Vi bruger alle sanser, når vi smager.
Med en smule fantasi og de remedier, der er listet under hvert enkelt forsøg, kan du finde ud af, hvor sandt det er.
Oplev æblet med alle sanser
\ Sponseret af Smag for Livet
Denne artikel er leveret af Smag for Livet, et forsknings- og formidlingscenter med fokus på madens smag som central drivkraft for livsglæde, sundhedsfremme, læring, dannelse og madhåndværk.
Smag for Livet arbejder med aktiviteter, der skal få almindelige danskere til at få øje på den daglige smagsoplevelses betydning for et bedre og rigere liv.
Læs flere artikler fra Smag for Livet i dette tema på Videnskab.dk.
Tag et æble og følg med her:
Først ser du æblet. Det er rundt, rødt og måske lidt rynket. Din analytiske hjerne har allerede nu ‘smagt’ på æblet med øjnene og fortæller dig på baggrund af synssansens input, at der er tale om et æble, der nok er sødt og måske knap så sprødt, som du ville ønske.
Så tager du fat om æblet, og dine fingre føler straks, at øjnene havde ret. Æblet føles ikke glat, men ru og rynket.
Næsen er hurtig og indsnuser midt i æblets bevægelse mod munden en mild æbleduft. Du kan nok ikke lige sætte ord på, hvad det dufter af, men du husker straks, at æbler dufter sådan.
Du sætter tænderne i og tygger til. Det knaser lidt, selvom æblet som forventet er lidt blødt, og saften løber ud i munden, efterhånden som æblebidden bliver findelt. Det smasker lidt, kan du høre.
Saften løber ud over tungen og bærer smagen af sødt og lidt surt til smagsløgene. Og så vælter duftene op fra mundhulen og bagom op til duftcellerne i næsen. Nu oplever du smagen til fulde: Det er et Discovery med al dets bolcheagtige sødme.

Bløde chips: Du smager med ørerne
Mundfølelsen skal passe til vores forventninger. Hvis mundfølelsen ændres, kan det få stor betydning for vores oplevelse af smagen. Det kan du opleve med dette eksperiment – som er sjovest, hvis du prøver det sammen med nogle, der ikke ved, hvad du har gjort ved chipsene.
Du skal bruge:
- En pose chips
- Vand
Tag halvdelen af chipsene ud af posen – de skal gøres bløde. Det kan du gøre på flere måder, her er tre muligheder at vælge imellem:
- Du kan lægge dem på et vådt viskestykke og lægge et andet vådt viskestykke over.
- Du kan lægge dem i en plasticpose, hvori du også lægger et stort stykke gennemvædet køkkenrulle. Luk så posen tæt til og lad det stå natten over.
- Du kan spraye dem med vand med en forstøverflaske.
Når chipsene er blevet bløde, hælder du dem i en skål. Lav så en anden skål med de sprøde chips. Smag på chipsene fra de forskellige skåle: De bløde først, og så de sprøde til sammenligning. Snak om, hvordan de smager, hvad du oplever i munden og hvad du ellers lægger mærke til. Hvordan lyder de for eksempel?
Du kan også læse denne artikel om, hvordan man gør vandmænd til en knasende snack.

Kan du bestå Jelly-bean testen?
Dette enkle eksperiment giver en forståelse af, hvor stor en rolle lugtesansen spiller for smagsoplevelsen:
- Tag et stykke slik – for eksempel en jellybean, et stykke vingummi, eller et bolsje med smag af frugt, kanel eller anis.
- Hold dig for næsen og anbring slikket i munden, tyg på det og undgå at ånde ud. Smag efter, mens du tygger og holder dig for næsen. Kan du smage sødt? Surt?
- Slip så grebet om næsen og ånd ud gennem næsen. Smage efter igen – du vil nok opleve, at slikket nu ‘smager’ helt anderledes, nemlig af de aromastoffer, som er i slikket, og som nu strømmer med luften fra munden og ud gennem næsen.
Blå tunger: Se tungens papiller

I dette simple eksperiment, kan du se, hvor din smagssans sidder – ved at farve tungen blå.
Du skal bruge:
- Blå frugtfarve, også kendt som konditorfarve
- Vand
- Et lille glas til at blande farven i
- Vatpind
- Spejl
Sådan kan du se, hvor smagssansen sidder:
- Dyp en vatpind i blå frugtfarve, som du har blandet op med vand i forholdet 1:1.
- Farv tungen blå med vatpinden.
- Kig på tungen i et spejl – eller tag et billede af den – og find de røde prikker på tungen: De er tungens papiller, og dér sidder dine smagsløg.
Læs mere om smagsløgene her.