Studie: Musik dæmper angst på linje med beroligende medicin
Musik kan gøre os mere rolige inden en operation, ifølge nyt studie.

Musik kan dæmpe angst og nervøsitet stort set ligeså godt som medicin inden en operation viser nyt studie. (Foto: Shutterstock)

Musik kan dæmpe angst og nervøsitet stort set ligeså godt som medicin inden en operation viser nyt studie. (Foto: Shutterstock)

Musik virker lige så beroligende som medicin.

Sådan lyder konklusionen i et nyt amerikansk studie, hvor forskerne har udstyret patienter med et par høretelefoner med beroligende musik i, før de skulle opereres.

I studiet har de sammenlignet musikkens effekt med beroligende medicin kaldet midazolam.

»Det er ikke overraskende, at musik kan virke beroligende og reducere angst, men det er interessant, at man har sammenlignet det med medicin, og at man finder, at det virker stort set lige så godt,« siger Kira Vibe Jespersen, der er post doc ved Center For Music In The Brain på Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet. Hun har ikke medvirket i det nye studie, men har læst det igennem for Videnskab.dk.

Studiet er netop udkommet i det videnskabelige tidsskrift Regional Anesthesia and Pain Medicine. 

Stort set samme effekt som medicin

I studiet medvirkede to grupper, som enten hørte musik eller fik medicin inden deres operation:

  • 77 personer fik et par høretelefoner med beroligende musik, som du kan høre herunder.
  • 80 personer fik 1-2 mg af det angstdæmpende præparat midazolam

»Musikken virkede næsten lige så godt som medicinen i forhold til at reducere patienternes angstniveau. Der var en minimal forskel (på virkningen, red.), men ikke nok til, at det var signifikant,« siger Kira Jespersen.

Forskerne udvalgte nummeret 'Weightless' af Marconi Union, der ud fra tempo og struktur angiveligt er et meget beroligende nummer.

Nervøsitet kan gøre operation besværlig

I Danmark er det ikke almindelig praksis, at patienter får ordineret beroligende medicin inden en operation. 

Men det kan faktisk besværliggøre operationen, hvis patienten er for nervøs inden, fortæller Kira Vibe Jespersen.

»Mange mennesker oplever angst eller stress i forbindelse med operationer eller medicinske procedurer, og det er vigtigt at have brugbare redskaber til at reducere deres uro. Ved at reducere patientens angstniveau skaber man bedre betingelser for at kunne gennemføre operationen succesfuldt,« siger Kira Vibe Jespersen.

Musik kan både gøre os opstemte og rolige 

I studiet har forskerne udvalgt et beroligende nummer, der har et langsomt tempo og opbyggende toner. Og det er ikke helt tilfældigt, at de har valgt sådan et nummer.

»Et højt tempo er typisk forbundet med en stimulering af vores fysologiske parametre, såsom puls og blodtryk. Mens et lavere tempo og en stabil struktur i musikken virker afslappende og hjælper os med at falde til ro,« siger Kira Vibe Jespersen.

Men når det så er sagt, så er effekten af musik også meget subjektiv, tilføjer hun.

 »Man kunne måske have fundet en endnu større effekt i studiet, hvis man havde ladet patienterne selv vælge musik, for det må siges også at have stor betydning, om man kan lide musikken, om man er vant til at høre den slags, og hvad man associerer den med,« siger Kira Vibe Jespersen.

Ifølge Kira Vibe Jespersen påvirker musik vores belønningssystem på samme måde som chokolade. (Foto: Shutterstock)

Musik virker som sex og chokolade

Det kan undre, at musik kan virke som medicin, men ifølge Kira Vibe Jespersen, påvirker musik faktisk nogle af de mest grundlæggende mekanismer i vores belønningssystem hjernen.

»Man kan se i skanningsstudier, at musik kan aktivere samme områder i hjernen, som aktiveres når vi spiser chokolade eller har sex. Musik kan aktivere hjernens belønningssystem, som ellers er med til at sikre vores overlevelse ved at give oplevelsen af nydelse i forbindelse med basale aktiviteter som f.eks. at spise god mad,« siger hun.

Hun finder det interessant, at en abstrakt nydelse som musik, kan aktivere basale belønningsnetværk.

»De fleste mennesker siger, at det er musikkens indflydelse på deres følelsesliv, der er den primære grund til, at de lytter til musik. Ud over den følelsesmæssige respons kan musik også virke angst-reducerende, fordi det fanger vores opmærksomhed og derfor tilbyder en positiv distraktion fra det forestående indgreb,« siger hun.

Musik har ingen bivirkninger

Når nu der er så stort potentiale i musik, kunne man jo fristes til at spørge, hvorfor vi ikke ser en mere udbredt brug i sundhedsvæsenet.

Kira Vibe Jespersen fortæller, at man enkelte steder tilbyder musik til mindre operationer, men at det ikke er en udbredt procedure i Danmark.

»Der kommer flere og flere studier, der påviser musikkens effekt og giver den nødvendige dokumentation for, at sundhedsvæsenet kunne overveje at gøre mere brug af musik,« siger hun.

Hun er selv sammen med professor på Center for Music In The Brain ved Aarhus Universitet, Peter Vuust, og lektor samme sted, Line Gebauer, på vej med en opsamling af studier, der har undersøgt effekten af at bruge musik i sundhedssektoren.

»Det er et vigtigt skridt i den rigtige retning at få lavet den her opsamling, så vi kan vurdere, om det giver tilstrækkelig mening for sundhedsvæsenet at investere på området. Musik er jo heldigvis et relativt billig tiltag uden bivirkninger - men derfor skal der stadig være solid evidens for, at det virker,« slutter hun.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk