Se video: Sådan børster du tænder korrekt
Tandbørstning er en kunst, som både de unge og ældre trænger til at få genopfrisket, viser en ny dansk undersøgelse. Se i videoen, hvordan du bedst børster tænderne.
sådan børster du tænder korrekt tandbørste bedst flader huller

Børst tænder to gange dagligt i to minutter. Og vær opmærksom på, at mange bakterier trives i en fugtig tandbørste. Derfor er det vigtigt at skylle børsten grundigt efter tandbørstning og ryste vandet af den, inden du sætter den til tørre med hovedet opad. (Foto: Shutterstock)

Børst tænder to gange dagligt i to minutter. Og vær opmærksom på, at mange bakterier trives i en fugtig tandbørste. Derfor er det vigtigt at skylle børsten grundigt efter tandbørstning og ryste vandet af den, inden du sætter den til tørre med hovedet opad. (Foto: Shutterstock)

Otte ud af ti danskere børster tænder flere gange dagligt. Alligevel har kun hver tredje dansker en sund mundhygiejne. Det viser en ny rapport lavet af Dansk Sundhedsinstitut, hvilket vi har skrevet om i artiklen Dine tænder er ikke så rene, som du tror.

Ifølge tandlæge MPH Birthe Cortsen, der er seniorprojektleder i Dansk Sundhedsinstitut (DSI) og forfatter til rapporten, skyldes de kedelige tal, at mange danskere - både unge og ældre - ikke børster tænderne grundigt nok til at komme alle bakterierne til livs.

Tandlæge Rune Skou og Tandportalen.dk står bag to videoer om, hvordan man børster sine tænder helt rigtigt – både med en almindelig tandbørste og en el-tandbørste.

Se med i videoerne lidt længere nede i artiklen, hvis du vil have nogle gode råd til, hvordan man fjerner bakterierne uden at skade tænderne unødvendigt.

Børst i to minutter to gange dagligt

Tandlægeforeningen har desuden lavet en patientvejledning i, hvordan man bedst holder sine tænder rene og fri for plak.

Hvad er plak?

Når bakterier fra blandt andet madrester får lov til at samle sig i munden, kan de udvikle sig til sammenhængende belægninger, også kaldet plak.

Plak er årsag til caries (huller i tænderne) og tandkødsbetændelse. Derfor er det vigtigt regelmæssigt at fjerne plakken ved hjælp af tandbørstning, tandtråd, tandstikker osv.

Vejledningen er revideret af professor Svante Twetman og lektor Kim Ekstrand fra Tandlægeskolen i København, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.

Vejledningen anbefaler, at man børster tænder med fluortandpasta to gange dagligt – for eksempel før sengetid, og når man er stået op.

Det skal tage mindst to minutter at børste tænder.

LÆS OGSÅ: Er fluor i tandpasta farligt?

Børst i en bestemt rækkefølge

Når man børster tænder, bør man huske disse to råd:

 1. Start og slut samme sted, hver gang du børster tænder.
 2. Børst i cirkler – ikke frem og tilbage.

Om råd nummer 1: Det er en god idé at børste tænderne i en bestemt rækkefølge. På den måde mindsker man risikoen for at glemme nogle tænder.

En tand har fem flader, men tandbørsten kan kun nå de tre. For at rengøre de to flader, der vender ind mod hinanden, kan man bruge tandstikker, tandtråd eller en solobørste. (Illustration: Tandlægeforeningen)

Man kan for eksempel dele munden op i:

 • Overkæbe og underkæbe
 • Højre og venstre side
 • Ydersiden af tænderne, indersiden af tænderne og tyggefladerne
 • Området bag de bagerste tænder samt områderne inde mellem tænderne

LÆS OGSÅ: Bør man børste tænder i lunkent vand?

Børst i cirkler - ikke op og ned

  Om råd nummer 2: Det er vigtigt at børste alle tandflader uden at skade tænder eller tandkød.

  Når man børster tænder, skal man derfor ikke bevæge børsten energisk frem og tilbage i vandrette linjer eller op og ned i lodrette linjer. I stedet skal man børste roligt med små, 'vibrerende' cirkelbevægelser på indersiden, ydersiden og på tyggefladerne.

  Man skal desuden huske at være opmærksom på, at tandkødet ikke begynder at trække sig tilbage på grund af børsteskader. Skaden opstår typisk, hvis man børster tænder mange gange dagligt eller bruger en for hård tandbørste.

  Her viser tandlæge Rune Skou, hvordan du børster tænder med en almindelig tandbørste. (Video: Tandportalen)

  Vælg den rigtige tandbørste

  Tandbørsten skal være blød og have tætsiddende børstehår. Det har ingen betydning, hvilket mærke tandbørsten har, eller om den stritter lidt, men af hygiejniske grunde bør tandbørsten udskiftes med jævne mellemrum – eller skoldes et par minutter i kogende vand.

  Skaftet skal passe til den, som skal bruge det, og børstehovedet skal være lille, så man lettere kan komme til de svært tilgængelige steder.

  For nogle er en el-tandbørste en rigtig god løsning. Med en el-tandbørste skal man ikke selv bevæge tandbørsten så meget, som ved den traditionelle tandbørste.

  El-tandbørsten kan være en løsning til folk som har sygdomme i skuldre, arme eller hænder. Børn eller andre, som ikke har så god finmotorik, kan også have glæde af den. El-tandbørsten placeres langs tandkødskanten på hver enkelt tand.

  LÆS OGSÅ: Hvorfor skal dyr ikke børste tænder?

  Sådan børster du tænder korrekt med en el-tandbørste. (Video: Tandportalen)

  Om Tandportalen.dk

  Tandportalen.dk er drevet af Odontmedia, som er en selvstændig og uafhængig virksomhed.

  Tyg tyggegummi, og drik vand

  I løbet af dagen er der forskellige ting man kan gøre for at holde munden ren. Dette er speciel vigtig for folk der lider af mundtørhed.

  Her er tre eksempler:

  • Sukkerfrit tyggegummi er godt til at give frisk ånde samt øge spytsekretionen.
  • Sukkerfrie bolcher er gode til at øge spytsekretionen.
  • Det er godt for mundhulen samt resten af kroppen at drikke vand.

  Rådene kan bruges som supplement til den daglige rengøring, men kan ikke erstatte tandbørstningen.

  Kilde: Tandlægeforeningen og Netdoktor.dk

  LÆS OGSÅ: 10 myter om tænder, mund og tandpleje

  LÆS OGSÅ: Hvorfor skifter vi tænder?

  LÆS OGSÅ: De hvide tænder har en pris

  Videnskab.dk Podcast

  Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

  Videnskabsbilleder

  Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

  Ny video fra Tjek

  Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

  Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

  Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

  Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

  Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

  Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

  Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

  Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

  Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

  Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

  Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

  Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

  Med venlig hilsen

  Videnskab.dk