Sådan børster du tænder korrekt
Tandbørstning er en kunst, som både de unge og ældre trænger til at få genopfrisket, viser en ny dansk undersøgelse. Se i videoen, hvordan du bedst børster tænderne.

En tand har fem flader, men tandbørsten kan kun nå de tre. For at rengøre de to flader, der vender ind mod hinanden, kan man bruge tandstikker, tandtråd eller en solobørste. (Illustration: Tandlægeforeningen)

Otte ud af ti danskere børster tænder flere gange dagligt. Alligevel har kun hver tredje dansker en sund mundhygiejne. Det viser en ny rapport lavet af Dansk Sundhedsinstitut. (Læs også artiklen: Dine tænder er ikke så rene, som du tror)

Ifølge tandlæge MPH Birthe Cortsen, der er seniorprojektleder i Dansk Sundhedsinstitut (DSI) og forfatter til rapporten, skyldes de kedelige tal, at mange danskere - både unge og ældre - ikke børster tænderne grundigt nok til at komme alle bakterierne til livs.

Tandportalen.dk og tandlæge Rune Skou står bag to videoer om, hvordan man børster sine tænder helt rigtigt – både med en almindelig tandbørste og en el-tandbørste.

Se med i videoerne, hvis du vil have nogle gode råd til, hvordan man fjerner bakterierne uden at skade tænderne unødvendigt.

Børst i to minutter to gange dagligt

Fakta

Tandportalen.dk er drevet af Odontmedia, som er en selvstændig og uafhængig virksomhed.

Tandlægeforeningen har desuden lavet en patientvejledning i, hvordan man bedst holder sine tænder rene. Vejledningen er revideret af professor Svante Twetman og lektor Kim Ekstrand fra Tandlægeskolen i København, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.

Vejledningen anbefaler, at man børster tænder to gange dagligt – for eksempel før sengetid og når man er stået op. Det skal tage mindst to minutter at børste tænder.

Børst i en bestemt rækkefølge

Det er vigtigt at børste alle tandflader uden at skade tænder eller tandkød.

Det er en god idé at børste tænderne i en bestemt rækkefølge. På den måde mindsker man risikoen for at glemme nogle tænder.

Fakta

Når bakterier fra blandt andet madrester får lov til at samle sig i munden, kan de udvikle sig til sammenhængende belægninger, også kaldet plak.

Plak er årsag til caries (huller i tænderne) og tandkødsbetændelse. Derfor er det vigtigt regelmæssigt at fjerne plakken ved hjælp af tandbørstning, tandtråd, tandstikker osv.

Man kan for eksempel dele munden op i:

 • Overkæbe og underkæbe
 • Højre og venstre side
 • Ydersiden af tænderne, indersiden af tænderne og tyggefladerne
 • Området bag de bagerste tænder samt områderne inde mellem tænderne
   
 1. Start og slut samme sted hver gang.
 2. Børst i cirkler – ikke frem og tilbage

Når man børster tænder, skal man ikke bevæge børsten energisk frem og tilbage i vandrette linjer eller op og ned i lodrette linjer. I stedet skal man børste med små cirkelbevægelser på indersiden, ydersiden og på tyggefladerne.

Man skal desuden huske at være opmærksom på, at tandkødet ikke begynder at trække sig tilbage på grund af børsteskader. Skaden opstår typisk, hvis man børster tænder mange gange dagligt eller bruger en for hård tandbørste.

Vælg den rigtige tandbørste

Tandbørsten skal være blød og have tætsiddende børstehår. Det har ingen betydning, hvilket mærke tandbørsten har, eller om den stritter lidt, men af hygiejniske grunde bør tandbørsten udskiftes med jævne mellemrum – eller skoldes et par minutter i kogende vand.

Her viser tandlæge Rune Skou, hvordan du børster tænder korrekt med en el-tandbørste.

Skaftet skal passe til den, som skal bruge det, og børstehovedet skal være lille, så man lettere kan komme til de svært tilgængelige steder.

For nogle er en el-tandbørste en rigtig god løsning. Med en el-tandbørste skal man ikke selv bevæge tandbørsten så meget, som ved den traditionelle tandbørste.

El-tandbørsten kan være en løsning til folk som har sygdomme i skuldre, arme eller hænder. Børn eller andre, som ikke har så god finmotorik, kan også have glæde af den. El-tandbørsten placeres langs tandkødskanten på hver enkelt tand.

Tyg tyggegummi og drik vand

I løbet af dagen er der forskellige ting man kan gøre for at holde munden ren. Dette er speciel vigtig for folk der lider af mundtørhed. Her er tre ting, der kan hjælpe med at holde munden ren:

 • Sukkerfrit tyggegummi er godt til at give frisk ånde samt øge spytsekretionen.
 • Sukkerfrie bolcher er gode til at øge spytsekretionen.
 • Det er godt for mundhulen samt resten af kroppen at drikke vand.

Rådene kan bruges som supplement til den daglige rengøring, men kan ikke erstatte tandbørstningen.

Kilde: Tandlægeforeningen og Netdoktor.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.