ud af de næsten tre millioner herbarieark, som Nina Rønsted, professor ved Københavns Universitet og kurator for Botaniske Samlinger på museet, gerne vil vise frem:

»Det er typeeksemplaret af kinabarken – den bark, som blev brugt til behandling af malaria gennem næsten 400 år,« siger Nina Rønsted.

Den røde kinabark (Cinchona pubescens) kom til København fra Ecuador omkring 1770 og blev beskrevet af botanikeren Martin Vahl. De lokale i Ecuador brugte kinabarken til at kurere febersygdomme, hvilket de fortalte til katolske munke.

På den måde fandt europæerne altså ud af, hvordan man kurerer malaria med bark.

Forskerzonen

Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.

Gin & kinabark

Kinin, som er det aktive stof i kinabarken og kan modvirke malaria, smager meget bittert. Og hvis du er glad for en gin & tonic i ny og næ, kan du faktisk takke europæernes opdagelse af kinabark for det:

»Det smager lidt bittert, så når man skulle tage sin medicin, smagte det ikke særlig godt. Og der går historien altså på, at de britiske soldater i kolonierne fandt ud af at hælde lidt gin ned i medicinen, så det var lidt nemmere at få ned,« forklarer Nina Rønsted.

Og sådan blev selve idéen til den G&T, som vi kender i dag, faktisk til. Dog skal man nok ikke regne med, pointerer Nina Rønsted, at et par af de bitre drinks kan kurere malaria. Desværre.

Se videoen foroven og find også ud af, hvorfor kinabarken i herbariet stadig har betydning i dag – og hvorfor forskerne bliver ved med at rejse tilbage til Sydamerika og lede efter beslægtede plantearter.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk