Bør man børste tænder i lunkent vand?
Vi vasker service, tøj og kroppen i varmt vand, men tænderne i koldt? Hvorfor gør vi det? Og burde vi gøre det i lunkent vand i stedet?

Kroppen kan ikke klare vand, der er så varmt, at det opløser fedt, så det nytter ikke at spekulere i, at varmt vand hjælper dig på den måde, når du børster tænder. Lunkent vand er heller ikke det bedste, fortæller forsker. (Foto: Shutterstock)

Kroppen kan ikke klare vand, der er så varmt, at det opløser fedt, så det nytter ikke at spekulere i, at varmt vand hjælper dig på den måde, når du børster tænder. Lunkent vand er heller ikke det bedste, fortæller forsker. (Foto: Shutterstock)

Hvorfor børster vi egentlig bisserne i koldt vand? Spørger en læser forskning.no. 

»Det handler om vaner,« mener professor Anne Skaare.

»Vi drikker koldt vand og oplever nok det som friskere. Men det har egentlig ikke nogen betydning, om vi benytter os af koldt eller varmt vand,« siger Anne Skaare, der arbejder på institut for klinisk odontologi på Universitetet i Oslo.

Tandpasta opløser fedtet

Vi har lært, at varmt vand løsner fedt, og at jo varmere vand er, jo renere tøj og kopper får vi. Så hvorfor gælder det ikke tænderne?

»Vi kan ikke klare at børste tænder med vand, der er så varmt, at det opløser fedt. Vi ville ikke kunne klare at have det så længe i munden, at det har nogen effekt. Desuden indeholder tandpasta kaliumnitrat, der opløser fedtet,« siger Anne Skaare.

Hun mener ikke, at det er en fordel at bruge varmt vand, men på den anden side er det heller ikke en fordel at bruge koldt vand.

Varmt vand kan desuden være en kilde til bakterier på en anden måde end koldt vand, som Videnskab.dk har beskrevet i et svar på et tidligere spørgsmål: Må man koge te af varmt vand fra hanen?

Vand er ikke specielt vigtigt, når vi børster tænder

Vores mund er fyldt med bakterier, op til 800 forskellige slags. Blandt tænder, spyt og tunge lever de i et nøje tilpasset økosystem. De flyder ikke rundt i munden, men sætter sig som film på tænderne.

Når du børster tænder, forstyrrer du økosystemet. Du fjerner noget af bakteriefilmen med børsten og spytter noget af den ud. Men så sætter bakterierne sig fast igen, og du må børste tænderne igen.

Vandet er faktisk ikke særlig nyttigt i tandbørstningen, siger Anne Skaare. Det er den manuelle børstning og fluoren, der virker mod bakterierne.

Den tandpasta, som vi kender i dag, er over 100 år gammel, og den er stadig vigtig i arbejdet med at forebygge huller. Nu er dens allervigtigste funktion at bære fluoren.

Resten af indholdet i tandpastaen handler om velvære og kosmetik.

Flour er stjernen i tandpastaen

Tandpastaen indeholder en række stoffer, der har hver sin opgave:

  • Kaliumnitrat opløser mad og fedt.
     
  • Slibemidler fjerner misfarvninger og belægninger og gør, at tanden føles lidt glattere.
     
  • Smagen gør at munden føles behagelig frisk.

Stjernen i tandpastaen er fluoren. Syre fra bakterierne opløser emaljen, men fluoren reparerer en skadede emalje.

Vand kan fortynde effekten af flour

Vandet er det mindst vigtige i børstningen, og det kan faktisk ødelægge arbejdet:

»Hvis du bruger meget vand og skyller godt efter, så fortynder du effekten ud af fluortandpastaen. Fluoren skal sidde tilbage på tænderne og forebygge mod bakteriernes syreangreb,« siger Anne Skaare, som blandt andet forsker i huller i tænderne. 

Selv om professoren advarer mod overdreven vandbrug ved tandbørstning, skal der bruges noget væske.

Men det er altså i forhold til tandhygiejnen fuldstændig ligegyldigt, om vi bruger varmt eller koldt vand. Hun vil heller ikke anbefale det ene frem for det andet.

»Varmt vand kan indeholde metaller, men mængden bliver utrolig lille i en tandbørstning. Desuden spytter du det for det meste ud igen«

Det kan forholde sig lidt anderledes, når vandet ender i maven, f.eks. efter madlavning, som Videnskab.dk har belyst i et svar på et tidligere spørgsmål: Hvorfor er koldt vand bedst til madlavning? 

Lunkent vand giver færre isninger

Professoren har ikke nogen tal på, hvor mange der foretrækker varm vand frem for koldt vand.

»Jeg er ganske sikker på, at der ikke findes forskning på dette område,« siger Anne Skaare, der selv børster tænder i koldt vand.

Tandlæge Gro Gjerdrum, der har praksis i Oslo centrum, går ind for en mellemløsning:

»Selv om det ikke har nogen tandsundhedsmæssige fordele, så kan lunkent vand føles bedre, når vi bliver ældre og får isninger i tænderne,« siger Gro Gjerdrum, som selv foretrækker lunkent vand.

De fleste bruger nok koldt vand til tandbørstning

Hun har indtryk af, at hendes patienter er traditionelle i vandvalget:

»De kan nok bedst lide at bruge koldt vand, så længe det ikke giver isninger.«

Hun præciserer, at det ikke bliver renere med halvvarmt vand:

»Det, der gør tænderne rene, er, at vi gnider børsten mod tandfladen,« siger Gro Gjerdrum.

Du kan læse om flere spørgsmål og svar i Spørg Videnskaben eller stille os et spørgsmål selv, ved at sende en e-mail på adressen sv@videnskab.dk.

© forskning.no  Oversættelse: Anna Bestle

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk