Hvad sker der i hjernen, når vi bliver liderlige?
Og har vi mere lyst til sex om foråret? ‘Brainstorm’ dykker ned i videnskaben bag sexlyst.

I denne uges podcast skrues volumen op på sex, og det undersøges, hvordan sexlyst opstår i hjernen. (Foto: Shutterstock)

I denne uges podcast skrues volumen op på sex, og det undersøges, hvordan sexlyst opstår i hjernen. (Foto: Shutterstock)

Foråret er lig med lysere og varmere tider, lettere påklædning og mere energi, og det får sexlysten til at vokse.

Det er i hvert fald påstanden fra podcastredaktør og ‘Brainstorm’-vært, Jais Baggestrøm Koch, der dykker ned i emnet i denne uges ‘Brainstorm’.

Hvad er 'Brainstorm'?

'Brainstorm' er Videnskab.dk’s nyeste podcast-satsning.

'Brainstorm' kommer til at bestå af 45 episoder om hjernen, der udkommer på mandage i hele 2019.

Værterne er podcastredaktør Jais Baggestrøm Koch og journalist Asbjørn Mølgaard Sørensen.

'Brainstorm' er sponsoreret af Lundbeckfonden, men Videnskab.dk bestemmer indholdet og har fuld redaktionel frihed.

Birgitte Schantz Laursen, lektor og daglig leder af Sexologisk Forskningscenter på Aalborg Universitet, fortæller i podcasten, at der måske kan være noget om snakken.

D-vitaminerne fra forårssolen frigiver nemlig ‘lykke’-hormoner som serotonin og dopamin i hjernen.

»Når man ser lysere på tilværelsen, er man måske også mere modtagelig overfor sanseindtryk og seksuel lyst i det hele taget,« påpeger Birgitte Schantz Laursen.

Hun understreger dog også, at sammenhængen mellem årstider og sexlyst ikke er særlig videnskabeligt underbygget, så podcastredaktørens påstand må imidlertid stå for egen regning.

LÆS OGSÅ: Hvorfor har vi mest lyst til sex om sommeren?

Sexlyst i forskellige former

Birgitte Schantz Laursen forklarer også, at man i forskningen især skelner imellem to former for sexlyst.

  1. En spontan lyst, der er drevet af sanselighed.
  2. En refleksiv lyst, der er drevet af samhørighed.

Hør hele podcasten og bliv meget klogere på, hvordan sexlyst opstår i hjernen, og så bliver sex behandlet som et filosofisk fænomen af James Giles, ekstern lektor på Institut for Mennesker og Teknologi på Roskilde Universitet.

LÆS OGSÅ: Kvinder mister sexlysten i lange parforhold

LÆS OGSÅ: Nyt studie: Dine ansigtstræk afslører din sexlyst

Hjernetema på Videnskab.dk

'Brainstorm' er en del af et større hjerne-tema på Videnskab.dk.

Vi sætter indersiden af hovedet under lup, hvilket også vil resultere i flere artikler om hjernen.

Læs alle vores artikler om hjernen her.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk