Kvinder mister sexlysten i lange parforhold
Kvinder, som har været i et parforhold i mere end syv år, har fem gange så høj risiko for at opleve lav sexlyst end kvinder i parforhold, som har varet mindre end to år, viser nyt dansk studie.
Sexlyst lav sexlyst normal sexlyst normalt begær hvor ofte begær kvinder

Gider du ikke have sex? Kvinder i længerevarende forhold har højere risiko for lav sexlyst, viser nyt dansk studie. (Foto: Shutterstock)

Gider du ikke have sex? Kvinder i længerevarende forhold har højere risiko for lav sexlyst, viser nyt dansk studie. (Foto: Shutterstock)

»Gammel kærlighed ruster ej,« lyder det i et klassisk ordsprog.

Men sexlysten kan imidlertid godt blive rusten, når parforholdet har varet i flere år.

Et nyt dansk studie viser i hvert fald, at det kan gå ud over kvinders sexlyst, når parforholdet har varet i flere år.

Historien kort
  • Lav sexlyst er et af de mest almindelige seksuelle problemer blandt kvinder.
  • Et nyt dansk studie viser, at kvinder i længerevarende parforhold har markant højere risiko for at opleve lav sexlyst end kvinder i forhold, som har varet kortere end to år
  • I nogle tilfælde kan problemerne skyldes, at der er forskel på, hvor ofte kvinden og hendes partner har lyst til sex. 

»Når vi ser på kvinder, som har været i et parforhold i mere end syv år, har de en femdobling af risikoen for lav lyst i forhold til kvinder, som har været i et parforhold i mindre end to år,« fortæller Sarah Wåhlin-Jacobsen, som er læge og ph.d.-studerende på Sexologisk Klinik på Rigshospitalet i København.

Hun er førsteforfatter på den nye undersøgelse, som netop er blevet publiceret i det videnskabelige tidsskrift Journal of Sexual Medicine.

Sexlyst ofte størst i starten af parforhold

Det nye studie bygger på undersøgelser af 428 danske kvinder, som endnu ikke er gået i overgangsalderen.

Forskerne bad kvinderne besvare en række spørgsmål om parforhold, psykisk trivsel og seksuel funktion – herunder om de oplevede lav sexlyst.

Blandt de kvinder i undersøgelsen, som havde været i et parforhold i to til syv år, fandt forskerne tre gange så høj risiko for lav sexlyst som blandt kvinder i parforhold, der har varet kortere tid end to år.

»Det lyder måske af meget, når man lige hører det. Men de fleste vil nok kunne genkende, at sexlysten var størst, da de lige havde mødt deres partner. Så nogle vil nok tænke, at det er ret naturligt, at lysten falder i med tiden. I hvert fald i en eller anden grad,« siger Sarah Wåhlin-Jacobsen.

Sexlyst falder generelt med alderen

Sarah Wåhlin-Jacobsen påpeger, at undersøgelsen ikke kan give svar på, hvorfor sexlysten falder med årene.

»Men man kan spekulere i, at sex måske ikke er så spændende og nyt som i starten af et parforhold, når der er gået nogle år. Det kan godt være derfor, kvinder oplever, at lysten falder,« siger Sarah Wåhlin-Jacobsen.

I det hele taget viser flere undersøgelser, at både mænd og kvinders sexlyst falder med alderen.

»Vi har tidligere lavet studier af både mænd og kvinder, hvor vi spurgte ind til, hvor meget lyst de oplevede. Vi kan se hos både mænd og kvinder, at de oplever mindre lyst, jo ældre de bliver. Men der er en konstant forskel på mænd og kvinder. Mænd rapporterer hele tiden mere lyst end kvinder i den samme aldersgruppe,« fortæller Sarah Wåhlin-Jacobsen.

Hvornår har man 'normal' sexlyst?

Ifølge Sarah Wåhlin-Jacobsen findes der ikke nogen videnskabelig fastsat definition for, hvornår man har en ’normal’ sexlyst – eller hvornår man har lav sexlyst for den sags skyld.

For nogle vil det være helt fint at have lyst til sex en gang om måneden – for andre vil det blive oplevet som lav sexlyst.

Derfor bygger den nye undersøgelse blandt andet også på kvindernes egen oplevelse af, om de har lav sexlyst eller ej.

Behandling af kvinders manglende sexlyst

Behandlingen af problematisk mangel på sexlyst afhænger af årsagen.

Vigtige elementer i behandlingen er information, åbenhed/dialog i parforholdet og eventuelt oplæring i seksualteknikker.

Livsstilsændringer kan være aktuelle i form af bedre stresshåndtering, tid nok til hvile, nedsat alkohol- og tobaksbrug og regelmæssig motion.

Medicinsk behandling af lav sexlyst har lille eller ingen effekt.

Sexologisk terapi (evt. i form af samlivs- eller parterapi) kan være på sin plads i vanskelige tilfælde.

Terapien kan ske på offentlige sexologiske klinikker, hos specialuddannede privatpraktiserende læge eller hos en terapeut, man selv finder og betaler for af egen lomme.

Kilde: Sundhed.dk

Opfattelsen af 'normal' sexlyst kan imidlertid være stærkt afhængig af partnerens sexlyst, understreger Sarah Wåhlin-Jacobsen.

»Der er mange par, hvor manglende lyst hos kvinden måske ikke handler om, at hun har mindre sexlyst end normen. I stedet kan det handle om, at der er lyst-forskel i parret. Hvis partneren har mere lyst end hende, så kan hun opleve, at hun har et problem,« fortæller Sarah Wåhlin-Jacobsen.

Overdreven opfattelse af partners sexlyst

Det er imidlertid ikke altid, at der reelt set er tale om en lystforskel, selvom kvinden måske tror det. Gennem sit arbejde på sexologisk klinik har Sarah Wåhlin-Jacobsen oplevet, at nogle kvinder har et overdrevet billede af, hvor ofte deres partner har lyst til sex.

»Det er en gængs myte, at mænd hele tiden har lyst til sex, men at det samme ikke gælder for kvinder. Det kan til dels hænge sammen med, at det historisk set har været forbudt for kvinder at vise lyst – det var noget man tidligere skulle skjule,« siger Sarah Wåhlin-Jacobsen og tilføjer:

»Vi ved, at de fleste mænd ikke går rundt og har lyst til sex hele tiden. Men i terapien møder vi kvinder, som tror, at det er sådan. Derfor oplever kvinden det som et problem, at hun måske selv kun har lyst en gang om måneden. Men når man så taler med partneren, er det helt fint for ham at have sex en gang om måneden. Der kan være en misforståelse af det andet køns lyst.«

Ifølge professor i sexologi Christian Graugaard er den nye undersøgelse en vigtig påmindelse om, at begær og sexlyst handler om mere end bare biologi og hormoner.

»Faktisk viser undersøgelsen, at også parforholdets længde og kvindens sindsstemning har indflydelse på hendes lyst,« siger Christian Graugaard, som ikke har været en del af den nye undersøgelse men forsker i seksualitet ved Sexologisk Forskningscenter, Aalborg Universitet.

Sådan vækker man sexlysten

Lav sexlyst er et af de mest almindelige seksuelle problemer blandt kvinder. Tidligere undersøgelser har vist, at omkring hver 10. kvinde generes af manglende sexlyst.

Men hvad kan man så gøre, når sexlysten forsvinder – eller måske bare aldrig rigtig har været der?

I første omgang handler det om at finde ud af, hvad der er årsagen til den manglende sexlyst, fortæller Sarah Wåhlin-Jacobsen.

»Hvis der er noget, som hæmmer, at lysten er tilstede, gælder det selvfølgelig om at få fjernet det. Det kan være bivirkninger fra medicin, sygdom, angst, depression eller stress. Så det handler om at fjerne de hæmmende faktorer og i stedet putte fremmende faktorer på,« forklarer Sarah Wåhlin-Jacobsen, som selv er med til at behandle manglende sexlyst på sexologisk klinik på Rigshospitalet.

Sexologisk terapi eller parterapi kan netop hjælpe på sexlysten og give nye redskaber til, hvordan begæret kan blive vækket igen, fortæller Sarah Wåhlin-Jacobsen.

»Behandlingen er baseret på samtaleterapi i kombination med øvelser, som kvinden laver derhjemme. Øvelserne kan være berøringsøvelser, som hun skal lave selv eller sammen med partneren,« siger Sarah Wåhlin-Jacobsen.

»Det handler om at studere sin lyst og finde ud af, hvordan man skaber gode rammer for, at lysten kan blive vækket og få lov at fylde.«

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk