10 myter om tænder, mund og tandpleje
Skyldes sygdomme i munden kun dårlig tandpleje? Og er man altid selv skyld i sine tandproblemer, eller spiller samfund og økonomi ind? Få aflivet 10 myter om tænder og tandpleje og bliv klogere.

Hvad er fup og fakta, når det gælder dine tænder? (Foto: Colourbox)

Hvad er fup og fakta, når det gælder dine tænder? (Foto: Colourbox)

Tandbørstning er for de fleste danskere en hel normal del af vores hverdag.

Vi mister ikke længere vores tænder. Kunstige tænder er på tilbagetog, og danskerne har nogle af verdens sundeste tænder.

Eller har vi?

Professor Poul Erik Petersen arbejder til dagligt på Afdeling for Samfundsodontologi på Odontologisk Institut under Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.

Han er desuden chef for Global Oral Sundhed ved WHO's hovedkvarter i Genève, Schweiz.

Her tager han livet af ti myter omkring vores tænder, mund og tandpleje.

Myte 2: Kvinder har dårligere tænder end mænd

Fakta

Myte 3: Bare du børster tænder, undgår du paradontose

»Der er ingen forskel i tandstatus mellem mænd og kvinder,« forklarer Poul Erik Petersen.

»Kvinder har lidt flere plomber, men det skyldes, at kvinder er bedre til at passe deres tandlægebesøg. Og så er det en myte, at kvinder mister én tand pr barn.«

»Nej,« siger Poul Erik Petersen.

»Mangelfuld tandbørstning spiller en rolle for udvikling af paradentose - de løse tænders sygdom.«

»Men tobaksrygning og overdreven indtagelse af alkohol kan også give alvorlig tandkødsbetændelse, da disse vaner nedsætter immunforsvaret. Vi ser også alvorlig tandkødsbetændelse og paradontose i forbindelse med stress.«

Myte 4: Alle danskere bliver ramt lige hyppigt af tandsygdomme

»De socialt og økonomisk svagt stillede mennesker; alderspensionister, førtidspensionister og efterlønsmodtagere er langt hårdere ramt end personer med høj uddannelse og indkomst,« fortæller Poul Erik Petersen.

Danske børn har de bedste tænder i Europa. (Foto: Colourbox)

Og han tilføjer:

»Samtidig kan vi se, at folk i det vestlige og nordlige Jylland generelt har dårligere tænder.«

Myte 6: Danskerne har bedre tænder end folk i andre lande

»Børnene har,« konstaterer Poul Erik Petersen og uddyber:

»Hvor danske børn for år tilbage - for eksempel i 1960erne - ofte fik trukket tænderne ud allerede som 6-årige på grund af karies, har de i dag rigtig fine tænder.«

De danske børns tænder er blandt de bedste i Europa, siger han.

»Men ser vi på voksne danskere, er det lige omvendt.«

Ældre hører til de mest udsatte grupper, når det gælder tandsygdomme. (Foto: Colourbox)

»De nyeste befolkningsundersøgelser i Europa viser, at antallet af tænder, der er ramt af karies hos danske voksne, gennemsnitligt ligger på niveau med Polen, Ungarn, og Slovakiet.«

»Danske voksne har dårligere tænder end alderssvarende voksne i USA og Japan.«

Myte 8: Sygdomme i tænder og mund er ikke noget stort problem hos ældre mennesker

»De fleste ældre mennesker er tandløse,« oplyser Poul Erik Petersen.

»Det er netop de ældre i Danmark, der har det største behov for behandling, pleje og omsorg, men de kommer desværre sjældent til tandlægen, oftest fordi tandpleje er dyrt, eller det er vanskeligheder med transport.«

»Undersøgelser viser, at omkring en tredjedel af de ældre lider af smerte og tandproblemer.«

»Det bidrager til nedsat livskvalitet; for eksempel begrænset evne til at tygge deres mad, som har negative konsekvenser for kost og ernæring.«

Professor Poul-Erik Petersen foran WHOs bygning i Geneve. (Foto: Jack Jones)

»Mange ældre lider samtidig af kroniske sygdomme, for eksempel diabetes, som er medvirkende årsagsfaktor ved paradentose.«

»Kræft i mundhulen er hyppigt forekommende i ældregruppen, og det er en direkte konsekvens af mangeårigt højt tobaksforbrug.«

Myte 10: Alle har lige muligheder for tandpleje

»I kommunal tandpleje er alle børn og unge sikret forebyggende tandpleje og behandling af sygdomme i tænder og mund,« siger Poul Erik Petersen og tilføjer:

»Tandplejen her er gratis og et velfærdsgode. Det er anderledes med de voksnes muligheder for tandpleje.«

Den er privat, og patienten betaler det meste selv, da den offentlige sygesikring kun giver tilskud til visse behandlinger.

»Den store brugerbetaling for tandpleje giver store sociale forskelle, fordi tandpleje er dyr for folk med små indtægter. De socialt og økonomisk dårligt stillede mennesker får derfor ikke dækket deres behov for tandpleje i samme grad som de velstillede befolkningsgrupper,« siger professoren.

Lavet i samarbejde med Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet.

Myte 1: Det er alene dårlige tænder, der giver sygdomme i munden

Myte 5: Tandsygdomme er stort set udryddet i Danmark

Myte 7: I fattige u-lande har folk dårligere tænder end i rige lande

Myte 9: Dårlige tænder og mundproblemer er folks egen skyld

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk